ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο - Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο - Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση
Οι πιθανότητες να οδηγηθεί το Ταμείο σε εκταμίευση του 1,6 δισ. ευρώ που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση είναι περιορισμένες
Μη βιώσιμο εξακολουθεί να βρίσκει το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος, σε όλα τα σενάρια του.
Αυτό φαίνεται ότι αποκαλύπτουν πηγές του Ταμείου τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής υπογραμμίζοντας ότι «το ΔΝΤ θα παρουσιάσει αυτή του τη θέση εκ νέου στην έκθεση που θα συζητήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη (20/7).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά.
Ούτε με αυτές οι παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
"Εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα", αναμένεται να διαμηνύσει, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσινγκτον, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο, μετά την εξέταση της ελληνικής οικονομίας με βάση το "άρθρο IV", αναφέρουν οι πηγές.
Οι απαισιόδοξες παραδοχές του για τον ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο δανεισμού καθιστούν το χρέος μη βιώσιμο, μετά το 2030, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησης του θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ.
Δεν είναι όμως μόνο η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ που θα στείλει αρνητικά σήματα για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη Πέμπτη.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα επισημάνει μια σειρά από αδυναμίες, μεταξύ άλλων, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κατά το ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα τα οποία είχε ζητήσει το Ταμείο (περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου) και κυρίως επειδή η C. Lagarde έχει αναλάβει σχετική δέσμευση έναντι της A. Merkel, το ΔΝΤ, θα προχωρήσει σε μια "συμφωνία έγκρισης επί της αρχής" του ελληνικού προγράμματος.
Η συμφωνία όμως αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η ευρωζώνη προχωρήσει σε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ, οι πιθανότητες να οδηγηθεί το τελικά το Ταμείο σε εκταμίευση του 1,6 δισ. ευρώ που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή προθέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου "είναι περιορισμένες".
Στην πραγματικότητα, στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην προοπτική να προκύψει από τις γερμανικές εκλογές κυβερνητικό σχήμα, που θα ευνοεί την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος. Κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο αυτή τη στιγμή.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS