Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από τον Strauss Kahn στη Lagarde – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα;

tags :
Από τον Strauss Kahn στη Lagarde – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα;
Τώρα για ποιο λόγο θα έρθει η Lagarde; - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη της;
Ήταν Δεκέμβριος του 2010, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία του πρώτου μνημονίου, που έφερε την υπογραφή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss- Kahn, επισκέφθηκε την Αθήνα.
Μάλιστα από το βήμα της ελληνικής βουλής είχε υπερασπιστεί τα βάρβαρα μέτρα που συνυπέγραψε με την κυβέρνηση και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας».  
Επίσης είχε επαινέσει την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα της αντιλαϊκής της πολιτικής, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του μνημονίου είναι σε «σωστή τροχιά».
Κατανοούμε την κατάσταση που επικρατεί, αλλά τα μέτρα είναι μονόδρομος και «δεν μπορείτε να τα αποφύγετε», είχε πει επίσης.
Της ομιλίας του στη Βουλή είχε προηγηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο περιέγραψε το ΔΝΤ ως γιατρό που μπορεί κάποια φορά να δώσει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή.
«Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού, ο γιατρός μπορεί καμιά φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή...» είχε πει χαρακτηριστικά.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης, καλούσε τον κόσμο, «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες  και τους νέους» να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την επίσκεψη και ομιλία στη Βουλή του διευθυντή του ΔΝΤ και «εκφραστή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών» (όπως αναφερόταν στην τότε ανακοίνωση), Dominique Strauss-Kahn.
«Αγώνας μέχρι τέλους για την ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών κυβερνητικών πολιτικών» ήταν το τότε μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και φτάνουμε στο σήμερα, στο 2017, έπειτα από τρία μνημόνια, έπειτα από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και δυσβάσταχτων μέτρων, έπειτα από τρομακτικές περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στους φόρους, όπου την Ελλάδα κυβερνά, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες (22/6/2017) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, αποκάλυψε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του 2017.
Η αίσθηση που επικρατούσε κατά την επίσκεψη του Strauss Kahn στην Αθήνα ήταν ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα για να «πουλήσει» το πρώτο μνημόνιο.
Τώρα για ποιο λόγο θα έρθει η Lagarde;
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη της;
Το τέλος των μνημονίων ή την αρχή ενός νέου, του τέταρτου (όπως η επίσκεψη του Strauss Kahn σηματοδότησε την έναρξη του πρώτου μνημονίου);
Οι αγαστές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Strauss Kahn έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και θα τις κρίνει η ιστορία.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για συμμαχία της τότε της κυβέρνησης με το ΔΝΤ…
Τώρα τι συμβαίνει;  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης