Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα αίτια διόγκωσης του χρέους αναζητά η Εξεταστική - Αποστάσεις από τα λάθη των πολιτικών παίρνει ο Γ. Βαρουφάκης

tags :
Τα αίτια διόγκωσης του χρέους αναζητά η Εξεταστική - Αποστάσεις από τα λάθη των πολιτικών παίρνει ο Γ. Βαρουφάκης
Τα αποτελέσματα της Εξεταστικής θα γίνουν γνωστά το καλοκαίρι
(upd) Τα αίτια για την διόγκωση του ελληνικού χρέους θα αναζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή που ξεκίνησε σήμερα Σάββατο τις εργασίες της. Ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου επέρριψε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, κατηγορώντας τον ότι "αυτός και η παρέα του έκαναν την Ελλάδα τον πυροκροτητή της Ευρώπης". Αποστάσεις από την Εξεταστική κράτησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης
Στην Επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει πιθανά αίτια διόγκωσης του χρέους.
Χαιρετισμό απήυθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί υποχρέvση της Ελλάδας η αναζήτηση των ευθυνών που οδηγήθηκε η χώρα σε υψηλό χρέος, αλλά και στο τί θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Οι εργασίες της Επιτροπής θα συμβάλλουν όχι μόνο στο να μάθουμε τι έγινε με το χρέος αλλά και πώς πρέπει να πορευθούν οι λαοί της Ευρώπης από εδώ και πέρα ούτως ώστε το χρέος να μην λειτουργεί ως βάρος στην αναπτυξιακή τους πορεία. Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες. Οι θέσεις που υπερασπιζόμαστε όσον αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής είναι συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωζώνης».
Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρώπης και του κόσμου, έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα, ενώ τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ε. Tussaint.
Στην ομιλία του ο κ. Tussaint τόνισε ότι: Έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΝΤ για το Ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τοποθετήσεις στελεχών του ταμείου, το πρόγραμμα της Ελλάδας θα κατέστρεφε την χώρα και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων θα ηταν αδύνατη»!
Ο ίδιος προανήγγειλε οτι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους δεν θα μεινει μόνο στην μελέτη προ μνημονίου, αλλά θα διερευνήσει εξ’ ίσου το χρέος που προέκυψε από το ίδιο το μνημόνιο. Ο ίδιος το χαρακτήρισε πέραν κάθε Ευρωπαϊκής συνθήκης, άρα παράνομο.
Το ελληνικό χρέος πριν την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο το 2009 ήταν 113% του ΑΕΠ και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και της Ευρώπης το χρέος έφθασε στο 175% του ΑΕΠ το 2014, είπε ο Βέλγος καθηγητής. Ο λογιστικός έλεγχος θα αναλύσει τη νομιμότητα της διαδικασίας του μνηνονίου, τόνισε ο καθηγητής. Θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων και οι όροι των δανείων είπε ο καθηγητής.
«Όλα τα μέλη του ΔΝΤ γνώριζαν πως το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα, είπε.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Παπανδρέου, λέγοντας ότι αυτός και η παρέα του (Soros, Rubini) αποφάσισαν και οδήγησαν την χώρα στο μνημόνιο.
"Αυτοί που πόνταραν και κέρδισαν από την πτώχευση της χώρας, ηταν στο περιβάλλον της τότε κυβέρνησης. Τους ξέρουμε, θα το αποδείξουμε και θα τιμωρηθούν. Με κάθε τίμημα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο υπουργός.
Εκτενή αναφορά στο ελληνικό χρέος το οποίο χαρακτήρισε εξ΄αρχής μη βιώσιμο, έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κι αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας μας στα μνημόνια, κράτησε σαφείς αποστάσεις από αυτή.
Σε κάποιο σημείο0 της ομιλίας του τόνισε μεταξύ άλλων, «…υπάρχει η τάση στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης να υποκαθίσταται από εξεταστικές επιτροπές, δεν είμαι πολλούς μήνες βουλή, δεν ήθελα να συμβεί αυτό τώρα...».
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας η οποία όπως τόνισε έφτασε κοντά στην κατάρρευση αν και το δημόσιο χρέος της ήταν το μικρότερο στην ευρωχώνη.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα στην αρχικτεκτονική της Ευρώπης.
"Αυτό έχει ως απτοέλεσμα, να φτάσουμε στο σημείο οι Έλληνες να τα βάζουν με τους Γερμανούς και η Γερμανοί να θεωρούν τους Έλληνες υποδειέστερους. Όλα αυτά συμβαίνουν στην ενιαία Ευρώπη".
Τέλος ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα η Εξεταστική Επιτροπή να ρίξει άπλετο φως στα αίτια που δημιούργησαν το υψηλό χρέος της Ελλάδα.

Αντιδράσεις των κομμάτων – Δεν προσκλήθηκαν στη Βουλή
Για "θεσμικό ατόπημα" και "διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους" κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.
Όπως σημειώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης,  "αφού απέσυραν οριστικά από την ΄περήφανη΄ διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων".
Συνεχίζει αναφέροντας πως "προχώρησαν σε ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα.
Δεν κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη φιέστα που διοργάνωσαν, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ήθους και δημοκρατικής ευθύνης».
Ο κ. Καραγκούνης καταλήγει λέγοντας «αυτές είναι διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους».
Από την πλευρά του, με ανακοίνωση του το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, καταφέρεται κατά της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου Χρέους, την οποία χαρακτηρίζει ως «κακόγουστη παράσταση» και «επικοινωνιακή φούσκα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
« Μια θεσμικά κακόγουστη παράσταση στήθηκε σήμερα στο κτήριο της Βουλής, στην αίθουσα της Γερουσίας. Άρχισε - υποτίθεται - η διαδικασία συγκρότησης μιας δήθεν επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, σε συνέχεια όσων είχε ανακοινώσει μόνη της η κα Κωνσταντοπούλου σε μια από τις προσωπικές της συνεντεύξεις περιστοιχιζόμενη από μια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ένα Βέλγο φερόμενο ως ειδικό στο χρέος των χωρών του τρίτου κόσμου.
Άλλο όμως μια τέτοιου επιπέδου συνέντευξη της κ. Κωνσταντοπούλου και άλλο κοινή κομματική εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ στην οποία παρίσταται και ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ.Παυλόπουλος, ενόψει - υποτίθεται - της συγκρότησης μιας επιτροπής της Βουλής στην οποία δεν μετέχουν τα κόμματα και οι βουλευτές, αλλά πρόσωπα της αποκλειστικής επιλογής της κ. Κωνσταντοπούλου.
Αυτό το σκηνικό που παραβιάζει κάθε κανόνα δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης στήνεται για ένα πολύ φτηνό προπαγανδιστικό σκοπό. Για να συντηρείται η ψευδής εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δήθεν κάτι κάνει στο ζήτημα του χρέους.
Ενώ η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνει είναι να σαρώνει τα αποθεματικά των ταμείων και άλλων φορέων για να πληρώσει δόσεις και να εξυπηρετήσει το χρέος, καθυστερώντας να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν το 2012 οι εταίροι μας για περαιτέρω παραμετρικές επεμβάσεις στο χρέος.
Η κυβέρνηση, σε σύμπραξη με την κα Κωνσταντοπούλου, οργανώνει επικοινωνιακά μια ακόμη ψεύτικη φούσκα περί χρέους εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη δήθεν διαπραγμάτευση με τους έξω, το ζήτημα του χρέους το έχει κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «γαργάρα» καθώς δεν έχει το κύρος και την αξιοπιστία να θέσει τώρα το ζήτημα της εφαρμογής των δεσμεύσεων του 2012, που πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο».
Τέλος, για νέο αντιδημοκρατικό ολίσθημα, κατηγορεί Το Ποτάμι, την πρόεδρο της Βουλής.
Αφορμή, η μη πρόσκληση του Ποταμιού, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην εκδήλωση που οργάνωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, για τα αίτια δημιουργίας του χρέους.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«H κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της.
Το νέο της “κατόρθωμα” είναι ότι σε εκδήλωση που οργάνωσε για τα αίτια δημιουργίας του χρέους, δεν κάλεσε Το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά όπως πληροφορούμαστε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με ποιο δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Με τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες διατύπωναν κάποιοι για το αν έπρεπε να αποχωρήσει Το Ποτάμι από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να προεδρεύει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης