Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσακαλώτος στο στόχαστρο των δανειστών - Πιθανόν να τεθεί εκτός υπ. Οικονομικών στον επικείμενο ανασχηματισμό

Ο Τσακαλώτος στο στόχαστρο των δανειστών - Πιθανόν να τεθεί εκτός υπ. Οικονομικών στον επικείμενο ανασχηματισμό
Στο στόχαστρο των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών
Με το κουαρτέτο των δανειστών να επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η είδηση για μυστική συνάντηση των θεσμών στην Ουάσιγκτον, από την οποία προέκυψε ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνους είναι μη ρεαλιστικός, προκάλεσε αναβρασμό και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, οι πληροφορίες από πηγές της ΕΕ που ανέφεραν ότι η συζήτηση για το χρέος έχει φτάσει σε πολιτικό αδιέξοδο, αλλά και το «καψόνι» του Βερολίνου για σπάσιμο στα δύο της δόσης των 2,8 δις ευρώ εκλαμβάνονται στο Μαξίμου ως ένα «μήνυμα» με αποδέκτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Είχαν προηγηθεί και άλλα «μηνύματα», όπως οι αυστηρές προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων Pierre Moscovici και Klaus Regling την προηγούμενη ημέρα, ότι υπάρχουν υπουργοί στην κυβέρνηση που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει αντιληφθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αν θέλει να αποφύγει νέες «εμπλοκές» στην διαπραγμάτευση, «αποτυχίες», «αστοχίες» ή «περιπέτειες», που θα προκαλούσαν ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να συμμορφωθεί προς "τας υποδείξεις", μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του μπορούν να του «τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια».
Οι θεσμοί βλέπουν καθυστερήσεις, και πίσω από αυτές συγκριμένους υπουργούς, και πλέον στο στόχαστρο τους έχει μπει ο υπουργός Οικονομικών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την αντικατάστασή του στον ανασχηματισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι όταν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στη συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, στη Δευτερολογία, του σε έντονο ύφος «κουνούσε το δάκτυλο» και διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της υποδόσης και πως δεν έχουν καμιά βάση τα δημοσιεύματα για «σπάσιμο» και καταμερισμό της εκταμίευσης, καθώς ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε μεταφέρει τη σωστή εικόνα με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να εκτεθεί. Όπως δεν πέρασε και απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την πιθανότητα 4ου μνημονίου και τις αντιπαλότητες και διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για το ζήτημα του χρέους.
Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό εντείνονται για έξοδο, όσων θεωρούνται «βαρίδια» από την κυβέρνηση, ακόμη και εάν αγγίζουν το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον ή τον στενό κομματικό πυρήνα.
Το ερώτημα είναι αν ο "πάγκος" των στελεχών που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία και που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός, μπορεί να υποστηρίξει την εφαρμογή ενός προγράμματος, που όπως συχνά πυκνά δηλώνουν, δεν το πιστεύουν. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η εικόνα της Βουλής, τις ημέρες συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, όπου ελάχιστοι ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές που "δήλωσαν πρόθυμοι" να σταθούν στην Ολομέλεια και να υποστηρίξουν τα όσα αργότερα ψήφισαν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει και άλλα μηνύματα, τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν πως ο ανασχηματισμός, απλώς με μια ανακύκλωση προσώπων, θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση στον ανασχηματισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα προκύψει μέσα από δομικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα πρόσωπα ενδέχεται να υπάρξουν και αλλαγές στη μορφή των χαρτοφυλακίων.
Αυτό άλλωστε είναι κάτι που με ιδιαίτερη ικανοποίηση θα έβλεπαν και οι δανειστές, ώστε να τρέξουν γρηγορότερα οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν κολλήσει και από την απροθυμία κάποιων υπουργών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης