Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Μέχρι τέλους Ιανουαρίου η επίσημη έγκριση για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

tags :
ESM: Μέχρι τέλους Ιανουαρίου η επίσημη έγκριση για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Ο ESM αύξησε κατά 14% το στόχο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης του μηχανισμού για το 2017, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται η επίσημη έγκριση για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αυτό ανέφερε ο Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM (European Stability Mechanism) σε συνέντευξή του στο δίκτυο Dow Jones, τονίζοντας ότι η έγκριση θα αφορά τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016, αλλά η εφαρμογή τους είχε "παγώσει" με αφορμή των εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης για το βοήθημα των συνταξιούχων και την μονοετή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
"Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι σήμερα στην επίσημη διαδικασία έγκρισης.
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή των μέτρων μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Janse.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μέτρα που αθροιστικά θα επιφέρουν μία ελάφρυνση της τάξεως του 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Επίσης, συνολικά ως το 2060, θα αποδώσουν μείωση του κόστους για τις μεικτές δανειακές ανάγκες κατά 5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα αυτά αφορούν:
- Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη
- Την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
- Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.
Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:
α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα
β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές
γ)την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται  ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να ληφθεί  απόφαση  και από τις διοικήσεις των EFSF και ESM.
Ο Janse ανέφερε ότι ο ESM αύξησε κατά 14% το στόχο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης του μηχανισμού για το 2017, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο στόχος για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση είναι στα 57 δισ. ευρώ, αλλά αυτός είναι μια εκτίμηση που μπορεί να αλλάξει, ανέφερε.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι ο ESM σχεδιάζει μια έκδοση ομολόγου σε δολάρια, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Η δολαριακή έκδοση θα βελτιώσει μάλιστα και το κόστος χρηματοδότησης του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης