Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αδιέξοδο στο Eurogroup: Τελεσίγραφο να ψηφιστούν 5 δισ μέτρα, για να επιστρέψουν οι θεσμοί που ξεκάθαρα στηρίζουν το ΔΝΤ

Αδιέξοδο στο Eurogroup: Τελεσίγραφο να ψηφιστούν 5 δισ μέτρα, για να επιστρέψουν οι θεσμοί που ξεκάθαρα στηρίζουν το ΔΝΤ
Ατελέσφορη η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς
(upd9) Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και δανειστών παραμένει αγεφύρωτο.
Το Eurogroup έθεσε τελεσίγραφο  - το οποίο εμφανίστηκε με σχεδόν κοινή θέση - στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ζητούν προκαταβολικά να ψηφιστούν τα μέτρα 4 με 5,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί και η ΕΕ.
Είναι προφανές ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εμφανίζονται πλήρως εναρμονισμένοι και ζητούν ξεκάθαρα μέτρα από την Ελλάδα.
Ήδη με βάση πηγές οι επαφές του Ε. Τσακαλώτου του έλληνα ΥΠΟΙΚ με τους δανειστές δεν απέδωσαν, οι θεσμοί απέρριψαν την πρόταση Τσακαλώτου και ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων.
Αναλυτικότερα, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν ατελέσφορη.
Ειδικότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, επισήμανε πως η συνάντηση του Τσακαλώτου με τους θεσμούς δεν είχε αποτέλεσμα και δεν καταγράφηκε πρόοδο.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, ήτοι και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει περαιτέρω μέτρα.
Μάλιστα, χθες, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε μέτρα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί είχαν κοινή θέση στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό και ζήτησαν την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ το 2019.
Με αυτά ως δεδομένα, η συνεδρίαση του Eurogroup, που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να είναι σύντομη.
Αυτή η εξέλιξη είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup είχε τονίσει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στο χέρι της Ελλάδας, η οποία δεν έχει κάνει πολλά από τα συμπεφωνημένα. 
Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup - στο οποίο η συζήτηση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόωρα, ο επικεφαλής του οργάνου, Jeroen Dijsselbloem, κατέστησε σαφές πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως για πολλά κράτη-μέλη δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.
Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ο Pierre Moscovici, υποστηρίζοντας πως το ΔΝΤ παρέχει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για καθολική συμφωνία σε «δύο με τρία» ζητήματα που παραμένουν ανοικτά για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, ο Klaus Regling, αφού αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κατέστησε σαφές πως η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Οι θεσμοί φαίνεται πως τα έχουν βρει... 

Dijsselbloem: Αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος το ΔΝΤ - Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους στόχους που τέθηκαν για το 2016, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
Θέλουμε να δούμε αν η βελτίωση του 2016 ήταν δομική στην Ελλάδα και αν θα συνεχιστεί.
Έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, αλλά πάντα τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα», σχολίασε…
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε πως σήμερα συζητήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το ελληνικό χρέος.
Παράλληλα, τόνισε πως η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, ενώ ενθάρρυνε την κυβέρνηση της χώρας μας να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, διευκρίνισε.
«Ζητάμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό σύστημα», υπενθύμισε.
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε πως «στο μέλλον θα μπορούσε να μην υπάρχει το Δ.Ν.Τ., αλλά τώρα ήταν από την αρχή στο πρόγραμμα».
«Το Ταμείο ήταν από την αρχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Έχει μεγάλη τεχνογνωσία για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την οποία και εκτιμάμε.
Αν υπάρξουν μελλοντικά προγράμματα (για άλλες χώρες;) δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.
Η θέση μας είναι σαφής: το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Δ.Ν.Τ. έχει συμβάλει στην σταθεροποίηση του ελληνικού προγράμματος.
Είχε πάντα μια συμπαγή θέση και ήταν δίκαιο, ενώ ζητά αξιόπιστο πακέτο μέτρων, βιώσιμο χρέος και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική για την Ελλάδα», διαμήνυσε.

Moscovici: Κοντά στην επίτευξη των στόχων η Ελλάδα - Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα

Την ανάγκη για καθολική συμφωνία σε «δύο με τρία» ζητήματα που παραμένουν ανοικτά για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici.
«Είχαμε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα.
Βλέπουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας πως «απαιτείται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την Ελλάδα, αλλά όχι μια αδύναμη προσπάθεια».
«Δεν είμαστε μακριά», είπε για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Επίσης, τόνισε πως κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα, ελπίζω σύντομα», συμπλήρωσε.
Επίσης, έκανε γνωστό πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. σχετικά με την ανάπτυξη και τους κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Το Δ.Ν.Τ. πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι προσφέρει αξιοπιστία», σχολίασε σχετικά.

Regling (ESM): Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εδράζεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εδράζεται στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση της χώρας.
Αυτό κατέστησε σαφές ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ένα σημαντικό κατόρθωμα της Ελλάδα, καθώς θα οδηγήσουν σε μείωση του ρίσκου των επιτοκίων και σε βελτίωση του χρέους της χώρας.
Σωρευτικά, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα οδηγήσουν μείωση του λόγου του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ανέφερε ο Regling, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές εκτιμήσεις του ESM.
Επιπλέον, ο Regling επισήμανε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα μειωθούν κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, ελέω των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν ενέχουν κόστη για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ESM.
«Με αυτά τα μέτρα βελτιώνουμε τις συνθήκες του χρέους για την Ελλάδα και βοηθούμε στο να επιστρέψει στις αγορές», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Regling τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πλήρως ενημερωμένο σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα – Θεσμοί και Αθήνα να ξεκινήσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις

Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη β' αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2016 για την αξιολόγησή του, αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τη σημερινή (26/1) συνεδρίαση το ευρωπαϊκό όργανο.
Όπως αναφέρεται, το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να ξαναρχίσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων πολιτικών που θα συμμερίζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Η εν λόγω τέτοια συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον τομέα ενέργειάς της και άλλους τομείς.
Αναμένεται και μία συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, δηλαδή για το 2018 και μετά.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος παρέχει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν τυπικά από τα συμβούλια Διευθυντών του ESM και του EFSF στις 23 Ιανουαρίου 2017.
«Τα μέτρα αυτά στοχεύουν να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων με τη μετατροπή των επιτοκίων ορισμένων δανείων από κυμαινόμενα σε σταθερά και με το να γίνει ελαφρύτερο το βάρος αποπληρωμής του χρέους.
Δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους μετόχους του ESM, που είναι οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο παρατίθεται παρακάτω.



Νωρίτερα, το BankingNews.gr μετέδιδε: 

Θέση μάχης - έχοντας να αντιμετωπίσει τελεσίγραφο - για το σημερινό 26/1/2017 Eurogoup λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να βρίσκονται από χθες 25/1 στη βελγική πρωτεύουσα για επαφές με αξιωματούχους, εν μέσω πλήθους διαρροών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Poul Thomsen θα συμμετάσχει τελικά στη συνεδρίαση, αν και άρρωστος.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Χουλιαράκης και Τσακαλώτος είχαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διάφορους αξιωματούχους της ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews.
Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsellbloem, τον επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wiser,  τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, καθώς και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.
Στόχος η στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέσπιση μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων, χωρίς τη θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και για μία συνολική συμφωνία.
Η μόνη παραχώρηση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση αφορά στη διά νόμου παράταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» μόνο κατά έναν επιπλέον χρόνο, έως το 2019.
Στην συνεδρίαση του Eurogroup οι θεσμοί θα παρουσιάσουν τις εκθέσεις για την «πρόοδο» της Αθήνας αλλά και για τα ανοικτά μέτωπα, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς τους θεσμούς έχει δεσμευθεί ότι θα αναλύσει λεπτομερώς την πρόταση της κυβέρνησης για την συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι με την πρότασή της θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή θεσμών στην Αθήνα με στόχο συμφωνία έως την επόμενη σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση, πριν τις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την άμεση νομοθέτηση των μέτρων έστω και αν αυτά χρειαστεί αργότερα να ακυρωθούν. Με την διαφορά ότι ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτυγχάνεται χωρίς την παραμικρή απόκλιση.
Από την άλλη όλα τα μέλη του Eurogroup έχουν υιοθετήσει την σκληρή γραμμή Σόιμπλε, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι μέχρι πρότινος «συμβιβαστικές ή εναλλακτικές» λύσεις που αναζητούνταν μέσω Κομισιόν και ΕΚΤ, έπεσαν στο κενό, και τώρα έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.
Και τούτο διότι παρά την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση Κομισιόν - ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται, πλέον, αδιαπραγμάτευτη και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος:
Στόχος η στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέσπιση μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων, χωρίς τη θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και για μία συνολική συμφωνία.
Η μόνη παραχώρηση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση αφορά στη διά νόμου παράταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» μόνο κατά έναν επιπλέον χρόνο, έως το 2019.
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι με την πρότασή της θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με στόχο την συμφωνία έως την επόμενη σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσει η περίοδος των εκλογών σε ορισμένες χώρες (όπως π.χ. 15 Μαρτίου Ολλανδία) που θα την μεταθέσουν για το Φθινόπωρο.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο όσο ακραίο και αν ακούγεται , εντούτοις υπάρχει πάνω στο τραπέζι και μάλιστα στοιχειώνει την κυβέρνηση η οποία πριν προλάβει να γιορτάσει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης θα πρέπει να ετοιμάσει …την πανοπλία της για το Eurogroup.
Σαφώς και το κλίμα στην σημερινή συνάντηση θα είναι εχθρικό για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υιοθετήσει την σκληρή γραμμή Σόιμπλε, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ενώ οι μέχρι πρότινος «συμβιβαστικές ή εναλλακτικές» λύσεις που αναζητούνταν μέσω Κομισιόν και ΕΚΤ, έπεσαν στο κενό, και τώρα έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.
Και τούτο διότι παρά την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση Κομισιόν- ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται, πλέον, αδιαπραγμάτευτη και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος: ή ψηφίζετε τα μέτρα που ζητάει το Ταμείο και παίρνετε χρέος (μεσοπρόθεσμα μέτρα) και ποσοτική χαλάρωση ή τίποτα.
Το μήνυμα «take it or leave it» των θεσμών πρακτικά σημαίνει ότι αν η ελληνική πλευρά δεχθεί αυτό το «τελεσίγραφο» θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του προϋπολογισμού, δηλαδή από το αφορολόγητο κι από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε 300 ευρώ μείωσης της έκπτωσης φόρου (σήμερα είναι 1.900 ευρώ για τους άτεκνους), εξασφαλίζονται έσοδα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Άρα αν η έκπτωση φόρου μειωθεί στα 1.000 ευρώ, μπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 3 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει όμως ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 4.545 ευρώ, άρα θα φορολογηθούν ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ!
Όσον αφορά στο υπόλοιπο κενό (1-1,5 δις. ευρώ), οι τεχνοκράτες ζητάνε να καλυφθεί από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, με «ψαλίδισμα» ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ή από την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να επαναλάβει και την πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018 - σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία - με το 1% της διαφοράς να πηγαίνει για μείωση φόρων και εισφορών.

Dijsselbloem: Υπάρχουν αγκάθια για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα - Πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει

Παραμένουν τα αγκάθια για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Christine Lagarde τον διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του ΔΝΤ είναι η παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Θα γίνει δουλειά με τους υπολοίπους θεσμούς για την Ελλάδα.
 Πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.
«Δεν είμαι μάγος.  Δεν έχω μαγική σφαίρα μπροστά μου για να ξέρω τι θα γίνει με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο Dijsselbloem, o κ. Τσακαλώτος απέστειλε μια επιστολή σύμφωνα με την οποία μας είπε ότι θα μας κοινοποιήσει τις προθέσεις του.
Ωστόσο δεν σχολίασε τα περί δεύτερης επιστολής.

Moscovici: Απαραίτητος εταίρος στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ είναι απαραίτητος εταίρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε την ελληνική αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, τόνισε ο Moscovici.
«Πρέπει κάποια κράτη μέλη να διασφαλιστούν σχετικά με τους στόχους του ελληνικού προγράμματος», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει καλύτερα το 2017. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με την Ελλάδα», ανέφερε ο Pierre Moscovici.

Schaeuble: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που συμφωνήσαμε - Ο χρόνος πιέζει

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για να κλείσει η β΄αξιολόγηση, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε εντατικά με την Ελλάδα.
 Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση», τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
«Έχει καθυστερήσει η αξιολόγηση.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι», τόνισε ο Schaeuble.
«Δεν ξέρω τις σκέψεις της Ελλάδας .
Δεν έχει κάνει αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν, υποστήριξε o Schaeuble.
Σύμφωνα με τον Schaeuble, η  δυσκολία είναι στην υλοποίηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Dombrovskis: Πρέπει να εξετάσουμε τα μέτρα μετά το 2018 - Στόχος η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και η κατάσταση βελτιώνεται.
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, προσερχόμενος στο Eurogroup, γνωστοποιώντας την αισιοδοξία του του ότι οι στόχοι θα υλοποιηθούν.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι επιτεύξιμη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Στόχος είναι να βρεθεί μια λύση για τα έκτακτα μέτρα που πιθανόν να χρειαστούν για μετά το 2018, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Έτσι, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάχη διαρροών για τον ρόλο του ΔΝΤ

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια τα οποία κυκλοφόρησαν δύο ώρες πριν  τη συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο θα κριθεί η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, κάνοντας λόγο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο με τα πλεονάσματα 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα σενάρια αυτά κυκλοφόρησαν από νωρίς το πρωί και εντάθηκαν πριν από λίγο, ενώ τη στιγμή που Τσακαλώτος και Χουλαριάκης κάνουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αρθεί το αρνητικό κλίμα εις βάρος της Ελλάδας.
Νωρίς σήμερα το πρωί, διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλαβαν την Τρίτη το βράδυ δύο εκθέσεις που αφορούν την Ελλάδα και οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση (του Δ.Σ.) την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, οι εκθέσεις “δεν είναι καλές” για τη χώρα μας, “μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές”, είπε στην ιστοσελίδα μας πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές.
Εκτός των παραπάνω, η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ψέγει τις θέσεις που παίρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι αποδεικνύει ότι το ταμείο είναι αυτό που ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι "είναι προφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υποτιθέμενες κωλυσιεργίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα οφείλεται στην πολιτική διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του διεθνούς νομισματικού ταμείου για την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018".
Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για την περίοδο για περίοδο 10 ετών.
Η  θέση αυτή των συντακτών της έκθεσης όπως αναφέρουν οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές "οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι το ταμείο προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".
Την ίδια ώρα, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί στις Βρυξέλλες να επικοινωνήσει τις προτάσεις του, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσει ένα σκληρό τελεσίγραφο «take it or leave it» για την αξιολόγηση.
Όλα τα μέλη του Eurogroup έχουν υιοθετήσει την σκληρή γραμμή Schaeuble, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι μέχρι πρότινος «συμβιβαστικές ή εναλλακτικές» λύσεις που αναζητούνταν μέσω Κομισιόν και ΕΚΤ, έπεσαν στο κενό, και τώρα έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.
Και τούτο διότι παρά την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση Κομισιόν - ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται, πλέον, αδιαπραγμάτευτη και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον διλήμματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, εάν δεν υπάρξει λύση έως την επόμενη σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσει η περίοδος των εκλογών σε ορισμένες χώρες (όπως π.χ. 15 Μαρτίου Ολλανδία) που θα την μεταθέσουν για το Φθινόπωρο.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο όσο ακραίο και αν ακούγεται , εντούτοις υπάρχει πάνω στο τραπέζι και μάλιστα στοιχειώνει την κυβέρνηση η οποία πριν προλάβει να γιορτάσει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης θα πρέπει να ετοιμάσει… την πανοπλία της για το Eurogroup.

Στα χέρια του Δ.Σ. του ΔΝΤ δύο εκθέσεις για την ελληνική οικονομία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του mignatiou.gr, στα χέρια των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης,  δύο εκθέσεις που αφορούν στην Ελλάδα και οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση (του Δ.Σ.) την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Οι εκθέσεις “δεν είναι καλές”, “μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές”, όπως ανέφερε πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη έκθεση έχει σχέση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Delia Velculescu τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.
Η συζήτηση της έκθεσης έχει καθυστερήσει δραματικά.
Θα συζητηθεί επίσης η έκθεση που αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Thomsen και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο, κάτι που ήταν αναμενόμενο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου.
Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Thomsen το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ανάπτυξη των θέσεών του που παρουσίασε στα κείμενά του στο blog του ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης