Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπό την γερμανική ομηρία του Schaeuble ο Τσίπρας – Η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο εάν συμφέρει πολιτικά την Γερμανία

Υπό την γερμανική ομηρία του Schaeuble ο Τσίπρας – Η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο εάν συμφέρει πολιτικά την Γερμανία
Το πολιτικό στοίχημα είναι εάν ο Τσίπρας αποδεχθεί τον ρόλο της Ιφιγένειας...
Το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού εξαρτάται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές εάν ο Schaeuble θεωρήσει ότι πολιτικά θα ευνοηθεί η Γερμανία και η κυβέρνηση του εάν κλείσει η ελληνική αξιολόγηση θα υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2017.
Εάν θεωρήσει ότι το πολιτικό τέλος του Τσίπρα θα δώσει ισχυρά πολιτικά bonus στους χριστιανοδημοκράτες τότε είναι βέβαιο ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, θα οδηγήσουν τον Τσίπρα σε πολιτικό αδιέξοδο.
Στην περίπτωση αυτή θα διεξαχθούν εκλογές με στόχο να έρθει στην εξουσία η ΝΔ που θεωρείται πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη.
Η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αποφύγει τις εκλογές που θα ήταν πολιτική αυτοκτονία έκανε ένα βήμα καλής θέλησης με την γνωστή επιστολή Τσακαλώτου που δεσμεύθηκε ακόμη και για μειώσεις συντάξεων εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω του κοινωνικού πακέτου.
Τα δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι
1)Η νέα φόρμουλα του δημοσιονομικού κόφτη τι μέτρα θα περιλαμβάνει;
2)Ποιος θα είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
Πηγή κοντά στο υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ότι «συμφωνία θα υπάρξει στην αξιολόγηση εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί την λίστα των μέτρα 5 δισεκ. που θα συμπεριλαμβάνονται στον νέο δημοσιονομικό κόφτη για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.
Ήδη έχει υπάρξει ένα βήμα προόδου αλλά ακόμη δεν είναι επαρκές, χρειάζεται να κλειδώσει ο δημοσιονομικός κόφτης.
Αναζητείται μια φόρμουλα ώστε να είναι θεσμοθετημένος αυτός ο νέος δημοσιονομικός κόφτης που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς από τους οποίους θα προέλθουν τα 5 δισεκ. νέα μέτρα για μετά το 2018»
Για να ερμηνευθεί αυτή η προσέγγιση αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει ακόμη λόγο τον Τσίπρα να θεσμοθετήσει και τον κόφτη δαπανών πριν του κλείσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Εάν ο Τσίπρας αποδεχθεί αυτό το ρόλο και αποδεχθεί να μείνει στην ομηρία των Γερμανών θα παραμείνει στην εξουσία υπό γερμανική εποπτεία.
Το βασικό σενάριο θέλει η Γερμανία να χρησιμοποιεί τον Τσίπρα ώστε να λάβει όλα τα σκληρά μέτρα και ταυτόχρονα να δεσμεύσουν και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση θα υποχρεώσουν τον Τσίπρα να πάρει όλα τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση και να θεσμοθετηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης.
Πάντως οι πληροφορίες που είχαμε μεταδώσει ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου υπό όρους δεν φαίνεται να την συμμερίζονται όλες οι τάσεις στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Στο βασικό σενάριο η Ελλάδα δεν θα πάει σε εκλογές.
Εάν όμως ο Τσίπρας δεν αποδεχθεί τον ρόλο της Ιφιγένειας τότε... σύντομα θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης