Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρούτσης (ΝΔ): Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Βρούτσης (ΝΔ): Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία
Aπό 1/1/2017 οι εξοντωτικές εισφορές εντείνουν ακόμη περισσότερο  το πρόβλημα, τονίζει ο Γ. Βρούτσης
Για ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχουν λάβει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, κάνει λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, σε ερώτηση που κατέθεσε προς την  υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως τονίζει, από 1/1/2017 οι εξοντωτικές εισφορές εντείνουν ακόμη περισσότερο  το πρόβλημα.
Οι ασφαλισμένοι οδηγούνται σε απόγνωση και αδυνατούν, πλέον, να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο τα θεμέλια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος όσο και η πορεία της βιωσιμότητας του.
Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα στα 22,492 δισ. ευρώ, μετά την υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεούνταν να μεταφέρουν άμεσα στο ΚΕΑΟ όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, συνεπώς και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης,  μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων –μέχρι 5.000 ευρώ- παραμένει στα Ταμεία και δεν έχει καταγραφεί, όπως θα έπρεπε, δημιουργώντας μια κρυφή "τρύπα” ληξιπρόθεσμων.
Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατία ζητεί να ενημερωθεί αναλυτικά από την κα. Αχτσιόγλου, για το  συνολικό ύψος και πλήθος ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 5.000€ μέχρι 1/6/2017 ανά Ταμείο που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ και δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Βρούτση:
Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: "Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις των ληξιπροθέσμων στα ασφαλιστικά ταμεία"
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα  Ασφαλιστικά  Ταμεία, έχει λάβει τραγικές και ανεξέλεγκτες  διατάσεις. Οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία τα τελευταία 2,5 χρόνια οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ειδικότερα, από 1/1/2017 οι εξοντωτικές εισφορές εντείνουν  ακόμη περισσότερο  το πρόβλημα. Οι ασφαλισμένοι οδηγούνται σε απόγνωση και αδυνατούν, πλέον, να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο τα θεμέλια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος όσο και η πορεία της βιωσιμότητας του.
Επισημαίνεται, ότι με το άρθρο 101 του Ν.4172/2013 συστάθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), στο οποίο -κατά τη ρητή πρόβλεψη του ανωτέρω άρθρου- διαβιβάζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Επιπλέον, με την Υπουργική Απόφαση 58039/3275/2016 (ΦΕΚ 4504/Β/30-12-2016), που εξέδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός  Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Δεκέμβριο του 2016, τα ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεούνταν να μεταφέρουν άμεσα όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, συνεπώς και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ στο Κ.Ε.Α.Ο..
Σύμφωνα, μάλιστα με την τελευταία Έκθεση του ΚΕΑΟ (2.5.2017) μετά και την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση, τα ληξιπρόθεσμα έχουν εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα στα 22,492 δις ευρώ. Παρόλα αυτά, όμως, μεγάλο μέρος των ληξιπροθέσμων –μέχρι 5.000 ευρώ- παραμένει στα ταμεία και δεν έχει καταγραφεί, όπως θα έπρεπε, δημιουργώντας μια κρυφή "τρύπα” ληξιπροθέσμων.
Επειδή, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν -με όρους διαφάνειας-  την οικονομική πορεία και τις παραμέτρους που επηρεάζουν το ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή, η αύξηση των  ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα και τροχοπέδη του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επειδή, η αύξηση των ληξιπροθέσμων –με ευθύνη της κυβέρνησης- έχει λάβει τραγικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ερωτάται η υπουργός:
Ποιο είναι αναλυτικά  το συνολικό ύψος και πλήθος ληξιπρόθεσμων οφειλών έως  5.000€ μέχρι 1/6/2017 ανά Ταμείο  που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ και δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ;
Ο ερωτών βουλευτής
Βουλευτής Κυκλάδων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   Ιωάννης Βρούτσης   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης