Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τι θέλει στο ελληνικό πρόγραμμα - Συνάντηση με Lagarde 14/10 - Αποφάσεις αρχές 2018

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τι θέλει στο ελληνικό πρόγραμμα - Συνάντηση με Lagarde 14/10 - Αποφάσεις αρχές 2018
Για αναποφασιστικότητα κατηγορεί το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Κρίσιμη συνάντηση με Lagarde 14/10
"Η Ελλάδα μπορεί να εργαστεί με το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή και όχι, ωστόσο αυτό που είναι δύσκολο είνα να συνεργαστείς με ένα θέσμο ο οποίος είναι με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και με το άλλο πρόγραμμα έξω από αυτό", ανέφερε ο έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση του Elliott School of Internationa Affairs στις ΗΠΑ. 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το "ΔΝΤ πρέπει να πάρει μια απόφαση".
Ο Τσακαλώτος τόνισε ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση αξιολόγησης και μετά θα συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ, θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος καθώς και η φύση της εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης.
Ο Ε. Τσακαλώτος θα συναντηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde από την οποία θα ζητήσει να αποσαφηνίσει εάν θέλει να παραμείνει το Ταμείο....στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξεταστεί αρχές 2018.

Εν τω μεταξύ υπέρ της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο David R. Malpass υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ και υπεύθυνος για τις ευρωπαικές υποθέσεις.
Ο Malpass ο οποίος συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον έλληνα υπουργό οικονομικών.... τάχθηκε υπέρ των ενεργειών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρουν έλληνες ανταποκριτές ο Τσακαλώτος ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ ώστε να προωθηθούν τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πάντως ενώ ο αμερικανικός παράγοντας στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους....την τελική απόφαση θα την λάβει ο γερμανός υπουργός οικονομικών...που δεν θα είναι ο Schaeuble αλλά μάλλον θα προέλθει από το FDP....

Να σημειωθεί ότι χθες (12/10) η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ήταν απόλυτα ξεκάθαρη αναφορικά με τις προθέσεις, του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι το Ταμείο είναι απόλυτα ξεκάθαρο από την αρχή για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο γνωρίζουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο για να επιτύχει αυτά που έχει επιτύχει έως και σήμερα και ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προσπαθήσει τα μέγιστα για να έρθουν τα τρέχοντα αποτελέσματα στην οικονομία.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα πέραν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής από την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες απόψεις για τη μη επιδίωξη εκ μέρους του ΔΝΤ επιβολής νέων μέτρων στην Ελλάδα, είχαν εκφράσει και προχθες (11 Οκτωβρίου) πηγές του Ταμείου, μιλώντας, ανώνυμα, σε Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον
Οι εν λόγω πηγές, μιλώντας φυσικά ανώνυμα, υποστήριξαν ότι η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 δεν υποδεικνύει ότι το Ταμείο απαιτεί ή πιέζει για λήψη πρόσθετων μέτρων.
Όπως τόνισαν στη συμφωνία στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα ο στόχος είναι για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ το 2018, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με λήψη νέων μέτρων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης