Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: 2100, η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους - Επιστημονική φαντασία οι διαπραγματεύσεις

FT: 2100, η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους - Επιστημονική φαντασία οι διαπραγματεύσεις
Συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ
Υπάρχει ένα σημείο όπου οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα εισέρχονται σε πεδία της επιστημονικής φαντασίας.
Όπως αναφέρουν οι Finamcial Times oι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της και του ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό χρέος κάνουν λόγο για προβλέψεις για... αρκετές δεκαετίες στο μέλλον.
Η προσπάθεια να "παντρευτούν" οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών ελάφρυνσης του χρέους που δέχεται η ευρωζώνη οδηγούν σε αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σε ένα σενάριο, ορισμένα από τα δάνεια διάσωσης δεν θα αποπληρωθούν παρά μετά το έτος 2100!
Μέχρι εκείνη την στιγμή, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι βουλευτές θα ταξιδέψουν εκεί από το Στρασβούργο και τις Βρυξελλες. Κανείς δεν αναμένει πραγματικά τέτοιες προθεσμίες να συμπεριληφθούν στη συμφωνία ανακούφισης χρέους της Ελλάδας. Αλλά μια συμφωνία είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να έρθει τη Δευτέρα.
Η Ελλάδα έχει μπροστά της προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους τον Ιούλιο, τις οποίες πολύ σύσκολα θα αποπληρώσει εάν δεν πάρει νέα δόση από το πακέτο διάσωσης.
Οι Γερμανικές και Ολλανδικές επιφυλάξεις σημαίνουν ότι αυτή η δόση θα έρθει μόνο εάν το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά το ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του.
Αυτό που πρέπει να κάνει αποτελεσματικά η ζώνη του ευρώ είναι να επεξεργασθούν ορισμένες επιλογές ανακούφισης των χρεών που σχεδιάστηκαν τον Μάιο του 2016 για την Ελλάδα.
Η ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει μετά το 2018, αλλά μόνο εάν η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απέκλεισαν την άμεση περικοπή του ελληνικού χρέους και ότι τα ανώτατα όρια επιτοκίων για τα δάνεια εγείρουν πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι κυριότερες επιλογές είναι να παραταθούν οι προθεσμίες δανεισμού και να αναβληθούν οι πληρωμές τόκων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Οι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα επιδιώξουν να υπογράψουν συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ένας αξιωματούχος θέτει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα στο "50-50", άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ανακούφιση όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

(Πρώτη ενημέρωση 19:14, 18 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης