Δραγασάκης: Η κυβέρνηση πιέζει για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης - Γιατί έχει αργήσει η συμφωνία με τους θεσμούς

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση πιέζει για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης - Γιατί έχει αργήσει η συμφωνία με τους θεσμούς
«Αναγνωρίζεται από παντού ότι υπάρχει πρόοδος, έμμεσα αναγνωρίζεται ότι έχουμε αργήσει»
Θετική χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τη συνεδρίαση του Eurogroup ενώ εκτίμησε, πως θα συμβάλλει στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας η εντατικοποίηση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. 
«Αναγνωρίζεται από παντού ότι υπάρχει πρόοδος, έμμεσα αναγνωρίζεται ότι έχουμε αργήσει.
Και αυτό το τεκμαίρω από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μείνει εκεί η ελληνική αντιπροσωπεία και μέσα από διαδικασία εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μέχρι την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Και να ξέρουμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης μιλώντας απόψε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε, πως είναι σημαντικό να παραμείνει στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αντί να έλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών.
«Στο πλαίσιο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση, η σημερινή απόφαση μπορεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας με την έννοια να κλείσουμε την περιβόητη, όπως λέγεται, τεχνική συμφωνία όσο γίνεται πιο έγκαιρα, ούτως ώστε να μείνουν δύο προβλήματα:
Τι πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε μετά το 2018 και για πόσο, και τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Και τα δύο αυτά είναι πολιτικά θέματα, αφορούν εμάς και το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μ' αυτήν την έννοια μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εντός του γενικού πλαισίου. Η δική μας πίεση ήταν και είναι, ''να τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε'', συνέχισε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε:
«Δεν μπορούμε να συζητάμε αιωνίως ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν δύο απόψεις.
Πρέπει με ένα τρόπο να λυθούν αυτά τα θέματα.
Η δική μας επιθυμία ήταν να υπάρξει ένα πλαίσιο εντατικών διαβουλεύσεων».
Σε ερώτηση για τη σημαντική καθυστέρηση  στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης ο κ. Δραγασάκης την απέδωσε στο γεγονός, πω συνδέθηκε από τους πιστωτές με την προνομοθέτηση  μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν από το 2018 και μετά. 
Η κυβέρνηση έκανε ό,τ ι περνούσε από το χέρι της για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν υπάρχει Plan B στην περίπτωση ναυαγίου στις συζητήσεις για τη β' αξιολόγηση. 
Συνεχίζοντας, ο κ. Δραγασάκης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι δραματοποιεί τα θέματα εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες και υπογράμμισε ότι είμαστε εντός πλαισίου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Αυτοί που μας κατηγορούν ότι δεν κλείσαμε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο να τοποθετηθούν επί του πεδίου της μάχης και να πουν καθαρά ότι πρέπει να συμφωνήσουμε πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα δέκα χρόνια».
«Είναι δυνατόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υπονόμευσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μείωσαν τον κατώτατο μισθό να μας κουνούν το δάχτυλο;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και σύμπνοια στο εσωτερικό της χώρας και η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται μέσα σε κάποια όρια».
Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι προτιμά μια συμφωνία με τους δανειστές, «να ψηφιστεί από τους 153 και όποιους άλλους βουλευτές θέλουν, ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα». 

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS