Κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα για μικρότερο αφορολόγητο και κόφτη στις συντάξεις - Προτείνει μέτρα 2-2,5 δισ

Κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα για μικρότερο αφορολόγητο και κόφτη στις συντάξεις - Προτείνει μέτρα 2-2,5 δισ
Πρόταση από την Ελλάδα για μέτρα έως 2 – 2,5 δισ. ευρώ
Συμμάχους σε Γαλλία και Βρυξέλλες αναζητεί η κυβέρνηση που θα βοηθήσουν την Αθήνα να έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές ώστε το πακέτο μέτρων της β΄ αξιολόγησης να μην ξεπεράσει τα 2 με 2,5 δισ. έναντι 5 δισ. που ζητεί το ΔΝΤ για την τριετία 2018 - 2020.
Τα μέτρα αυτά, μολονότι θα μπουν σε εφαρμογή από το 2018, θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα από την ελληνική Βουλή.
Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά.
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες για ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και των αγροτών είναι πάνω από 75% και ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας με τους δανειστές για το θέμα αυτό.
Το ζήτημα είναι πού θα κάτσει η «μπίλια» του νέου αφορολογήτου και συγκεκριμένα αν ο πήχης κατέβει στα 5.000 ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ ή θα είναι οριακά πιο πάνω.
Το μόνο σίγουρο από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι οι παραπάνω φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και πάνω.
Σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Βέβαια στο πακέτο των νέων μέτρων εκτός από το μικρότερο αφορολόγητο θα φιγουράρει και η επέκταση του κόφτη στους μισθούς και στις συντάξεις μετά το 2018 προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018-2020.
Τα μέτρα θα συζητηθούν την προσεχή Πέμπτη όπου συνεδριάζει το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να αποσαφηνίσει χθες 9/1/2017 ότι δεν αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης 12/1/2017 κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Εκτός αν οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αύριο Τετάρτη 11/1 στο Παρίσι και μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί αντιστοίχως με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, καταφέρουν να μεταβάλουν το βαρύ κλίμα απαισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS