Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σοκ σε χιλιάδες φορολογούμενους προκαλούν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας – Στα 1.260 ευρώ ο κατά κεφαλήν φόρος!

Σοκ σε χιλιάδες φορολογούμενους προκαλούν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας – Στα 1.260 ευρώ ο κατά κεφαλήν φόρος!
Σοκ σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους προκαλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας τα οποία όχι απλώς είναι «τσουχτερά» αλλά αυξημένα έως και 50% σε σχέση με πέρυσι. 
Η πορεία εκκαθάρισης δείχνει ότι ο λογαριασμός που πληρώνουν οι φορολογούμενοι όλο και ανεβαίνει με τον κατά κεφαλήν φόρο να διαμορφώνεται σε 1.260 ευρώ από 1.100 ευρώ που ήταν πριν από λίγες ημέρες.
Μέχρι χθες είχαν εκκαθαριστεί 5.570.012 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες οι 2.265.309 ή 40,67% του συνόλου ήταν χρεωστικές με τον πρόσθετο φόρο να φθάνει τα 2,9 δις. ευρώ.
Στον αντίποδα μόλις 880.787 δηλώσεις (ή 15,81% του συνόλου) είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου 319 εκατ. ευρώ (περίπου 360 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δήλωση) ενώ οι 2.423.916 δηλώσεις (43,52% του συνόλου) ήταν μηδενικού φόρου.
Υπολογίζεται ότι υπολείπονται ακόμη 500.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί ο συνολικός αριθμός των υπόχρεων ενώ την Δευτέρα 17 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία της παράτασης που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν να βιάζονται με την υποβολή της δήλωσης - πιέζοντας έτσι για νέα παράταση – γνωρίζοντας ότι τα περσινά φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης «καίνε», όσους εισέπραξαν πέρυσι εισοδήματα από ακίνητα εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ αλλά και τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι» οι οποίοι είδαν ξαφνικά τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτινάσσεται στα ύψη λόγω εφαρμογής της ενιαίας φορολογικής κλίμακας.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνέλθουν γρήγορα από το σοκ της εκκαθάρισης καθώς τέλος Ιουλίου εκπνέει η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα ενώ από τον επόμενο μήνα ακολουθεί η «κεραμίδα» του ΕΝΦΙΑ. Στα τέλη Αυγούστου, θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017.
Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3,1 δισ. ευρώ ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς θα συμπέσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018 με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού τους που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών στους επόμενους μήνες.
Ο λογαριασμός με τις πληρωμές:

31 Ιουλίου: Πληρωμή πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος

31 Αυγούστου: Ανάρτηση στο Taxisnet εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ έτους 2017 για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με βεβαίωση φόρου πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.

29 Σεπτεμβρίου: Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ και δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

31 Οκτωβρίου: Καταβολή δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ

30 Νοεμβρίου: Πληρωμή τρίτης και τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τρίτης δόσης ΕΝΦΙΑ.

29 Δεκεμβρίου: Πληρωμή τέταρτης δόσης ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας 2018.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης