Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεύτερη «μυστική» επίσκεψη του εκπροσώπου της ΕΕ D. Costello στην Αθήνα - Στήνεται σκηνικό αποχώρησης ΔΝΤ

Δεύτερη «μυστική» επίσκεψη του εκπροσώπου της ΕΕ D. Costello στην Αθήνα - Στήνεται σκηνικό αποχώρησης ΔΝΤ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Ιρλανδού αξιωματούχου σχετίζεται με το νεότερο σχέδιο των Βρυξελλών το οποίο προβλέπει τη μετεξέλιξη του ESM σε  Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
«Σκηνικό» αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης τον Φεβρουάριο του 2018 στήνουν οι Βρυξέλλες σε συνεργασία με την Αθήνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello να επισκέπτεται ινκόγκνιτο   για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, την χώρα μας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Ιρλανδού αξιωματούχου της Ε.Ε. σχετίζεται με το νεότερο σχέδιο των Βρυξελλών που αποκάλυψε χθες (12/9) το «bankingnews» και το οποίο προβλέπει τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε  Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΔΝΤ.
Μέχρι το Ευρωπαϊκό Ταμείο να πάρει «σάρκα και οστά» απαιτούνται πολλές ακόμη συζητήσεις ενώ θα πρέπει να λυθούν πολλά τεχνικά ζητήματα.
Το θέμα θα εξεταστεί σε επόμενα Eurogroup το οποίο θα είναι σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) και φυσικά μετά την Σύνοδο του ΔΝΤ  και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13 - 15 Οκτωβρίου).    
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με το ΔΝΤ «παγώνει» και το σενάριο αντικατάστασης της Delia Velculescu από το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ίδιο συνέβη και τον Declan Costello ο οποίος είχε ζητήσει και αυτός να αποχωρήσει αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από την στροφή της εξόδου από τα μνημόνια αναγκάστηκε να παραμείνει στο πρόγραμμα παρακολούθησης.
Ας σημειωθεί ότι οι επικεφαλής θα έρθουν προς το τέλος του Οκτώβρη στην Αθήνα ενώ ο στόχος για ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης ώς τις 4 Δεκεμβρίου με τα νέα δεδομένα γύρω από το ΔΝΤ πιθανότατα να πάρει παράταση για τον Φεβρουάριο του 2018.  
Την ίδια στιγμή, ισχυρό πλήγμα κινδυνεύουν να δεχθούν οι αγρότες μέσα στο φθινόπωρο, αν ικανοποιηθεί η παράλογη απαίτηση των δανειστών να ανακληθεί η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για ένα νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, οι οποίες μόλις ξεκίνησαν προχθές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών να ξηλωθεί η ρύθμιση που έδωσε ανάσα στον αγροτικό κόσμο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Από την άλλη, οι πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μειώθηκε στο 13% χωρίς την έγκρισή τους. Επίσης, η κίνηση αυτή δημιουργεί νέο «κενό» στα φορολογικά έσοδα που υπολογίζεται σε 34 εκατ. ευρώ για την διετία 2017 - 2018.          
Ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια είναι δεύτερο θέμα (σ.σ. πρώτο είναι οι εισπρακτικές αστοχίες στον φόρο εισοδήματος) στη «λίστα» με τις παρατηρήσεις των τεχνικών κλιμακίων πριν αυτές πάρουν την μορφή έκθεσης την οποία θα αποστείλουν στους επικεφαλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση στην ίδια «λίστα» έχει κρατήσει η τεχνική αντιπροσωπεία για τα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις από τα στιγμή που επίκειται ο επαναυπολογισμός τους ώστε να υπολογιστεί η προσωπική διαφορά η οποία στη συνέχεια θα κοπεί, την κινητικότητα στο δημόσιο, τους συμβασιούχους στους Δήμους, τα οικογενειακά - προνοιακά επιδόματα αλλά και για το υπερταμείο.   
Οι αστερίσκοι που έχουν βάλει οι ξένοι σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά και μερικά από τα 95 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η χώρα αν όχι ως το τέλος του χρόνου ή έως τον Φεβρουάριο του 2018…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης