Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: O Τσίπρας έχει αυξήσει ή ανακαλύψει 26 φόρους - Στα όριά τους οι Έλληνες πολίτες

Handelsblatt: O Τσίπρας έχει αυξήσει ή ανακαλύψει 26 φόρους - Στα όριά τους οι Έλληνες πολίτες
Για το 2017 οι Έλληνες χρειάζονται 203 ημέρες να δουλεύουν μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος
Η 23η Ιουλίου 2017 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους Έλληνες, ωστόσο οι περισσότεροι δεν το έχουν παρατηρήσει αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα για το 2017 οι Έλληνες χρειάζονται 203 ημέρες να δουλεύουν μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες μέχρι τις 23 Ιουλίου 2017 δούλευαν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Σε άλλες χώρες της ΕΕ το συγκεκριμένο όριο επετεύχθη πολύ νωρίτερα.
Στην Κύπρο στις 29 Μαρτίου 2017, στην Μάλτα στις 18 Απριλίου 2017 και στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου 2017.
Πριν ξεκινήσει η κρίση, οι Έλληνες ήταν επίσης σε θέση να γιορτάσουν την «Ημέρα Απελευθέρωσης Φόρων» πολύ νωρίτερα, στα τέλη Μαΐου.
Μια άλλη σημαντική ημερομηνία, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες, είναι η 31η Ιουλίου 2017.
Την περασμένη Δευτέρα, έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016.
Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το 28% των υπόχρεων ήτοι 671.000 φορολογούμενους σε σύνολο 2.431.000 με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου.
Τα εκκαθαριστικά τα οποία απαιτούσαν πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου 2017 αφορούσαν σε βεβαιωμένους φόρους 1,114 δισ. ευρώ.
Στα κρατικά ταμεία όμως μπήκαν μόλις 775,031 εκατ. ευρώ με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος να φθάνει στο 69,5% από τη στιγμή που το υπόλοιπο ποσό των φορολογικών εσόδων ήτοι 440 εκατ. ευρώ γέμισε την μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Όπως καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία, στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν υπάρξει 26 φορολογικές αυξήσεις και επιβολή νέων φόρων.
Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.
Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκε από 42% σε 45%.
Ο φόρος αλληλεγγύης αυξήθηκε από 2,8% σε 10%.
Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 29% αντί για 26%, τα μερίσματα με 15% αντί για 10%.
Ο φόρος βενζίνης αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τρία λεπτά ανά λίτρο, και στο ντίζελ  οκτώ λεπτά ανά λίτρο.
Οι φόροι στα αυτοκίνητα και ο φόρος καπνού αυξήθηκαν επίσης πολλές φορές - με αποτέλεσμα το 2016 περίπου 120.000 Έλληνες να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, ενώ το 20% καπνίζει τσιγάρα που είναι προιόν λαθρεμπορίου.
Το παράδειγμα στη φορολογία του καπνού όπως αναφέρει η Handelsblatt είναι χαρακτηριστικό
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, το μερίδιο των αφορολόγητων προϊόντων καπνού θα αυξηθεί από 20% το 2016 σε 25% το 2017.
Οι περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις δεν φέρνουν περισσότερα έσοδα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποιεί πολλή φαντασία για να σκεφτεί νέους φόρους.
Φέτος, εισήγαγε 10% ειδικό φόρο επί της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τα σταθερά τηλέφωνα και τα τέλη Διαδικτύου χρεώνονται με επιπλέον 5%.
Φόρος στον καφέ αυξάνει την τιμή του κιλού μέχρι και τέσσερα ευρώ και η τιμή ενός ποτηριού καφέ αυξάνεται περίπου 20 λεπτά του ευρώ.
Επειδή πολλοί καπνιστές μετακινούνται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για λόγους υγείας ή λόγω των υψηλών φόρων καπνού, το Υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει και τα χρήματα εκεί: το υγρό φορολογείται με ένα ευρώ ανά 10 χιλιοστόλιτρα.
Περαιτέρω αυξήσεις αναμένονται το 2018 για τους Έλληνες.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Οικονομικών θέλει να βάλει φόρους στην αγορά κινητών τηλεφώνων, tablet, φορητών υπολογιστών και προσωπικών υπολογιστών με ειδικό φόρο 2%.
Από το 2018, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να φορολογήσει τους  τουρίστες.
Θα πληρώνουν "φόρο διανυκτέρευσης".
Ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η χρέωση είναι μέχρι τέσσερα ευρώ την ημέρα. Η ένωση των ελληνικών εταιρειών τουρισμού φοβάται ότι αυτό θα αυξήσει το κόστος διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Ελλάδας κατά 5 έως 6%.
Ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται κάτω από πίεση.
Υποσχέθηκε στους πιστωτές της Ελλάδας ότι ο προϋπολογισμός της χώρας θα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά τα προσεχή έτη.
Με τον τρόπο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών βασίζεται κυρίως στις αυξήσεις φόρων.
Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν: Η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αρχίζει να αναπτύσσεται διστακτικά μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, θα μπορούσε να σταματήσει.
Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕE, βλέπει σοβαρό  «χτύπημα στις επιχειρήσεις» λόγω της υπερβολικής φορολογίας.
Η Delia Velculescu, εκπρόσωπος του ΔΝΤ -ενός εκ των πιστωτών της Ελλάδας- εκτιμά ότι οι υψηλοί φόορι αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Επίσης ο Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας (ΣΕΒ) θεωρεί ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι "αντιπαραγωγιγική".
Εκφράζει την κριτική του για το ότι η κυβέρνηση επιβάλλει όλο και περισσότερα βάρη στους τίμιους φορολογούμενους, αλλά δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει την αχαλίνωτη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με μελέτη, οι φορολογικές αρχές χάνουν 16 δισ. ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή.
Συγκριτικά, το 2016 τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 54 δισ. ευρώ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης