Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οκτώ μεγάλα φορο-μέτωπα προκαλούν ισχυρό «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση - Λύσεις έως 27 Νοεμβρίου

tags :
Οκτώ μεγάλα φορο-μέτωπα προκαλούν ισχυρό «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση - Λύσεις έως 27 Νοεμβρίου
τα μέτωπα αυτά ξεκινούν από την φορο-λοταρία που καθυστερεί, τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου και τις μισθώσεις μέσω Airbnb
Λύσεις σε οκτώ ανοιχτά φορολογικά μέτωπα αναζητά το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τις 27 Νοεμβρίου που οι δανειστές θα ξανάρθουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης.  
τα μέτωπα αυτά ξεκινούν από την φορο-λοταρία που καθυστερεί, τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου και τις μισθώσεις μέσω Airbnb.

Αναλυτικότερα αυτά έχουν ως εξής:

1. Φορο-λοταρία. Οι εξαγγελίες έχουν γίνει αλλά το μέτρο είναι ακόμη στα χαρτιά.
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ακόμα από τις τράπεζες να διαχωρίσουν και να στείλουν τα στοιχεία για τις συναλλαγές με τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποίησαν το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό χρήμα.
2. Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι κάτοχοι οχημάτων.
Το σχέδιο προβλέπει να μην γίνει καμία αλλαγή στα τέλη με εξαίρεση κάποιες μειώσεις για τους πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα.
Έως το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας.
3. Νέες αντικειμενικές αξίες. Μπορεί οι δανειστές να έδωσαν πίστωση χρόνου ως το πρώτο δίμηνο του 2018 στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πλην όμως δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρξει.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα τις αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων.
Ακόμη βέβαια δεν έχει κατατεθεί η διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση των τοπικών επιτροπών στις περιφέρειες της χώρας που θα βγάλουν τις τιμές ζώνης.
4. Πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αντί για την αντικειμενική αξία.
5.  Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει η επιβολή του φόρου να αναβληθεί τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος αλλά οι δανειστές δεν έχουν ανάψει ακόμη το πράσινο φως, ενώ την Τρίτη 21 Νοεμβρίου κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή που θεωρητικά ενσωματώνει το μέτρο.  
6. Φόρος στο κρασί. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα ανοίξει με την κατάργηση του φόρου.
Σημειώνεται ότι ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ.
Όμως, ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρω ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού.
Ο φόρος αναμένεται να καταργηθεί με τροπολογία η οποία θα έρθει σύντομα στη Βουλή.
7. ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να παρατείνει για ένα ακόμη έτος την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά για να αποφύγει τις αντιδράσεις που προκαλεί το μέτρο.  
8.  Βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb: Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία όσοι εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να εμφανίσουν τι ακίνητα εκμισθώνουν, που και για πόσο χρονικό διάστημα.
Εκτός από το ηλεκτρονικό Μητρώο θα πρέπει να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης