Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανατροπή δεδομένων - Απόθεμα ρευστότητας 20 δισ πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα για βιώσιμη έξοδος στις αγορές

Ανατροπή δεδομένων - Απόθεμα ρευστότητας 20 δισ πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα για βιώσιμη έξοδος στις αγορές
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα αποθεματικό της τάξεως των 12 - 13 δισ. ευρώ το οποίο τώρα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 6 - 7 δισ. ευρώ.
Το ενδεχόμενο η Αθήνα να χρειαστεί πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που υπολογίζει ως απόθεμα ρευστότητας για να πετύχει τη «καθαρή» έξοδο στις διεθνείς αγορές, αφήνουν πηγές από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 19 - 20 δισ. ευρώ για τα οποία οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι έτσι ώστε να καταλάβουν ότι η έξοδος θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά για να την δανείσουν με χαμηλότερα επιτόκια.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα αποθεματικό της τάξεως των 12 - 13 δισ. ευρώ το οποίο τώρα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 6 - 7 δισ. ευρώ.
Τα λεφτά αυτά είτε θα βρεθούν από τις δοκιμαστικές εξόδους που θα κάνει η χώρα πριν την μόνιμη είτε από θα πάει σε μεγαλύτερο δανεισμό από το 3ο μνημόνιο.
Εκτιμάται ότι 27,5 δις. ευρώ θα περισσέψουν από το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ μέρος των οποίων θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Οι  συζητήσεις για την επόμενη μέρα του Μνημονίου που θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνουν τους εξής τρεις άξονες:
1.Μηχανισμό εποπτείας, που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018.
2.Μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα δίνονται ως επιβράβευση για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα.
3.Οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος για να μπορεί η χώρα να βγει με ασφάλεια στις αγορές.

Με δεδομένο ότι η αποπληρωμή του 3ου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό  Σταθερότητας ξεκινάει το 2034 και ολοκληρώνεται το 2060, για τα επόμενα σαράντα  χρόνια και μέχρι να επιστραφεί το 75% των δανείων διάσωσης η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών.
Έτσι δύο φορές τον χρόνο η Αθήνα θα υφίστανται τους αποκαλούμενους «μεταμνημονιακούς ελέγχους» ενώ θα πρέπει να υπηρετεί πιστά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό το «μοντέλο» εποπτείας εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία και Κύπρο, ενώ σε αυτό θέλει να οδηγηθεί και η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει τις δύο γραμμές προληπτικής πιστωτικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS).
Πρόκειται για:
-          Την πιστωτική γραμμή προληπτικών προϋποθέσεων (Precautionary Conditional Credit Line – PCCL)
-          Την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL)

Και οι δύο μορφές πιστωτικής γραμμής είναι διαθέσιμες για διάστημα ενός έτους ενώ μπορούν να ανανεωθούν το πολύ δύο φορές.
Μπορεί μπροστά στις κάμερες οι θεσμοί να τάσσονται υπέρ της καθαρής εξόδου της χώρας πίσω από αυτές όμως θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και πιθανολογούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον ΕSM με κάποια πιστωτική γραμμή προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές.  
Τώρα αν αυτή η γραμμή είναι η ενισχυμένη ECCL ή η απλή PCCL αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Τούτο θα εξαρτηθεί από και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αφού στο μεσοδιάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι στις αγορές για την άντληση της απαραίτητης ρευστότητας αλλά και για βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων.
Για την ώρα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα του μνημονίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης