Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Πρόταση Schäuble για 15ετη επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος - Άρνηση του ΔΝΤ

tags :
Bloomberg: Πρόταση Schäuble για 15ετη επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος - Άρνηση του ΔΝΤ
H διστακτικότητα του ΔΝΤ αποτέλεσε και τον καθοριστικό παράγοντα για μη επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα
Οι πιστωτές στην Ελλάδα δεν βρήκαν την χρυσή τομή για την επίλυση των διαφορών τους για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς η πρόταση που έγινε από την ΕΕ προς το ΔΝΤ δε βρήκε σύμφωνο το Tαμείο σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η πρόταση από την πλευρά των Ευρωπαίων έκανε λόγo για 15ετη επιμήκυνση μέρους του ελληνικού χρέους, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν θεωρήθηκε αρκετή από το ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμούν ότι η συμμετοχή του Ταμείου θα είναι εγγύηση για την αξιοπίστια και την ολοκήρωση του προγράμματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό η επόμενη δόση προς την Ελλάδα να εκταμιευτεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  
Η ελάφρυνση του χρέους προϋπόθεση προκειμένου η ΕΚΤ να εξετάσει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να θέλει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι θα συμβεί με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο ΔΝΤ, δε θεωρήθηκε επαρκής από το Ταμείο, το οποίο ζητά περισσότερη σαφήνεια στο χρονοδιάγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.





Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr (περισσότερα εδώ)...

Με παιχνίδι πόκερ έμοιαζε το χθεσινό (22/5/2017) δραματικό Eurogroup.
Είχε μπλόφες, στημένη τράπουλα και «μιλημένους» παίχτες.
Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των όσων συνέβησαν στις 8ωρες διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεκόπησαν τρεις φορές, αποκαλύπτουν πρόταση που κατέθεσε ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης -και συγκεκριμένα το Βερολίνο- την οποία απέρριψε η Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Βερολίνο και οι δορυφόροι του κατέθεσαν πρόταση που περιέγραφε με πολύ «στενό» τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και μετέθετε χρονικά τη συζήτηση για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι «η μεσοβέζικη πρόταση η οποία δεν ικανοποιούσε την Αθήνα και δεν πληρούσε τα συμφωνηθέντα δόθηκε από τον Schaeuble στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπό τη μορφή μιας λύσης που θα γεφύρωνε τις διαφορές».
Όμως πίσω από αυτή την κίνηση, η Αθήνα είδε ένα «στημένο παιχνίδι» με σοβαρές υποψίες για προσυνεννόηση του ΔΝΤ με το Βερολίνο ώστε η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα να μετατεθεί για αργότερα και την Αθήνα να μην παίρνει τίποτα χειροπιαστό.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως σε μια κίνηση με χαρακτήρα μάλλον μπλόφας, το Βερολίνο παρουσίασε την πρόταση στο ΔΝΤ υπό τη μορφή take it or leave it.
Μία πρόταση ωστόσο, που θα «βόλευε» και το Ταμείο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλες πηγές, η λύση του Βερολίνου προέβλεπε και τη μετάθεση της απόφασης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για το 2018, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Η Αθήνα αλλά και αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν την πρόταση σημειώνοντας πως δεν επιλύει το πρόβλημα, το μεταθέτει χρονικά και δεν εδράζεται στα συμφωνηθέντα του μνημονίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, χρειάστηκαν τρεις διακοπές, παρασκηνιακές συναντήσεις και ζυμώσεις με την Αθήνα να επιδιώκει πλέον λύση στο επόμενο Eurogroup.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε πως υπήρξε πρόταση την οποία απέρριψε η Αθήνα χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε άλλες λεπτομέρεις.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης