Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληρό τελεσίγραφο δανειστών: «Ψηφίστε τα μέτρα και μετά θα έρθουμε στην Αθήνα»! - Τα 2 σενάρια της κυβέρνησης

Σκληρό τελεσίγραφο δανειστών: «Ψηφίστε τα μέτρα και μετά θα έρθουμε στην Αθήνα»! - Τα 2 σενάρια της κυβέρνησης
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, τις προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο μεθαυριανό Eurogroup
Μόνο με νομοθέτηση των μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις θα υπάρξει επανεκκίνηση της β’ αξιολόγησης.
Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 26/1/2017 και αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν στην ελληνική πλευρά, ότι οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, δεν δέχονται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν δεν δουν την ελληνική κυβέρνηση δεν νομοθετεί τα μέτρα με τα οποία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% που προβλέπει μετά το 2018 το πρόγραμμα.
Και αυτό παρά την νέα επιστολή Τσακαλώτου η οποία από χθες το πρωί βρίσκεται πάνω στο γραφείο του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον οποίο ο Έλληνας υπουργός ζητά την συνδρομή του για να λιώσουν οι πάγοι με τους θεσμούς και να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Πρόκειται για μία επιστολή στην οποία περιγράφονται οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς και όχι τα μέτρα με τα οποία θα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018 - 2020 το οποίο σύμφωνα με τους δανειστές φθάνει τα 4,5 δισ. - 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, τις προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.
Αρκεί βέβαια αυτές να περάσουν από το γερμανικό «μπλοκ» και να μην προσκρούσουν σε αυτό.
Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος δουλεύουν τα εξής δύο σενάρια με τα οποία θα πάει στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός:

*Το πρώτο σενάριο που έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.200 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Θωρείται σίγουρο ότι θα αρέσει στους υπουργούς της ευρωζώνης διότι με αυτή την πρόταση όχι μόνο κλείνει το κενό του 2018 ύψους 370 εκατ. ευρώ αλλά υποστηρίζεται και η πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά από αυτό το έτος με τα 1 δισ. φορολογικά έσοδα που παράγονται για τα δημόσια ταμεία.

Εφόσον αυτό το σενάριο περπατήσει η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ «ψαλιδίζεται» στα 1.600 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για κάθε 100 ευρώ μείωση οι φορολογικές εισπράξεις αυξάνουν κατά 330 εκατ. ευρώ.

* Το δεύτερο σενάριο που δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα περάσει «παίζει» με τον μηχανισμό αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων που αντικαθιστά τον «κόφτη» από το 2018.
Σε αυτόν λοιπόν τον μηχανισμό η κυβέρνηση εντάσσει και τις φορολογικές δαπάνες, τη μείωση δηλαδή του αφορολόγητου όταν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος.


Με αυτό το σενάριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίζει εκ του ασφαλούς.Και αυτό γιατί ο διευρυμένος μηχανισμός προσφέρεται ως εγγύηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πλην όμως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.
Ήδη για το 2017 με τους φόρους που έχουν επιβληθεί ο «κόφτης» θα παραμείνει στα χαρτιά. Και αυτό γιατί το υπερπλεόνασμα των 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. ακόμη και μετά τις παροχές των 617 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνταξιούχους και νησιά) δημιουργεί τα περιθώρια ασφαλείας τα οποία απαιτούνται για να μείνει ανενεργός.
Στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει και την πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018 -σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία- με το 1% της διαφοράς να πηγαίνει για μείωση φόρων και εισφορών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης