Τελευταία Νέα
Πολιτική

Putin: Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα - Δεν ετέθη αίτημα για βοήθεια - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Putin: Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα - Δεν ετέθη αίτημα για βοήθεια - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης
Ρωσικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις - Δεν θα υπάρξει Turkish Stream στην Ελλάδα, αλλά ελληνικός αγωγός αερίου - Δεν αίρεται το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα - Πολλαπλά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους
(upd11)Τη δέσμευσή του για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μετέφερε ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε ο V. Putin, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, "θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας", ενώ γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων.
Με τον Αλ. Τσίπρα, εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο η Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής.
Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας, εξήγησε ο Putin, επιβεβαιώνοντας πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ.
Ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, επανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος, δεσμευόμενος επίσης για την ενίσχυση της παρουσίας των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.
Πρέπει να γίνει διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, διεμήνυσε, σε άλλο μέρος της συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος.
Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως είχε μια αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ.
Δεν ετέθη αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Putin τόνισε πως Ελλάδα και Ρωσία θα διευρύνουν τη συνεργασία τους και στον τομέα της οικονομίας.
Είμαστε θετικοί στην αμοιβαία συνεργασία, τόνισε, για να προσθέσει ωστόσο πως "δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της ΕΕ".
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σημείωσε ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος, για να επισημάνει πως "με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις".
Υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών σε μία σειρά τομέων στην Ελλάδα, επανέλαβε ο Putin, για να τονίσει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης ελληνικών εταιρειών.
Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο έργο στην Ελλάδα, ανέφερε επίσης, για να συμπληρώσει πως, με τον Αλ. Τσίπρα συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας για ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα.
Δεν θα υπάρξει Turkish Stream στην Ελλάδα, αλλά... ελληνικός αγωγός αερίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει πως "συζητήσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream". 
Εξετάσαμε τη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός ελληνικού αγωγού, ο οποίος θα παραλαμβάνει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε επίσης. 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν η Ελλάδα ενισχυθεί χάρη στη συνεργασία με τη Ρωσία, τότε και η Ε.Ε. και οι πιστωτές θα έχουν όφελος. 
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία θεωρήθηκε παράδοξη, δεν δίστασε να σχολιάσει ο Ρώσος πρόεδρος. 
Λαμβάνοντας τον λόγο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια ήταν σε ύφεση, αναγνώρισε για να προσθέσει πως τώρα πρέπει να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, απευθείας από το Κρεμλίνο.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεόνεκτημα.
Περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για το πως θα αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, για το πως θα μπορούσαν να αρθούν οι ρωσικές κυρώσεις στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και για το πως θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι ρωσικές επενδύσεις, στον κλάδο των υποδομών και του τουρισμού.
Παράλληλα, συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.
Η Ελλάδα θα εξετάσει τη δυνατότητα κατασκευής ενός ελληνικού αγωγού αερίου, το οποίο θα κομίζει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ανάγκη να γίνουν πράξη οι σημερινές εξαγγελίες.



Embedded image permalink


Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για το 2015 - 2016.
Ταυτόχρονα συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και συμφώνησαν στην στην ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας του Μινσκ για την Ανατολική Ουκρανία.
Πρέπει να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής λογικής, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η Ελλάδα θα επιδιώξει τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.
Στον Ρώσο πρόεδρο εξέφρασα την ικανοποίησή μου για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ευχόμενος ταυτόχρονα να υπάρξει μία ουσιαστική άνοιξη των ελληνορωσικών σχέσεων.
Με τον Ρώσο πρόεδρο, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, συζητήσαμε τρόπους προκειμένου να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες, ενώ δεσμεύθηκε πως οι δύο πλευρές εργάζονται για να προωθηθούν επιλογές διαλόγου και διπλωματίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.
Διαφωνούμε με τη λογική των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ξεκάθαρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να παραδεχθεί πως η πληγή από τις ρωσικές κυρώσεις ήταν σημαντική.
Ήρθαμε να κάνουμε συμφωνίες για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως η Ελλάδα δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική.
Το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό και επομένως, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει, σε αυστηρούς τόνους, πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει χρήματα.
Η Ελλάδα δεν είναι μία αποικία χρέους, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει πως η χώρα έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αναπτυξιακές και διπλωματικές συνεργασίες.
"Εάν μας ρίξουν στη θάλασσα, τότε το καράβι θα πέσει στα βράχια.
Όλες οι χώρες είναι συνεπιβάτες του καραβιού και κανείς δεν είναι λαθρεπιβάτης", δήλωσε, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Embedded image permalink


Διάρκειας 2,5 ωρών η συνάντηση Τσίπρα - Putin
Περισσότερο από 2,5 ώρες διήρκησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin στο Κρεμλίνο.
Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Putin και τόνισε τις βαθιές ρίζες των ελληνορωσικών σχέσεων.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, σκοπός της επίσκεψης του στη Μόσχα είναι η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος των δύο λαών αλλά και προς όφελος της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε επίσης τη σημασία αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ ανέφερε ότι το διμερές εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 40% το προηγούμενο έτος, υποδηλώνοντας ότι το ζήτημα του εμπορικού εμπάργκο βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών.



Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν, εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μπροστά στο Μνημείο, ο πρωθυπουργός, είχε σύντομη συνομιλία με την Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου και τους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ζουν μόνιμα στη Μόσχα, Αλέξανδρο Διονυσιάδη και Λιουμπόφ Κελεσίδη.


Embedded image permalink

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ' αυτόν τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.



Embedded image permalink

Αργά χθες, ο πρωθυπουργός έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, το μήνυμα: «Είμαστε στη χώρα που φέτος, τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη της κατά του φασισμού, στον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο» αναφερόμενος σε ένα κομβικό γεγονός για την Ευρώπη και τη Ρωσία, που θα κορυφωθεί με τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τον Putin θα βρεθούν τα θέματα της άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, καθώς και θέματα της οικονομικής ατζέντας.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, έδιναν σήμερα το πρωί έμφαση σε θέματα όπως η ενίσχυση των αμοιβαίων επενδύσεων, η προώθηση των εξαγωγών στη Ρωσία, καθώς οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.
Επανέλαβαν δε, ότι δεν έχει ζητηθεί οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και ότι θέματα όπως το ελληνικό χρέος θα αντιμετωπιστούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι είναι περιττές οι συστάσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς γιατί η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πώς κινείται και τι πράττει εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί αυτονόητο κυριαρχικό της δικαίωμα την πραγματοποίηση επισκέψεων σε χώρες όπως η Ρωσία, και η ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών διμερών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης