Τελευταία Νέα
Οικονομία

Oettinger (ΕΕ): Η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές - Στα μισά βρίσκεται η 12ετής δημοσιονομική προσαρμογή

Oettinger (ΕΕ): Η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές - Στα μισά βρίσκεται η 12ετής δημοσιονομική προσαρμογή
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι χρειάζεται λίγο ακόμα υπομονή, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας που θα πρέπει να συνεχίσει και στο τέλος θα τα καταφέρει
(upd) Να βγει στις αγορές προτρέπει την Ελλάδα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ, G. Oettinger, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με κύριο αντικείμενο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Τα Νέα ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.
«Εγώ λέω δοκιμάστε το.
Η Ελλάδα είναι σε τροχιά επιστροφής και υπάρχει και μια διαδικασία προστασίας από την ΕΕ.
Δοκιμάστε το, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» τονίζει ο Oettinger, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την πιο δύσκολη περίπτωση από όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο.
«Θεωρώ ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα θα συνεχιστούν.
Δεν μπορώ να μιλήσω για το τι θα ισχύει στην ΕΕ το 2050 ας πούμε, αλλά και για την επόμενη δεκαετία σίγουρα χρειαζόμαστε αυτά τα εργαλεία» τονίζει ο Oettinger, υπογραμμίζοντας πως η αναζήτηση νέων εσόδων αποτελεί πρόκληση.
Χθες σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο Oettinger είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα μισά της 12ετούς δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ακόμα λίγη υπομονή καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας που θα πρέπει να συνεχίσει καθώς στο τέλος θα τα καταφέρει.

Όπως μετέδιδε χθες 17/07 το bankingnews.gr

Ως «ισχυρή» χαρακτήρισε την πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων της Ε.Ε., κ. Günther Oettinger, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα μας βρίσκεται στα μισά της 12ετους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η εκτίμηση, όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, γίνεται βάση της εικόνας της αγοράς εργασίας της χώρας, του επιπέδου των επενδύσεων και του καθαρού εισοδήματος των πολιτών.
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι χρειάζεται λίγο ακόμα υπομονή, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας που θα πρέπει να συνεχίσει και στο τέλος θα τα καταφέρει.
Χαρακτήρισε δε φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική και να λύσει τυχόν νέα προβλήματα χωρίς να δημιουργήσει νέο χρέος.

Ανάγκη για ομόφωνο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ

Την ανάγκη για ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία, εξέφρασε ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, κ. Gunther Oettinger, ο οποίος μίλησε σήμερα, 17 Ιουλίου 2017, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής.
Όπως είπε, «αυτό μου δημιουργεί προβλήματα, αλλά το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην Ε.Ε. είναι χειρότερη λύση, διότι η οικονομία μας, οι περιφέρειές μας, οι γεωργοί μας χρειάζονται την ασφάλεια του σχεδιασμού».
«Τα κράτη της Βαλτικής λένε ότι τα χρήματα που θα λείψουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καλυφθούν από περικοπές.
Άλλες χώρες λένε ότι το γεωργικό ταμείο, το ταμείο συνοχής και τις επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τις κρατήσουμε σταθερές και όλες οι χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν.
Εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούμαστε ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ακραίους πόλους», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Oettinger σημείωσε ότι η πρότασή του για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι φιλόδοξη και ρεαλιστική και όχι ουτοπική.
«Αυτό για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε είναι το τι προφίλ θέλουμε να δώσουμε στο ευρωπαϊκό μας πλαίσιο», είπε και εξήγησε ότι δουλεύει πάνω σε τέσσερα προφίλ, την ανταγωνιστικότητα- οικονομική ισχύ, βιωσιμότητα, αλληλεγγύη και εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.
«Ο στόχος μου είναι να είναι σαφές και ορατό στους Ευρωπαίους πολίτες το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επενδύουμε μόνο εφόσον προκύπτει προστιθέμενη αξία.
Το να επενδύει κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ πιο αποδοτικό από ότι να γίνονται 28 διαφορετικές επενδύσεις», τόνισε.
Επίσης μίλησε για την κοινή άμυνα της Ε.Ε. και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «η Ιρλανδία πληρώνει 3 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν θα φτάσουν εκεί οι πρόσφυγες και πληρώνει για να μείνουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, να ζήσουν και να σπουδάσουν».
«Από κοινού έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος.
Έχουμε τις αξίες μας για την ειρήνη και τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική.
Όλοι μαζί, όλα τα κράτη- μέλη είμαστε απέναντι στην Κίνα, την Ινδία και την Silicon Valley.
Διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί και έχουν τη γνώση για να μείνουν στην αιχμή του δόρατος», κατέληξε ο Επίτροπος, και κάλεσε όλες τις πολιτικές ομάδες να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να υπάρχει ένα συμπέρασμα.

 Συνάντηση Τσίπρα - Oettinger στο Μέγαρο Μαξίμου - Στο επίκεντρο ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Gunther Oettinger, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Oettinger ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης στην επόμενη περίοδο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε..
Επεσήμανε δε, πως η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε..

Παυλόπουλος σε επίτροπο Oettinger: Η κοινωνική συνοχή είναι απάντηση στον λαϊκισμό

Στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με έμφαση στην ανεργία των νέων επέστησε την προσοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο G. Oettinger, αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων.
Ακόμη, περιέγραψε ως προτεραιότητες της Ελλάδας την ανάγκη ενίσχυσης της Εξωτερικής Ασφάλειας των Συνόρων της Ευρώπης, καθώς και το σχεδιασμό μιας ενιαίας πολιτικής για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
Ο G. Oettinger συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αλλά και με το κοινοβούλιο.
«Το θέμα το οποίο αφορούσε όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν κυρίως το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο ο Επίτροπος, επισημαίνοντας: «Εμείς είμαστε σε φάση προετοιμασίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού και μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις απόψεις τις ελληνικής πλευράς».
«Η κορωνίδα της σημερινής ημέρας είναι η επίσκεψη εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εσάς και θέλουμε να ευχηθούμε στην Ελλάδα κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλει", τόνισε ο ίδιος.
Ακόμη είπε στον ΠτΔ:
«Και επιτρέψτε μου, επίσης, να σας μεταφέρω και τις ευχές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker».
Ο Π. Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη τον G. Oettinger "για τα αποτελέσματα τα οποία έχει επιτύχει στον τομέα του" και το σεβασμό στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε: "Αποδείξατε, με τη γερμανική κοινοβουλευτική παιδεία που έχετε, τον σεβασμό στο κοινοβούλιο, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό".
«Δίνω σημαντική έμφαση -και δίνουμε στην Ελλάδα- στις προτεραιότητες που θέσατε από κοινού με τον συνάδελφό σας Επίτροπο, κύριο P. Moscovici, στην κοινή τοποθέτηση, την οποία κάνατε προσφάτως.
Πρώτον, η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην προτεραιότητα που δώσατε, για την θωράκιση της Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανεργίας των νέων, που είναι η χειρότερη μάστιγα ανεργία.
Κι έχετε περισσότερο δίκαιο προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε την απάντηση που πρέπει, σε όλα εκείνα τα κινήματα λαϊκισμού τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είδαμε προσφάτως.
Κι ευτυχώς, μέσα από τις εκλογές, οι Λαοί της Ευρώπης δίνουν σ΄ αυτά τα λαϊκιστικά κινήματα, που είναι οι εχθροί της Ευρώπης, την απάντηση που τους αρμόζει.
Δεύτερον, η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην ανάγκη ενίσχυσης της Εξωτερικής Ασφάλειας των Συνόρων.
Και το λέμε εμείς οι Έλληνες, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως στο Αιγαίο, θωρακίζουν και τα Σύνορα της Ευρώπης.
Δεν θωρακίζουν μόνο τα ελληνικά Σύνορα, θωρακίζουν και τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, κι αυτό πρέπει να τους αναγνωρισθεί.
Όπως επίσης, θεωρούμε ότι, εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι γείτονές μας -και ιδίως εκείνοι που φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι δεν είναι δυνατόν και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην σέβονται το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους.
Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών Συνόρων, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να μπορεί μια τρίτη Χώρα να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως με την θέση σας ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια πολιτική σχετικά με το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία βασίζεται στην Αλληλεγγύη.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα δύο αυτά ζητήματα.
Η Ελλάδα και η Ιταλία φέρνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Χρειάζεται μια πολιτική Αλληλεγγύης προς αυτή την κατεύθυνση.
Και ο Επίτροπος κύριος Αβραμόπουλος κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ.
Θέλω να τονίσω ότι οπωσδήποτε η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι άλλο η πολιτική για τους πρόσφυγες και άλλο η πολιτική για το μεταναστευτικό και την παράνομη μετανάστευση.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Άρα χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια τέτοια πολιτική που θα στηρίζεται στην Αλληλεγγύη.
Εδώ οφείλω να τονίσω ότι η Γερμανία, η χώρα σας, αποτελεί ένα παράδειγμα Αλληλεγγύης ιδίως στο προσφυγικό και οφείλω αυτό να τονίσω και το είχα πει και προσωπικώς στην κυρία Merkel.
Λέμε λοιπόν τώρα προς τους εταίρους μας, και νομίζω ότι πρέπει να το πούμε από κοινού, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβονται αυτή την αρχή της Αλληλεγγύης και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.
Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι αφηρημένη έννοια, είναι ένας κανόνας δικαίου ο οποίος είναι πλήρης και ότι η παραβίασή του συνεπάγεται κυρώσεις.
Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ. Καλώς ορίσατε, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην αποστολή σας».
O Επίτροπος απάντησε:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά που είπατε κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να σας πω το εξής:
Ότι με αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, αυτή τη χρονική στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει στην πράξη το τι ακριβώς αξίζει, γιατί υπάρχει ευκαιρία να εμβαθύνουμε.
Η εμβάθυνση είναι καθοριστικό στοιχείο, εμβάθυνση η οποία μπορεί να λάβει χώρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών-μελών και βιομηχανικών κρατών.
Γιατί, εάν δεν τα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την ουσιαστική εμβάθυνση, τότε ενδέχεται να παρασυρθούμε από δυνάμεις που θα ξεκινούν από την Άγκυρα και θα φτάνουν μέχρι τη Μόσχα και αυτό θα ήταν κάτι το απευκταίο.
Σας ευχαριστώ και πάλι που με δεχτήκατε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης