Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για διακυβέρνηση με 10 υπουργεία και 3 υπερυπουργεία

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για διακυβέρνηση με 10 υπουργεία και 3 υπερυπουργεία
Τρία υπερ-υπουργεία και πολυάριθμο υπουργικό Συμβούλιο
Με τη δημιουργία τριών υπέρ-υπουργείων και τη «γενναία» διεύρυνση χαρτοφυλακίων  και αρμοδιοτήτων των υπουργών ο Αλ. Τσίπρας θα υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευση του για δραστική μείωση των υπουργείων από 19 (περιλαμβανομένου και του Επικρατείας) που είναι σήμερα σε μόλις δέκα.
Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να κάνει πράξη την μόνιμη εξαγγελία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το …πολυπόθητο  «μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα».

Τα τρία υπερ-υπουργεία
Στα σχέδια των επιτελών της Κουμουνδούρου, το πρώτο  υπερ-υπουργείο της κυβέρνηση θα αφορά στη  συνολική λειτουργία του κράτους και την ανασυγκρότησή του που εξήγγειλε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.
Σε αυτό θα συγχωνευθούν τρία από τα σημερινά υπουργεία, το Εσωτερικών, το Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στα σχέδια επί χάρτου των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ οι συνενώσεις υπουργείων θα συνοδευθούν με ανάλογες καταργήσεις και συγχωνεύσεις εποπτευόμενων φορέων Οργανισμών και Γενικών Γραμματειών.
Το δεύτερο υπερ-υπουργείο θα αφορά στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, την Ανάπτυξη, τον τουρισμό και τη Ναυτιλία. 
Το νέο υπουργείο θα προκύψει από την συγχώνευση των σημερινών υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, και Ναυτιλίας-Αιγαίου.
Μάλιστα υπήρχαν σκέψεις σε αυτό το υπουργείο να περιληφθεί και το σημερινό Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων - Ενέργειας χωρίς το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος αλλά όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει αυτόνομο με ειδική έμφαση στο «πράσινο χαρτοφυλάκιο».
Στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι είναι κομβικό υπουργείο άμεσα συνδεδεμένο με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Το τρίτο υπερ-υπουργείο θα είναι το Δικαιοσύνης ,στο οποίο θα ενσωματωθούν οι  τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Την απόφασή του για τη δημιουργία υπουργείου-χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Ν. Χατζηνικολάου.

Παραμένουν με τη σημερινή τους δομή
Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν ότι θα παραμείνουν ως έχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Παιδείας και θρησκευμάτων, Υγείας και Πολιτισμού με το τελευταίο να υπάρχουν εισηγήσεις να ενταχθεί στο Παιδείας.
Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι θέσεις του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πολυάριθμο υπουργικό Συμβούλιο
Σε κάθε περίπτωση μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει 10 έως 12 υπουργεία ωστόσο ο αριθμός των χαρτοφυλακίων και των υφυπουργείων θα είναι ανάλογος και εναρμονισμένος με τις των θεματικές Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λόγους ουσιαστικούς αλλά και εκπροσώπησης στην Κομισίον.
Αυτό σημαίνει ότι αν και στις προθέσεις του Αλ. Τσίπρα είναι η μείωση των υπουργείων, το υπουργικό Συμβούλιο θα είναι εξίσου πολυμελές με τα σημερινά δεδομένα αποτελούμενο από πολλούς Αναπληρωτές και υφυπουργούς.  


Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης