Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen: Συζητήσιμη η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την ΕΕ - Υποτιμήθηκαν οι επιδόσεις της Ελλάδας - Κοντά το SLA

Thomsen: Συζητήσιμη η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την ΕΕ - Υποτιμήθηκαν οι επιδόσεις της Ελλάδας - Κοντά το SLA
«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετή πρόοδος για να επιστρέψει αποστολή στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες»
Οι πιστωτές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Poul Thomsen.
«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετή πρόοδος για να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Δ.Ν.Τ., ο κ. Thomsen προχώρησε στην παραδοχή πως το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016, ήτοι 3,9%, ξεπέρασε τις όποιες προβλέψεις είχαν εκφραστεί.
«Το ζήτημα είναι η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον.
Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει με πίεση το 3,5%, αλλά όχι με ταυτόχρονη ανάπτυξη. 
Σίγουρα πέσαμε έξω (το Δ.Ν.Τ.) τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς υποτιμήσαμε τη δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, απαντώντας έμμεσα στον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, υποστήριξε πως η αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα με χρήματα της Ε.Ε. θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί και να αναλυθεί περαιτέρω.
«Το Δ.Ν.Τ. μπορεί να υποστηρίξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα επιλύει μεσοπρόθεσμα ζητήματα», τόνισε, σημειώνοντας πως πλέον η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην περίοδο διατήρησης του 3,5%, με το Ταμείο να επιθυμεί μία σχετικά μικρή περίοδο.
Επίσης, τόνισε πως είναι στο χέρι των Ευρωπαίων να αποφασίσουν αν θα εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση του ελληνικού προγράμματος χωρίς μία συμφωνία με το Δ.Ν.Τ.
Ο κ. Thomsen επισήμανε εκ νέου πως, στην Ελλάδα, χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και τη φορολογία.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές.
Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», απάντησε, σε ερώτηση για το πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εξέλθει η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης...




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης