Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στόχος οι ρυθμίσεις οφειλών να φθάσουν τα 20 δισ. - Χιλιάδες οι επισκέπτες της πλατφόρμας αλλά μόνο 6 έχουν καταθέσει αίτηση

tags :
Στόχος οι ρυθμίσεις οφειλών να φθάσουν τα 20 δισ. - Χιλιάδες οι επισκέπτες της πλατφόρμας αλλά μόνο 6 έχουν καταθέσει αίτηση
Οι σύμβουλοι χρυσοπληρώνονται για να φτιάξουν φάκελο βιωσιμότητας μιας επιχείρησης 
Μία νέα «πιάτσα» συμβούλων δημιούργησε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών, όπως είναι των δικηγόρων και των λογιστών, οι οποίοι να σημειωθεί μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι δίνοντας « λύσεις» βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, έναντι αδράς αμοιβής που διαμορφώνεται ανάλογα με την εταιρεία.
Οι αμοιβές ξεκινούν από τα 1000 ευρώ και φθάνουν τις μερικές χιλιάδες, ενώ έχει προβλεφθεί και αμοιβή μπόνους για τους συμβούλους, αν επιτευχθεί ο στόχος που είναι πολλαπλός.
Αρχικά να φθάσει επιχείρηση στο «κούρεμα» οφειλών και στη συνέχει να χαρακτηρισθεί βιώσιμη, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει «φύλλο και φτερό» από τους δανειστές. Στις εννέα ημέρες «ζωής» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την έχουν επισκεφθεί 8.500 ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων οι 5000 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών.
Μόλις 600 έφθασαν στο ηλεκτρονικό βήμα στο 3.
Το ηλεκτρονικό «μποτιλιάρισμα» στο βήμα 3 συμβαίνει διότι αναγράφονται οι οφειλές, δηλαδή τα χρέη που έχει η επιχείρηση και πρέπει να καταγραφούν ανά ΑΦΜ και ζητείται η κατάθεση των δικαιολογητικών, τα οποία είναι τα «ντοκουμέντα» για το συνολικό ύψος των χρεών.
Στο βήμα της …σωτηρίας και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή της αίτησης, έφθασαν μόνο 6 ενδιαφερόμενοι με τους φακέλους να έχουν πιστωθεί στους συντονιστές.
Ο χρόνος που απαιτείται για την οριστικοποίηση της απόφασης σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι τουλάχιστον 88 ημέρες, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.
Θεωρητικά για τις μικρές επιχειρήσεις το αποτέλεσμα θα έρθει νωρίτερα και δεν αποκλείεται στα τέλη Αυγούστου ή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2017, να έχουμε τις πρώτες αποφάσεις από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Πάντως τραπεζικά στελέχη με ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία λένε, «ελπίζουμε η συνολική αξία των οφειλών να ανέλθει σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, για να θεωρηθεί επιτυχής η διαδικασία», υπολογίζουν να ανέλθει τουλάχιστον σε 5 δισ. ευρώ.
Πάντως πηγή του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης εμφανίζεται πιο αισιόδοξη και με υψηλότερες προσδοκίες, ανεβάζοντας την αξία των οφειλών που θα ρυθμιστούν στα 20 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισ. θα αφορά τραπεζικό δανεισμό και 10 δις. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο.
Πάντως άλλο τραπεζικό στέλεχος βάζει τον πήχη χαμηλά λέγοντας ότι μετά από τόσο κόπο να μη φθάσουμε στα 300 εκατ ευρώ, μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν πλήρης αποτυχία για την όλη διαδικασία.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η βιωσιμότητα της επιχείρησης είναι το άλφα και των ωμέγα της διαδικασίας.
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι τα έσοδα της επιχείρησης είναι τόσα ώστε να μπορεί να εκπληρώνει στο ακέραιο τις οικονομικές της υποχρεώσεις και να μπορεί να λειτουργεί.
Πρόκειται λοιπόν για «ψιλή κρησάρα» διότι στην περίπτωση που η επιχείρηση περάσει το τέστ βιωσιμότητας, θα μπορεί εύκολα να αναχρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να μη μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα συμμετέχοντα της διαδικασίας.
Οι αυστηροί όροι αξιολόγησης είναι αναγκαίοι και επιθυμητοί καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να «ανοίξει» το συρτάρι της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Πάντως οι εταιρείες που θα καταθέσουν αίτηση αλλά δεν θα πάρουν την έγκριση της πλειοψηφίας των πιστωτών, θα ανοίξει ο δρόμος της εκποίησης των περιουσιακών τους στοιχειών.
Αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες ξέρουν ότι θα δυσκολευθούν να πάρουν το εισιτήριο σωτηρίας θα επιλέξουν τη διαδικασία έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο, που σκοπό θα έχουν να απομακρύνουν τις διαδικασίες πώλησης των περιουσιακών τους στοιχείων από τους πιστωτές είτε αυτό είναι το Δημόσιο ή οι τράπεζες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης