Τελευταία Νέα
Πολιτική

Π. Κουρουμπλής στο bankingnews: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έκανε διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα - Δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα

Π. Κουρουμπλής στο bankingnews: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έκανε διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα - Δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα
Θαρραλέα ο πρωθυπουργός προχώρησε τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα, όσο και τώρα
Για την επόμενη ημέρα των εκλογών μιλά στο www.bankingnews.gr ο τέως υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Απαντά στη Νέα Δημοκρατία όπως και στους πρώην συντρόφους του, που σήμερα μετακινήθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα.
Ο κ. Παναγιώτης Κουρουπλής λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε σκληρά ενώ οι προκάτοχοι του ούτε καν το διανοήθηκαν.
Τι λέει για μετεκλογικές συνεργασίες.
Αφήνει πάνω στο τραπέζι το σενάριο της αυτοδυναμίας καθώς αυτά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.
Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο Υγείας αλλά, όπως εξηγεί, είναι θέμα του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο ενεργητικό του δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα σε οκτώ μήνες. Μπορεί η Ελλάδα να είναι συνεχώς σε εκλογική ετοιμότητα;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Σαφώς και δεν μπορεί.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας σε δύο πολύ κρίσιμες για τον ελληνικό λαό στιγμές και μέσα σε έναν πραγματικό ορυμαγδό γεγονότων, θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στο λαό να συμμετέχει ενεργά στις κορυφαίες πολιτικές εξελίξεις που τον αφορούσαν άμεσα.
Τόσο κατά τη σκληρή διαπραγμάτευση από την οποία κρίνονταν πολλά γι’ αυτόν, οπότε και θαρραλέα ο πρωθυπουργός προχώρησε τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα, όσο και τώρα.
Η αποφασιστικότητα, τότε, του λαού, μας όπλισε με ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού και έτσι καταφέραμε - παρά τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεωθήκαμε επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο από την καταστροφή - να αποσπάσουμε κάποια αισθητά ευνοϊκά για την κοινωνία, σημεία σε σχέση με τις έμπλεες ενδοτικότητας και υποχωρητικότητας, συμφωνίες των προκατόχων μας.
Όσο δε, για τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, επιδεικνύει για άλλη μια φορά πολιτικό σθένος και θάρρος.
Ύστερα από την αναγκαστική μετακίνηση των πολιτικών μας θέσεων από το πρόγραμμα που είχαμε πριν γίνουμε κυβέρνηση, κάτι που όπως είπα υποχρεωθήκαμε προκειμένου η χώρα να μην γυρίσει δεκαετίες πίσω, δεν διστάζει να ζητήσει την ανανέωση της εντολής του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει ως στόχο την αυτοδυναμία. Με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται εφικτό. Υποχρεωτικά θα οδηγηθείτε σε συνεργασίες. Το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία, μπορείτε να το αποκλείσετε; Με ποιους θα συνεργαστείτε;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με εκείνους οι οποίοι όταν ο Τσίπρας ήταν στη δίνη της πιο αδυσώπητης μάχης που έδινε η χώρα απέναντι στο σιδηρούν μέτωπο των δανειστών, τον καλούσαν επιτακτικά να υπογράψει ο,τι του έδιναν και να γυρίσει στην Ελλάδα, όπως-όπως.
Να τραπεί, δηλαδή, σε άτακτη φυγή, αφήνοντας οποιοδήποτε κέρδος θα μπορούσε να αποκομίσει και αποκόμισε.
Κοιτάξτε, το κλίμα όπως αποτυπώνεται από την επαφή που έχουμε καθημερινά σ’ όλη την Ελλάδα, μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ισχυρίζεται ότι η προκήρυξη των εκλογών είναι η πόρτα διαφυγής του Αλέξη Τσίπρα. Τι απαντάτε;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Το βρίσκω κάπως διασκεδαστικό, αν μη τι άλλο…
Πώς είναι δυνατόν να ελπίζει ο Τσίπρας σε διαφυγή από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας, την ίδια στιγμή που γνωρίζει ότι τόσο το κόμμα του όσο και ο ίδιος προσωπικά, προηγείται σταθερά στην προτίμηση του κόσμου, όπως αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις…

Η πολιτική ωριμότητα του Αλέξη Τσίπρα είχε διπλό τίμημα. Αρχικά έφερε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ένα κόστος για την ελληνική οικονομία από την εφαρμογή των capital controls.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ούτε χρειάστηκε να ωριμάσει ξαφνικά τώρα ο Αλέξης Τσίπρας όπως αφήνετε να εννοηθεί, ούτε εξαιτίας, υποτίθεται αυτού, η χώρα κατέβαλλε το «διπλό τίμημα» στο οποίο αναφέρεστε.
Οι δανειστές έκλεισαν τη στρόφιγγα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μόνο και μόνο επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός «τόλμησε» να δώσει βήμα στο λαό μέσω του δημοψηφίσματος.
Αν επιτρέπαμε να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στις τράπεζες και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, σήμερα η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ήταν επιβεβλημένο, λοιπόν, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια συμφωνία, κάτι φυσικά που θα επέβαλε κάποιους σοβαρούς συμβιβασμούς.

Γιατί οι ψηφοφόροι να σας εμπιστευθούν εκ νέου κύριε υπουργέ; Τι να περιμένουν οι πολίτες από μία νέα κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που κατά κοινή ομολογία πάλεψε πραγματικά και αντιστάθηκε μέχρι τέλους στις απαιτήσεις των δανειστών, κάτι που οι προκάτοχοί μας ούτε καν διανοήθηκαν.
Πετύχαμε, λοιπόν, παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεωθήκαμε προκειμένου να αποφύγουμε την οικονομική ασφυξία της χώρας, να βάλουμε στην ατζέντα της συζήτησης ακόμα και μέσα στο Βερολίνο, το θέμα της βιωσιμότητας και της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μην ξεχνάτε ότι για πρώτη φορά η αμερικανική πλευρά δια των πιο επίσημων χειλέων και με τον πιο επίσημο και επίμονο τρόπο, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωσης αλλά και κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Θέσαμε σε εφαρμογή μία πυκνή δέσμη μέτρων με την οποία ξεκινήσαμε να ανακουφίζουμε τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, που χειμάζονται περισσότερο εδώ και πέντε χρόνια, τώρα.
Κάποια απ’ αυτά είναι η κατάργηση του 5ευρου, η ελεύθερη πρόσβαση ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επιδότηση της κάρτας σίτισης για χιλιάδες ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας, δώσαμε το φιλί της ζωής με την αλλαγή του λεγόμενου clawback στα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα τα οποία προσανατολίζονταν προς το κλείσιμο με πολύ δυσμενείς συνέπειες για ανήμπορους γέροντες και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Κύριε Θεοδωρόπουλε, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το στίγμα του ως αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ήταν η κυβέρνηση που μάτωσε πραγματικά διαπραγματευόμενη απέναντι στο σιδηρούν μέτωπο του Βερολίνου.
Προσδοκούμε, λοιπόν, να είναι αυτή που θα συνεχίσει να κάνει κάθε μέρα και περισσότερο, πιο βατό τον δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Οι πρώην σύντροφοι σας κατηγορούν για πολλά. Μεταξύ αυτών ότι δεν σεβαστήκατε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τι τους απαντάτε;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία να καταλογίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών, την ίδια στιγμή που κατηγορούμαστε για την επιλογή μας να μην διστάσουμε να δώσουμε λόγο στο λαό, δύο και τρεις φορές αφού αυτό επιτάσσεται από την κρισιμότητα των πραγμάτων, ακόμα και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κύριε Κουρουμπλή ως υπουργός Υγείας δεν είχατε πολύ χρόνο. Εκτιμάται ότι μετά τις εκλογές να συνεχίζεται από την ίδια κυβερνητική θέση, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Με ρωτάτε κάτι για το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα του αυριανού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Εγώ έχω να πω, πως το 7μηνο που θήτευσα στην θέση του υπουργού Υγείας, θεωρώ πως υπερβάλλοντας εαυτόν, κατάφερα με την υπόλοιπη ηγεσία, πράγματα που θα ‘πρεπε να ‘χουν γίνει πολλά χρόνια πριν.
Καταφέραμε να δρομολογήσουμε χιλιάδες προσλήψεις για την Υγεία
Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε και ανάσα στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που καταβάλλουν υπερπροσπάθεια μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προκειμένου να επιτύχουμε την πολυπόθητη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στη παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το πλούσιο και άξιο δυναμικό επιστημόνων, τα άρτια ερευνητικά κέντρα και την τεχνογνωσία επιπέδου που διαθέτει η χώρα μας.
Στόχος μας, η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για να μη φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό.
Καταφέραμε, επίσης, να μειώσουμε τα χρέη-μαμούθ που μας κληροδότησαν οι προκάτοχοί μας στο Υπουργείο, απέναντι σε προμηθευτές και να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο κλίμα συνεννόησης σε κρίσιμα ζητήματα, με τις φαρμακευτικές εταιρίες, που προηγούμενο δεν υπήρχε.
Θα υπηρετήσω με τον ίδιο ζήλο τόσο στο Υπουργείο Υγείας εφόσον ο πρωθυπουργός το αποφασίσει, όσο και οπουδήποτε αλλού, ακόμα και ως ένας απλός βουλευτής, λαού θέλοντος.

(Πρώτη ενημέρωση 15 Σεπτεμβρίου 2015, 07:18)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης