Οικονομία

Επιμένει ο Thomsen (ΔΝΤ): Η Ελλάδα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανακάμψει - Ζητάει νέα μέτρα

Επιμένει ο Thomsen (ΔΝΤ): Η Ελλάδα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανακάμψει - Ζητάει νέα μέτρα
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί για πολλά χρόνια ακόμα βοήθεια, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται 20 χρόνια για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα
Αμετακίνητος στη θέση του για το ελληνικό ζήτημα παραμένει ο Poul Thomsen, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς σε ομιλία του στην Οξφόρδη άφησε να εννοηθεί ότι για να κλείσει η β’ αξιολόγηση απαιτούνται υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Χωρίς να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών, που άλλωστε βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ φέρεται να υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εάν η Ελλάδα κάνει υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά και πως αμέσως μετά θα τεθεί στους Ευρωπαίους η μείωση του χρέους.
Μάλιστα, έκανε λόγο και για διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρα για το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται.
Σύμφωνα με τον Thomsen το βασικό πρόβλημα με τα ελληνικά προγράμματα είναι ότι… δεν τελειώνουν οι αξιολογήσεις, καθώς μόνο πέντε από τις δεκαέξι έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κάθε φορά που ολοκληρωνόταν μία από αυτές τις πέντε αξιολογήσεις ακολουθούσε στη χώρα πολιτική κρίση.
Κατά τον αξιωματούχο του Ταμείου οι πολιτικές κρίσεις στην Ελλάδα δημιουργούσαν ένα νέο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης εμπιστοσύνης των πιστωτών προς τη χώρα.
Ο ίδιος επισήμανε ως λάθος του προγράμματος το γεγονός ότι το βάρος έπεσε στους μισθούς, οι οποίοι μειώθηκαν υπέρμετρα, ενώ δεν υπήρξαν κατάλληλες και ισορροπημένες παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων.
Σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Thomsen υπογράμμισε τη φοβερή αντίσταση που έχει καταγραφεί και που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα.
Μεταξύ άλλων, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι κατώτερες συντάξεις και μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες απολάμβαναν και συνεχίζουν, σε μεγάλο βαθμό, συντάξεις Γερμανίας.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι ολόκληρες οικογένειες στηρίζονται σε αυτές τις συντάξεις για την διαβίωσή τους.
Επιπλέον, ο Thomsen επανέλαβε ότι το κατάλληλο πλεόνασμα για την Ελλάδα είναι το 1,5%.
Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί για πολλά χρόνια ακόμα βοήθεια, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται 20 χρόνια για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του και για το πρόβλημα της ανεργίας, που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς - όπως εκτίμησε - θα διατηρηθεί σε διψήφια ποσοστά για πολλά ακόμα χρόνια, για να επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα μετά 21 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης