Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές: Οι πλειστηριασμοί Νο1 προαπαιτούμενο για να κλείσει η 3η αξιολόγηση – Tο τελευταίο μήνυμα Schaeuble

Δανειστές: Οι πλειστηριασμοί Νο1 προαπαιτούμενο για να κλείσει η 3η αξιολόγηση – Tο τελευταίο μήνυμα Schaeuble
Oι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει από το Euro Working Group της 28ης Σεπτεμβρίου για την σκληρή στάση την οποία θα κρατήσουν στο θέμα των πλειστηριασμών
Την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει στην ώρα της η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, βάζουν οι δανειστές ταράζοντας από νωρίς τα νερά της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει από το Euro Working Group της 28ης Σεπτεμβρίου για την σκληρή στάση την οποία θα κρατήσουν στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Και ότι γι αυτούς δεν αποτελεί απλά «ένα προαπαιτούμενο» σαν όλα τα υπόλοιπα αλλά το «κορυφαίο προαπαιτούμενο».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της ευρισκόμενη σε προφανή δυσκολία και γνωρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν εικόνες αλά Ισπανία - όπου οι εξώσεις είναι πρωτοφανής και συνιστούν μαύρη σελίδα για την χώρα - επιχείρησε να κερδίσει χρόνο με το μέτρο που η ίδια προώθησε στη Βουλή.
Σε αυτό το πλαίσιο εμφάνισε νέο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των πλειστηριασμών, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα μπει σε τροχιά εκκίνησης το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο αντί τον Σεπτέμβριο που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Το θέμα είναι η πρώτη κατοικία και τι θα γίνει με τους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2018.
Δηλαδή ένας  ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου, με πολύ πιθανή την κατάργηση της κύριας κατοικίας.
Μέχρι όμως τροποποίηση του νόμου υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και οι δανειστές δεν θα αφήσουν άπραγη την κυβέρνηση η οποία κινείται με μεγάλη βραδύτητα στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα με την 3η αξιολόγηση.
Κανονικά το 80% αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο αλλά η δέσμευση αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Για το λόγο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλά το ελληνικό ζήτημα από τη στιγμή που αυτό δεν θα είναι μέσα στην ημερήσια ατζέντα στο Eurogroup σήμερα 9 Οκτωβρίου 2017 ενώ όλοι θα αποχαιρετούν τον Wolfgang Schaeuble.
Ενός ανθρώπου που σημάδεψε όσο κανείς άλλος αυτά τα συμβούλια και έφτασε η ώρα της αποχώρησης αλλά και της διαδοχής…
Κάποιος άλλος πρέπει να φορέσει το δαχτυλίδι…
Αυτά θα συμβούν στο προσκήνιο.
Όταν σβήσουν, όμως, όπου ο Έλληνας υπουργός θα ήθελε να περάσει ξώφαλτσα από το «μπλοκ» των δανειστών και αυτό που θα στήσουν τα υπόλοιπα όργανα του Schaeuble  τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μόνο η αρνητική πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών φθάνει και περισσεύει για να ανέβουν οι τόνοι και οι συζητήσεις με τους θεσμούς να γίνουν λίγο πιο έντονες.
Είναι σίγουρο ότι το κουαρτέτο των πιστωτών θα εκφράσουν στον κ. Τσακαλώτο την ανησυχία τους για όλα τα θέματα που είναι ανοικτά και θα γκρινιάξουν λίγο παραπάνω για τα εργασιακά και αρκετά για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου εκεί υπάρχει ενιαίο μέτωπο και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη φόβους ότι η 3η αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν από τον Ιανουάριο και ότι, κατά συνέπεια, θα ακολουθήσει άλλη μία μεγάλη αξιολόγηση ως το καλοκαίρι που θα κρίνει αν και υπό ποιες συνθήκες θα περάσει η Αθήνα από το καθεστώς των μνημονίων σε ένα νέο μοντέλο πολυετούς εποπτείας.

Μάριος Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης