Σχέδια για 4ο μνημόνιο με 30 δισ. νέα κεφάλαια και έξοδο στις αγορές το 2018 – Κρίσιμο να κλείσει η αξιολόγηση Απρίλιο

Σχέδια για 4ο μνημόνιο με 30 δισ. νέα κεφάλαια και έξοδο στις αγορές το 2018 – Κρίσιμο να κλείσει η αξιολόγηση Απρίλιο
Με βάση λοιπόν ένα νέο σχεδιασμό θα πρέπει ΔΝΤ και δανειστές να εξετάσουν ένα 4ο μνημόνιο το οποίο όμως θα πρέπει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις διασφάλισης της Ελλάδος
Η διαπραγμάτευση μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ αλλά και ευρύτερα των δανειστών για το 4ο μνημόνιο πρακτικά έχει ξεκινήσει καθώς το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα όταν υπάρχει τεράστιο ρίσκο για την τύχη της χώρας μετά τον Ιούνιο του 2018, μετά την λήξη του προγράμματος.
Με βάση πηγή που πολλές φορές έχει κριθεί αξιόπιστη και βρίσκεται κοντά στο ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί ένα 4ο μνημόνιο το οποίο θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας για την Ελλάδα σαν ένα capital buffer σαν ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.
Ενώ μέχρι πρότινος σχεδόν όλοι υποστήριζαν ότι το 4ο μνημόνιο δεν θα περιλαμβάνει νέα κεφάλαια αλλά θα είναι ένας μηχανισμός προστασίας και διασφάλισης της Ελλάδος…τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Πλέον όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι με την λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Ιούνιο του 2018 η Ελλάδα θα αποσταθεροποιηθεί κυλώντας πάλι σε μια νέα κρίση.
Θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επανέλθει στον δρόμο της ομαλότητας.
Για να γίνει αυτό όπως έχει αποδειχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους με μέτρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δεν επαρκεί, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση λοιπόν ένα νέο σχεδιασμό θα πρέπει ΔΝΤ και δανειστές να εξετάσουν ένα 4ο μνημόνιο το οποίο όμως θα πρέπει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις διασφάλισης της Ελλάδος και ως εκ τούτου πρέπει να έχει και νέα χρηματοδότηση.
Προφανώς οι αντιδράσεις θα είναι πολλές, προφανώς και πολλοί θα πουν εάν η Ελλάδα χρειαστεί πάλι κεφάλαια γιατί να μην ενεργοποιηθεί το Grexit ώστε να μην μολύνει την υπόλοιπη Ευρώπη, προφανώς και το πολιτικό σύστημα θα αντιδράσει στο σχέδιο να δανείσουν με νέα κεφάλαια την Ελλάδα.
Όμως υπάρχουν 3 εύλογα επιχειρήματα
1)Οι δανειστές έχουν χορηγήσει δάνεια 250 δισεκ. στην Ελλάδα και πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα τα πάρουν πίσω
2)Εάν η Ελλάδα δεν χρηματοδοτηθεί με ένα νέο ποσό 30 δισεκ. η εναλλακτική λύση θα είναι ένα γενναίο κούρεμα χρέους ένα haircut το οποίο θα ζημιώσει πολλαπλάσια την Ευρώπη και τους φορολογούμενους.
Εάν τεθεί το δίλημμα haircut ή νέο μνημόνιο 30 δισεκ. όλοι θα στραφούν στο 4ο μνημόνιο ακόμη και εάν αντιδρούν σε νέα χρηματοδότηση της Ελλάδος
3)Η Ελλάδα εάν βγει στις αγορές μετά το 2018 θα πρέπει να διασφαλίσει ικανοποιητικά επιτόκια.
Με τωρινά δεδομένα η Ελλάδα δανείζεται από ESM π.χ. 1%  και από τις αγορές θα δανειστεί 5% σε ένα πολύ καλό σενάριο.
Τι νόημα έχει να δανείζεται με επιτόκια 5% καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο ακόμη και εάν έχουν ολοκληρωθεί και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος… θα το καταστήσουν πάλι μη βιώσιμο.
Όμως εάν υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας όπως το 4ο μνημόνιο και έχει αλλάξει και η κυβέρνηση που θα εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με πιο λογικά επιτόκια.
Ένα τέταρτο μνημόνιο 30 δισεκ. ευρώ θα μπορούσε να κατανεμηθεί
20 δισεκ. για χρηματοδότηση της Ελλάδος με παράλληλη έξοδο στις αγορές
10 δισεκ. για τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια των τραπεζών.
Με βάση πηγές το 4ο μνημόνιο με κεφάλαια είναι απαραίτητο καθώς θα λειτουργήσουν ως απόθεμα ασφαλείας για την Ελλάδα που θα συνεχίσει να αποτελεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

Ορισμένοι που δεν βρίσκονται κοντά στα πολιτικά συστήματα και αποτιμούν δεδομένα με όρους αγοράς θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα 250 δισεκ. που χρωστάει στους δανειστές.
Η εκτίμηση αυτή έχει πολλά στοιχεία αλήθειας αλλά αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει ακόμη οικονομική ανεξαρτησία.
Είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει σε μια τέτοια προσπάθεια, οι αγορές θα κερδοσκοπήσουν βάναυσα εναντίον της Ελλάδος.

Κρίσιμο να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο του 2017

Είναι πολύ κρίσιμο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει έως τον Απρίλιο του 2017.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση μετά τον Απρίλιο θα επιδεινώσει καίρια το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος, δραματικά θα επιδεινώσει τις αποδόσεις των ομολόγων και οι τράπεζες θα καταδικαστούν σε κρατικοποίηση και νέα ανακεφαλιοποίηση.
Τα όρια αντοχής των τραπεζών είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2017.
Μετά τον Απρίλιο ένα είναι βέβαιο ότι ο τραπεζικός κλάδος θα εγκλωβιστεί σε ένα επικίνδυνο καθοδικό σπιράλ με πολύ μεγάλες επιπτώσεις, στις καταθέσεις δηλαδή ρευστότητα και στην κεφαλαιακή επάρκεια λόγω της επιδείνωσης των προβληματικών δανείων.

H Κυβέρνηση Τσίπρα νομοτελειακά δεν θα μακροημερεύσει

Η κυβέρνηση Τσίπρα νομοτελειακά είναι καταδικασμένη να υποστεί πολλά συστημικού τύπου πολιτικά σοκ απαξίωσης.
Το θέμα είναι για πόσο διάστημα θα κρατήσει σε ομηρία την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS