Ποια είναι τα οφέλη από την εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα (19/6)

Ποια είναι τα οφέλη από την εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα (19/6)
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51% κι είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο
Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την εισαγωγή τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο, καθώς με την κίνηση αυτή υπογραμμίζεται το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας.
Τη σημασία τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, σημείωσε ότι δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Μιλώντας χθες στην τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση, επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51% είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο.
Ο ΥΠΕΝ υπογράμμισε το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
"Στόχος μας, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία μετόχων διασφαλίζει ισορροπημένα δικαιώματα διοίκησης μεταξύ των μετόχων.
Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100 % στη ΔΕΗ η οποία θα μεταβιβάσει τις μετοχές της Συμμετοχών στους μετόχους της (16-6-2017).
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΔΕΗ, που θα λάβουν μετοχές της Συμμετοχών, είναι το Δημόσιο (που ελέγχει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ το 51 % της ΔΕΗ) και το γκρουπ Silchester με 13,8 %.
Δηλαδή οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα αποκτήσουν κατ' αναλογία τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης τα 2,12 ευρώ.
Στο τέλος της διαδικασίας, το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid που έχει αποκτήσει το 24% των μετοχών της εταιρίας (η τελετή υπογραφής θα γίνει την Τρίτη).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑΑ Σ.Λαζαρίδης

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι η εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι η 26η προσθήκη στον δείκτη FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης στον οποίο για το επόμενο διάστημα θα μετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ.
Ο κ. Λαζαρίδης διευκρίνισε ότι από την προσεχή Δευτέρα οι δύο μετοχές (ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) θα διαπραγματεύονται παράλληλα και η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα καθοριστεί από την αγορά.
"Η πτώση που θα βλέπετε τη Δευτέρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικη αξία της επιχείρησης. Η πραγματική αξιολόγηση προκύπτει όταν αθροίσουμε τις κεφαλαιοποιήσεις των δύο εταιριών", τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Πηγή: Worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS