Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα 6 μοιραία λάθη της κυβέρνησης στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες - Υπό συνθήκες πόκερ η διαδικασία

Τα 6 μοιραία λάθη της κυβέρνησης στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες - Υπό συνθήκες πόκερ η διαδικασία
Τυχόν δικαίωση των καναλιών από το ΣτΕ δίνει διέξοδο αλλά δεν σώζει τη κυβέρνηση 
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αποδείχτηκε ανεπαρκής και με πολλά κενά.
Και μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι φεύγοντας ο Καλογρίτσας θα πάρει περισσότερα χρήματα από τον Ιβάν Σαββίδη αλλά από μόνο του το γεγονός αποδεικνύει ότι η διαδικασία διεξήχθη υπό συνθήκες πόκερ χωρίς καμία λογική.
Και τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία προσφυγών ανεξάρτητα αν ο κ. Ιβάν Σαββίδης αποδείξει στην πράξη την ετοιμότητά του να πάρει κανάλι.
Το γεγονός όμως ότι άπλωσε χείρα συνεργασίας σε Alpha και Star δείχνει ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία παρά μόνο στα χαρτιά.
Πέραν αυτού όμως και μόνο η έξοδος Καλογρίτσα πυροδοτεί ζητήματα που σχετίζονται με τη νόθευση της διαγωνιστικής διαδικασίας δεδομένου ότι η παρουσία του άλλαξε τον ρου του διαγωνισμού.
Μπορεί κάποιος βάσιμα να θεωρήσει ότι άλλαξε και τις τιμές και συνέβαλε καταλυτικά στη δημιουργία τιμημάτων που δεν επιτυγχάνονταν αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.

Και σε αυτό το σημείο προκύπτουν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης γιατί:

1. Δεν φρόντισε να συμμετέχουν μόνο εταιρίες που υπάρχουν και αρκέστηκε σε απλές δηλώσεις για εταιρίες που θα δημιουργηθούν.

2. Δεν έκανε κανένα έλεγχο αν υπάρχουν τα χρήματα που προσφέρθηκαν ούτε εκ των προτέρων έκανε έλεγχο οικονομικών δυνατοτήτων ώστε να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο κάθε υποψήφιος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχουν υπερθεματιστές που ισχυρίζονται ότι θα καλύψουν τις επόμενες δόσεις από τις ταμειακές ροές.

3. Δεν έκανε έλεγχο πόθεν έσχες παρά το ότι προβλέπεται από το διαγωνισμό.

4. Παρέκαμψε το ΕΣΡ ενώ την ίδια στιγμή όριζε ότι αυτό θα έχει τον τελευταίο λόγο στην άδεια εκπομπής με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπερθεματιστές που κινδυνεύουν να μην πάρουν άδεια εκπομπής γιατί δεν υπάρχει ΕΣΡ.

5. Μετέτρεψε το διαγωνισμό σε ρουλέτα και οδήγησε σε ακραίες προσφορές του συμμετέχοντες. Οι συνθήκες εγκλεισμού τους στη Γενική Γραμματεία άλλωστε θύμιζαν τα καζίνο όπου δεν υπάρχουν παράθυρα ώστε οι παίκτες να χάνουν την αίσθηση του χρόνου, να παθιάζονται, να παίζουν ασταμάτητα και να χάνουν χρήματα.

6. Δεν χρησιμοποίησε σε κανένα χρονικό σημείο τις κρατικές αρχές όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Αρχή Ξεπλύματος.

Ουσιαστικά διενήργησε το διαγωνισμό με απόλυτη προχειρότητα έχοντας στο νου της ένα και μόνο πράγμα.
Να βάλει ημέτερους πολιτικά στο παιγνίδι. Και αυτό δεν γινόταν αν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση Καλογρίτσα.
Όμως έπαιξε κι έχασε. Γιατί κι αν ακόμα βάλει τα χρήματα ο Σαββίδης ακόμα και αν κερδίσει τη μάχη του ΣτΕ οι προσφυγές δεν θα τελειώσουν ποτέ και το λογαριασμό αργά ή γρήγορα τον πληρώσει το δημόσιο και μάλιστα πολύ περισσότερο από τα 245 εκ ευρώ τα οποία είναι πλέον εντελώς αμφίβολο ότι θα λάβει.
Τώρα όσο κι φαίνεται παράδοξο η μάχη του ΣτΕ μπορεί να είναι λυτρωτική για την κυβέρνηση αν κριθεί ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι Αντισυνταγματικές.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη και να αναζητήσει μια άλλη λύση.
Βεβαίως θα έχει απέναντί της όσους πλήρωσαν τα ωραία τους χρήματα ως προκαταβολή τα οποία δεν μπορεί να επιστρέψει και να τους πει δεν έχετε άδεια.
Όμως θα έχει λύση.
Και αυτή θα είναι η καταβολή ενός τιμήματος από όλους όσους θέλουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν ή θέλουν να εκπέμψουν για πρώτη φορά. Ποιο θα είναι αυτό το τίμημα;
Πιθανόν η πρώτη και μεγαλύτερη δόση των υπερθεματιστών.
Ασχέτως όμως του τι θα συμβεί η κυβέρνηση με το διαγωνισμό έχασε το όποιο ηθικο πλεονέκτημα που είχε και έβαλε απέναντί της το σύνολο των καναλιών είτε έλαβαν άδεια είτε όχι.
Γιατί μπορεί να συγχωρέσουν το γεγονός ότι κατέβαλαν τεράστια ποσά αλλά αυτό που δεν μπορούν να συγχωρέσουν είναι ότι σύρθηκαν σε μια άκρως προσβλητική διαδικασία με το δήθεν πρόσχημα της τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
ΥΓ1: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ένα ακόμα λάθος.
Να καταργήσει τη δυνατότητα που έχει όπως ρητά προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού να δώσει τις άδειες εκπομπής το ΕΣΡ και υποκαταστήσει το ΕΣΡ στην αφαίρεση αδειών.
Από μόνο του αυτό ασχέτως συνταγματικότητας καθιστά το διαγωνισμό προσβλητέο.
ΥΓ2: Προκειμένου να καλοπιάσει όσους πήραν άδεια προωθεί την απαγόρευση διαφήμισης από την ΕΡΤ. Κάτι τέτοιο έγινε στη Γαλλία και η Γαλλική τηλεόραση ακόμα πληρώνει τα σπασμένα των επιπτώσεων που υπήρξαν.
ΥΓ3: Ο Υπουργός Επικρατείας θα δώσει τις άδειες με απόφασή του αλλά δεν προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης παρ ότι εκχωρείται δημόσιο αγαθό.
Και αυτό από μόνο του έχει νομικά προβλήματα και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες τηλεοπτικής ζούγκλας για μια δεκαετία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης