Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μη αναστρέψιμη η φθορά για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλο το ρίσκο για την ΝΔ η μετατόπιση στο κέντρο – Έως και 10% η Χρυσή Αυγή

Μη αναστρέψιμη η φθορά για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλο το ρίσκο για την ΝΔ η μετατόπιση στο κέντρο – Έως και 10% η Χρυσή Αυγή
Πολιτικές εξελίξεις δεν θα υπάρξουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2017 ενώ ακόμη και αν η Τρόικα ζητήσει ακραία μέτρα για τα εργασιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα ψηφίσει γιατί είναι νομοτελειακά εγκλωβισμένος.
Πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές ότι τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν – έχει ακόμη τον σκόπελο του Οκτωβρίου με τα εργασιακά – ενώ η ΝΔ προετοιμάζεται για την μεγάλη μετατόπιση προς το κέντρο;
Το νέο πολιτικό τοπίο εστιάζεται σε 3 βασικούς άξονες.
Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και το κατά πόσο αυτό μπορεί να αναστραφεί.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την μετάλλαξη της ΝΔ από ένα Δεξιό σε ένα κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα που έχει ακόμη κάποιους δεσμούς με μέρος της εκσυγχρονιστικής δεξιάς.
Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την Χρυσή Αυγή που αποδεικνύεται σταθερά τρίτος πόλος εξουσίας.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολιτικές εξελίξεις δεν θα υπάρξουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2017 ενώ ακόμη και αν η Τρόικα ζητήσει ακραία μέτρα για τα εργασιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα ψηφίσει γιατί είναι νομοτελειακά εγκλωβισμένος.

Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ και πορεία προς ένα αβέβαιο μέλλον

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται το επιτελείο του Τσίπρα και η ηγετική ομάδα που τον περιστοιχίζει είναι οι εκλογές.
Ποιο πιθανό είναι να ξαναγίνει δημοψήφισμα για το Brexit παρά ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εκλογές, όπως ανέφερε πολιτικός παράγοντας.
Οι εκλογές έχουν αποκηρυχτεί η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην οδηγηθεί σε εκλογές, χρειάζεται χρόνο καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν το δυσμενές κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Το βασικό στοίχημα του Τσίπρα είναι να παραμείνει στην εξουσία 1 με 2 χρόνια ώστε να αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα και να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη.
Όμως αν οι Βρετανοί αποφανθούν στις 23 Ιουνίου του 2016 ότι θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, τότε οι δυνητικοί κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται στην Ευρώπη.
(Ένα Brexit θα ευνοήσει την Ελλάδα γιατί τότε οι Ευρωπαίοι θα προσέξουν την Ελλάδα περισσότερο)
Μετανάστες και Βρετανία θα έχουν φύγει από την εικόνα των άμεσων προβλημάτων και η Ευρώπη στην δεύτερη αξιολόγηση θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο προς τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια σχολή σκέψης – που έχει αρκετούς θιασώτες – αναφέρει ότι στην δεύτερη αξιολόγηση η Τρόικα θα εστιαστεί στα εργασιακά, στους δημοσίους υπαλλήλους, στις απεργίες δηλαδή σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τον πυρήνα του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχουν να ανακτήσουν το χαμένος έδαφος για 4 λόγους
1)το ηθικό υπόβαθρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τρωθεί όπως και η αξιοπιστία του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερό κόμμα είναι μνημονιακό κόμμα, είναι κόμμα εξουσίας και όχι αριστερής πρωτοβουλίας.
2)Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να εδραιώσει τα κοινωνικά ρεύματα που τον υποστηρίζουν καθώς μπορεί να κέρδισε τις εκλογές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένο εκλογικό σώμα.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με τα εργασιακά – που θα περάσουν από την Βουλή – να ραγίσει το γυαλί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών ομάδων π.χ. δημοσίων υπαλλήλων – που υποστηρίζουν ακόμη την κυβέρνηση.
3)Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή και τα οφέλη πενιχρά που δεν θα τα δει στην τσέπη του ο μέσος έλληνας.
 4)Έχοντας καταστρέψει τα μνημόνια την μεσαία αστική τάξη τον πυρήνα της οικονομίας έχουν ανασχηματιστεί οι κοινωνικές ομάδες.
Η καθολική πλειοψηφία οι φτωχοί που ποτέ δεν θα γίνουν πλούσιοι ή δεν θα πετύχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και οι ελάχιστοι πλούσιοι που η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έχει αγγίξει.
Υπό αυτό το πρίσμα των 4 παραμέτρων δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την πολιτική πορεία και τύχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Συν τοις άλλοις όταν ασκείς εξουσία η εξουσία φθείρει ειδικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμόσει την πιο σκληρή λιτότητα 10ετιών και μάλιστα υιοθετώντας μέτρα - φοροκαταιγίδα.
Το συμπέρασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία αλλά θα είναι Γολγοθάς για τον ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική φθορά θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η μετάλλαξη της ΝΔ από δεξιό σε φιλελεύθερο κεντρώο με αναφορές στην εκσυγχρονιστική δεξιά

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις όπως και στην παράσταση νίκης αυτό είναι γεγονός. 
Όμως είναι αληθές ότι ενώ η ΝΔ προηγείται 7% με 9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτιά αυτή οφείλεται περισσότερο στην φθορά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ παρά στην άνοδο της ΝΔ.
Μετά τα τόσα συνεχή και απίστευτα λάθη στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ....η ΝΔ θα έπρεπε να προηγείται 20 μονάδες όπως αναφέρει δημοσκόπος αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τους εξής λόγους
Α)Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σύγχρονο προφίλ, ικανότητες αλλά απουσιάζει το ηγετικό προφίλ.
Β)Η ΝΔ κυρίως με Σαμαρά αλλά και με Μητσοτάκη έχει διαρρήξει τις σχέσεις με την Δεξιά.
Γ)Το κεντρώο άνοιγμα της ΝΔ μπορεί να του αυξάνει τις πιθανότητες του Μητσοτάκη ώστε να γίνει πρωθυπουργός αλλά αυξάνει και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής που μπορεί να έχει ακροδεξιά αναφορά αλλά έχει και πολυσυλλεκτικότητα.
Δ)Η διακυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να στιγματίζει στην κοινωνία.
Πολλοί λένε ότι ο Τσίπρας αποδείχθηκε ψεύτης αλλά όταν τον συγκρίνουν με την διακυβέρνηση Σαμαρά λένε καλύτερα ο ψεύτης.
Ε)Η ΝΔ είχε ρίζες δεξιές.
Το άνοιγμα προς το κέντρο αποτελεί μια προσπάθεια μετάλλαξης σε ένα φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα και όχι σε ένα παραδοσιακό δεξιό, αυτή η μετάλλαξη μπορεί να ενέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο για την ΝΔ. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδος αλλά όχι σύντομα θα χρειαστεί να περιμένει πολύ καιρό τουλάχιστον 1 χρόνο το ελάχιστο.
Η ΝΔ έχει βρεθεί σε ανοδικό κανάλι και αυτή η τάση πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί ακόμη και αν όλα έρθουν ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο τρίτος πόλος εξουσίας η Χρυσή Αυγή

Μπορεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να συνεχίζει να δικάζεται σε μια δίκη παρωδία, μπορεί ακόμη στην Βουλή να τους κατηγορούν «είστε εγκληματίες» μπορεί να είναι παντελώς αποκομμένοι από τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να μην έχουν κρατική χρηματοδότηση αλλά η Χρυσή Αυγή έχει εδραιώσει την τρίτη θέση με προοπτική να ξεπεράσει ακόμη και το ποσοστό των ευρωεκλογών.
Η Χρυσή Αυγή μετά την προφυλάκιση της ηγεσίας και βουλευτών άρχισε να φθείρεται πολιτικά και δημοσκοπικά.
Ωστόσο κατάφερε να κρατήσει την 3η θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Με την μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα και την στροφή της ΝΔ προς το κέντρο σε συνδυασμό με την μεταναστευτική κρίση η Χρυσή Αυγή πάλι ανακάμπτει.
Η άνοδος αυτή δεν είναι συγκυριακή είναι πολίτες που απηύδησαν από τα άλλα κόμματα και στρέφονται στην Χρυσή Αυγή.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και η στενή του ομάδα υπό τον Η. Κασιδιάρη έχουν ακολουθήσει μια στοχευμένη στρατηγική που αποδίδει.
Χτυπούν επικοινωνιακά σε πολύ νευραλγικές περιόδους, μπορεί να κερδίζουν αρνητική διαφήμιση αλλά…διαφημίζονται.
Ταυτόχρονα η απομόνωση από τα μέσα ενημέρωσης ξεκάθαρα έχει ευνοήσει την Χρυσή Αυγή καθώς περνάει στην αντίληψη της κοινωνίας ότι σκόπιμα τους φιμώνουν.
Η Χρυσή Αυγή χρειάζεται μια διεύρυνση όχι όμως ιδεολογική αλλοίωση ο εθνικισμός πρέπει να είναι ο πυρήνας της πολιτικής της θέσης.
Η Χρυσή Αυγή αρχικά την χαρακτήρισαν νεοναζιστική οργάνωση.
Όταν το επιχείρημα εφθάρη την είπαν ακροδεξιά.
Όταν αποδείχθηκε πολυσυλλεκτική άρχισαν οι επικριτές να ανακυκλώνουν παλιές κατηγορίες και καταγγελίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ηθική υπεροχή έναντι της Χρυσής Αυγής καθώς η Χρυσή Αυγή έχει παραμείνει αντιμνημονιακή.
Βέβαια η Χρυσή Αυγή είναι στην αντιπολίτευση και πουλάει η αντιμνημονιακή ρητορεία, όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση έχει πλεονέκτημα.....καθώς μπορεί να λέει πολλά χωρίς πολιτικό κόστος.
Οι εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη πρέπει να κλείσουν, η Χρυσή Αυγή επιθυμεί πρώτη να κλείσουν καθώς εφόσον αθωωθούν θα αποκτήσουν ισχυρό ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πολύ πιθανό να ευνοούνται από την διαιώνιση της δικαστικής εμπλοκής της Χρυσής Αυγής.
Προφανώς και η Χρυσή Αυγή χρειάζεται πολλά για να μετεξελιχθεί σε κόμμα εξουσίας αλλά σε αυτή την φάση έχει εδραιώσει την τρίτη θέση.....
Κορυφαίος δημοσκόπος πάντως προβλέπει ότι αν συνεχιστεί η τάση αύξησης των ποσοστών της Χρυσής Αυγής τότε....μπορεί να βρεθεί στο 9,5% με 10% δηλαδή ποσοστά κοντά ή πάνω από τις ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης