Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί ο Τσίπρας είναι καταδικασμένος να ξαναπεί ψέματα; – Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται 4ο πρόγραμμα τύπου πιστωτικής γραμμής;

Γιατί ο Τσίπρας είναι καταδικασμένος να ξαναπεί ψέματα; – Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται 4ο πρόγραμμα τύπου πιστωτικής γραμμής;


Η προπαγάνδα της παραπλάνησης, της ουτοπίας, της ψευδαίσθησης και της δήθεν ευφορίας δεν έχει ακροατήριο.
Ενώ θα περίμενε κανείς η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός μετά το χάος του 2015 και τα τραγικά λάθη της δεύτερης αξιολόγησης να έχει ωριμάσει και να χρησιμοποιεί συχνότερα την αλήθεια στον πολιτικό του λόγο συνεχίζει…να παραπλανά τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα τον Καλοκαίρι του 2018 τελειώνει με τα μνημόνια.
Και όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια ή για να είμαστε ακριβείς από τα προγράμματα στήριξης πάσης φύσεως.
Γιατί;
Υπάρχουν βασικοί λόγοι που η Ελλάδα με οικονομικούς και τραπεζικούς όρους δεν μπορεί να βγει από τα προγράμματα στήριξης και ότι θα οδηγηθεί το 2018 σε πιστωτική γραμμή τύπου ECCL.
Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

1)Η συμπεριφορά του 10ετούς ομολόγου που παραμένει σταθερά στο 5,50% εδώ και 6 μήνες αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το θολό μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

2)Νομοτελειακά η ύπαρξη ενός μηχανισμού τύπου πιστωτικής γραμμής που θα λειτουργεί ως εγγύησης στις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων κρίνεται επιβεβλημένη.

3)Οι τράπεζες στηρίζονται στον μηχανισμό προστασίας του μνημονίου ώστε οι εγγυήσεις που καταθέτουν στην ΕΚΤ να είναι αποδεκτές και να τυγχάνουν παρεχόμενης ρευστότητας.
Η ΕΚΤ ουσιαστικά εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο δεν θα δάνειζε τις ελληνικές τράπεζες ή θα περιόριζε στο ελάχιστο τις εξασφαλίσεις που θα αποδεχόταν.

4)Η Ελλάδα βαθμολογείται σε junk bond και για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα investment grade απαιτούνται ακόμη 3 χρόνια στο θετικό σενάριο.
Μια χώρα με χρέος στο 178% του ΑΕΠ και ευμετάβλητη στις κρίσεις προφανώς και δεν θα εμπνεύσει τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι κατά βάση είναι hedge funds ή επενδυτές που έχουν εξασφαλίσει ότι δεν θα πληρώσουν χρέη όπως οι Ιταλοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

5)Στο παρελθόν π.χ. το 2016 και αρχές 2017 η Ευρώπη βρισκόταν εν μέσω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.
Ακόμη και σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο οι ευρωπαίοι δεν έδειξαν διάθεση ελαστικότητας προς την Ελλάδα.
Την τρέχουσα περίοδο η Merkel στην Γερμανία έχει εξασφαλίσει την νίκη της στις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου οπότε οι ευρωπαίοι δεν ανησυχούν από κάποιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα.
Η 3η αξιολόγηση θα αποτελέσει την βάση που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πιστωτική γραμμή.

6)Υπάρχει ως ανοικτό ζήτημα των τραπεζών.
Κάποιες πιθανόν να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Το 2018 θα ξεκαθαρίσουν πολλά οπότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μηχανισμού που θα διαθέτει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης