Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελλάδα - Ρωσία συμπαίκτες στη σκακιέρα με τους δανειστές - Μήνυμα Τσίπρα με αποδέκτες ΕΕ, ΗΠΑ

Ελλάδα - Ρωσία συμπαίκτες στη σκακιέρα με τους δανειστές - Μήνυμα Τσίπρα με αποδέκτες ΕΕ, ΗΠΑ
Ενεργειακά και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Putin
Το ισχυρό «χαρτί» της γεωπολιτικής και γεωστρατιωτικής θέσης της Eλλάδας ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και πιστωτές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η επίσκεψή του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο και η συνάντηση του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν εκτός από την ενίσχυση της διακρατικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ ότι η Αθήνα θα ασκήσει πολυεπίπεδη και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, ξεπερνώντας δογματισμούς του παρελθόντος και πάντα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.
Κι ενώ οι προτάσεις της Αθήνας θα «χτενίζονται» στις συσκέψεις του σημερινού και του αυριανού Εuro Working Group ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προχωρά σε κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και τον Ρώσο πρωθυπουργό, στέλνοντας μηνύματα με αποδέκτες τους εταίρους και δανειστές.
Άλλωστε οι θέσεις και οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου έγιναν ξεκάθαρες από τις συνεντεύξεις τόσο του ιδίου όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε κεντρικά ενημερωτικά ρωσικά δίκτυα και μέσα.

Ποιοι συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία
Εκτός από τον Νίκο Κοτζιά τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν θα ξεκινήσουν τη συζήτηση με το καυτό ζήτημα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, επικεντρώνοντας στο ζήτημα της Ουκρανίας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την πλευρά της Ευρώπης.
Με την ελληνική πλευρά να τάσσεται κατά της πολιτικής κυρώσεων στηρίζοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια προσέγγισης που αποσκοπεί στην εύρεση αμοιβαίας επωφελούς συμβιβαστικής λύσης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας του Μίνσκ.
Επιπλέον η Αθήνα θα επισημάνει την ανάγκη για άμεση και συνεχή παροχή βοήθειας και προστασίας του πληθυσμού ελληνικής καταγωγής που βρίσκεται στην Μαριούπολη. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την συνάντηση κορυφής ενδέχεται η ρωσική πλευρά να άρει το εμπάργκο στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα κίνηση που θα δώσει πνοή στην οικονομία της ελληνικής υπαίθρου.
Ήδη η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να στείλει κλιμάκιο ελεγκτών που θα προχωρήσουν σε έλεγχο και πιστοποίηση προϊόντων σε 30 ελληνικής εταιρείες ώστε να αρχίσει η εξαγωγή.
Στον τομέα των μεγάλων επενδύσεων ο Αλέξης Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη που θα τον συνοδεύουν θα διερευνήσουν τις προθέσεις της ρωσικής πλευράς για συμμετοχή στο πρόγραμμα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων εστιάζοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στα ενεργειακά με τη θέση της ελληνικής πλευράς να είναι ξεκάθαρη ότι επιθυμεί να ασκήσει μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική και με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ενεργειακοί δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί.
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αζερικό αέριο και εξετάζει θετικά την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επικυρώσουν τη συμφωνία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του προστίμου από τη ρήτρα χαμηλής κατανάλωσης του φυσικού αερίου.
Πρόκειται για ένα πόσο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη χαμηλότερη από τα προσδοκώμενα κατανάλωση φυσικού αερίου στη χωρά μας.
Το ποσό οφειλής της ρήτρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιοριστεί με πολιτική απόφαση στα 20 με 25 εκατ. ευρώ.
Η ρήτρα προστίμου ενεργοποιείται όταν η κατανάλωση μειωθεί σε ποσοστό 40%.
Επιπλέον η Μόσχα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να για σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Πάντως υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν υπάρχει σύνδεση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και απέφευγαν οποιαδήποτε αναφορά ή σχολιασμό για το αν η Αθήνα θα βολιδοσκοπήσει τη διάθεση της Μόσχας για απευθείας διακρατικό δανεισμό με συμμετοχή της στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Αλλά και η Μόσχα μέσω δηλώσεων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά χωρίς να αποκλείουν ότι αν τεθεί το θέμα της βοήθεια θα εξεταστεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015
10:00 -11:00: Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
14:00: Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15: Υπογραφή εγγράφων
15:30: Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
18:30: Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00: Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους(Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
10:00: Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00: Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00: Συνάντηση με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30: Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

(πρώτη ενημέρωση 8 Απριλίου 2015, 00:01)

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης