Τσακαλώτος στους FT: Κερδίζουμε την μάχη της φοροδιαφυγής - Τα οφέλη πηγαίνουν στους πολίτες που το χρειάζονται

Τσακαλώτος στους FT: Κερδίζουμε την μάχη της φοροδιαφυγής - Τα οφέλη πηγαίνουν στους πολίτες που το χρειάζονται
Οι προσπάθειες για τη μείωση της φοροδιαφυγής συνέβαλαν στο επιπλέον πλεόνασμα
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους Financilal Times, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  για το κοινωνικό μέρισμα δήλωσε ότι 800 εκατ. από το πλεόνασμα θα διατεθούν ως αποθεματικό μετρητών.
Οι προσπάθειες για τη μείωση της φοροδιαφυγής συνέβαλαν στο επιπλέον πλεόνασμα.
Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 29017 έχει συγκεντρώσει 400 εκατ. ευρώ μέσω προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων που κρατούνται στο εξωτερικό από φορολογικούς παραβάτες.
"Είχαμε μια διπλή νίκη φέτος", δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στους FT.
"Τελικά κερδίζουμε την μάχη της φοροδιαφυγής και τα οφέλη από αυτά πηγαίνουν στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο".
Όπως αναφέρουν οι FT ο έλληνας πρωθυπουργός νωίτερα σήμερα (13/11) προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί το Δεκέμβριο του 2017, ενώ τα 700 εκατ. θα χορηγηθούν ως έκτακτη ενίσχυση, αφορολόγητη ακατάσχετη.
«Η ελληνική οικονομία για δεύτερη χρονιά έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% του ΑΕΠ, την ανεργία που, όπως είπε, έχει πέσει 7% μονάδες, όμως και στο δημοσιονομικό σκέλος, το οποίο «έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις έτσι ο προϋπολογισμός φέτος θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους μας, άνευ περικοπών στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος».
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε μεγαλύτερο και διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
«Το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ. υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας «αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό».
Το κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως ανακοίνωσε ο Άλ. Τσίπρας, από το μέρισμα θα επωφεληθούν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επιπλέον, μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την «αποκατάσταση της αδικίας» σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους. Η επιστροφή θα γίνει μαζί με την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου.
Τέλος, από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατ.  στην ΔΕΗ ώστε «να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» ενώ θα υπάρξει το περιθώριο για περαιτέρω άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS