Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκλειστικό: Άγρια κόντρα στο οικονομικό επιτελείο για το «πακέτο» εξαγγελιών Τσίπρα - Μεγάλες διαφωνίες για το πλεόνασμα

Αποκλειστικό: Άγρια κόντρα στο οικονομικό επιτελείο για το «πακέτο» εξαγγελιών Τσίπρα - Μεγάλες διαφωνίες για το πλεόνασμα
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι θεσμοί στην χθεσινή 13/12/2016 εναρκτήρια συνάντηση που είχαν εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους από την κίνηση του Τσίπρα
Σοβαρές ενδοκυβερνητικές κόντρες έχουν προκαλέσει οι παροχές ύψους 617 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός (έκτακτο βοήθημα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά)  χωρίς την επίσημη «σφραγίδα» από την Eurostat.
Την ίδια στιγμή σφόδρα ενοχλημένοι είναι και οι δανειστές όχι μόνο γιατί η ίδια συμφωνία ορίζει άλλη διαδικασία (διανομή το 2017 και εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα ότι υπάρχει πλεόνασμα) αλλά γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διαβουλεύθηκε διεξοδικά μαζί τους με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι πρόκειται για μία μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι θεσμοί στην χθεσινή 13/12/2016 εναρκτήρια συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει μεγαλύτερο ποσό παροχών από αυτό που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα.
Τις προηγούμενες ημέρες πάντως το θέμα στάθηκε αφορμή για ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης που είχαν φθάσει να διαφωνούν για το ποσό από την υπερ απόδοση του πλεονάσματος που θα πρέπει να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.
Το θέμα έφθασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο ήταν διχασμένο και λύση για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού ήταν αδύνατο να βρεθεί.
Και αυτό γιατί η μία πλευρά υποστήριζε ότι χρειάζεται να μπει ένα «φρένο»,  δεν πρέπει οι παροχές να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, ήτοι το 30% της υπέρβασης που ορίζει το Μνημόνιο, από τη στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ ή 1,907 δισ. ευρώ τυπικά δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».
Αυτό  θα γίνει τον Απρίλιο του 2017 από την Εurostat και στην περίπτωση που η ελληνική επιτυχία δεν «κουμπώσει» με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση τότε αναγκαστικά θα πρέπει να επέμβει ο δημοσιονομικός «κόφτης» στους μισθούς και τις συντάξεις.
Ήδη κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν με την πορεία των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ), καθώς στο 10μηνο του έτους τα κονδύλια που έχουν διοχετευτεί στην αγορά υπολείπονται του στόχου κατά 860 εκατ. ευρώ.
Εφόσον η υποχρηματοδότηση του ΠΔΕ συνεχιστεί τότε αναντίστοιχα μειωμένες θα είναι οι εισροές και από την πλευρά των εσόδων (επενδυτικοί πόροι).
Στον αντίποδα, η πιο γενναιόδωρη άποψη που τελικά επικράτησε ήταν ότι δεν απειλείται ο στόχος του πλεονάσματος, όπως επιβεβαιώνεται και από την πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων στο 11 μηνο με την υπέρβαση στις εισπράξεις να φθάνει τα 2,44 δισ. ευρώ.
Βέβαια ο προϋπολογισμός κλείνει κανονικά τον Φεβρουάριο και τότε τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις «μαύρες» και τις άσπρες «τρύπες» των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Ενδεχομένως το «πακέτο» εξαγγελιών Τσίπρα να συζητηθεί εκ νέου με τους θεσμούς.
Ήδη πάντως η κυβέρνηση κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές και ιδιαίτερα με το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέλιξη που απομακρύνει την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όχι μόνο μέσα στον Δεκέμβριο ακόμη και τον Ιανουάριο.
Οι σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα έχουν κεντρικό θέμα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την λειτουργία του Υπερταμείου καθώς το Eurogroup ξεκαθάρισε ότι όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του χρόνου.
 
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης