«Ανάσα» στον προϋπολογισμό από το «μαύρο χρήμα» - Αδήλωτα εισοδήματα 400 εκατ. στήριξαν τα κρατικά ταμεία

«Ανάσα» στον προϋπολογισμό από το «μαύρο χρήμα» - Αδήλωτα εισοδήματα 400 εκατ. στήριξαν τα κρατικά ταμεία
Oι περίπου  70.000 φορολογούμενοι που προσήλθαν «οικειοθελώς» στην εφορία και αποκάλυψαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ
«Σανίδα σωτηρίας» για τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού αποτέλεσαν οι εισπράξεις από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων η προθεσμία για το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου  70.000 φορολογούμενοι που προσήλθαν «οικειοθελώς» στην εφορία και αποκάλυψαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ «ζέσταναν» τα δημόσια ταμεία στα οποία έχει αρχίσει να παρατηρείται μία εισπρακτική κόπωση εξαιτίας της θηριώδης φορολογίας του μνημονίου.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα από τα παρελθόντα οικονομικά έτη είναι στο τέλος Ιουλίου αυξημένα κατά  11% ή κατά 130 εκατ. ευρώ ενώ ανάλογη - ίσως και μεγαλύτερη - είναι η αύξηση που σημειώνουν τον Αύγουστο όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές.  
Αν και η προσέλευση των φορολογουμένων στην ρύθμιση ήταν ευνοϊκή για τα ταμεία, στην  πραγματικότητα μόνο οικειοθελής δεν ήταν.
Το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στην ρύθμιση για το μαύρο χρήμα αναγκάστηκε από την εφορία να έρθει προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο των λιστών και των εμβασμάτων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.
Το ίδιο έπραξαν και  φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, καθώς και φορολογούμενοι που ήθελαν να τακτοποιήσουν αβλεψίες του παρελθόντος (μικρές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις τους) για τις οποίες αγωνιούσαν.
Όσοι λοιπόν έσπευσαν στην εφορία το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (αυξημένα πρόστιμα μέχρι και 120%).
Αντίθετα δεν έχει εμφανιστεί κάποιος φορολογούμενος να αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα τα οποία δεν είχαν ή έχουν εντοπισθεί από την εφορία.
Πάντως, το ποσό που έχει εισπραχθεί κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά τις προσδοκίες της φορολογικής διοίκησης που υπολόγιζε λιγότερα έσοδα και συγκεκριμένα περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 70.000 φορολογούμενοι.

2. Το ποσό που έχουν «αποκαλύψει» - αποδεχθεί ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

3. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν.
Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60% ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

-Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα.

- Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.

- Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS