Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ πατά σε δύο βάρκες – Στόχος μας να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της

Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ πατά σε δύο βάρκες – Στόχος μας να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της
Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η β’ αξιολόγηση στην ώρα της και χωρίς κωλυσιεργίες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα για έξοδο από την επιτροπεία αλλά δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανακόπουλος κάλεσε το ΔΝΤ «να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες και να μάς πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα».
«Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τα έβαλε και με τον υπ.Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble υποστηρίζοντας ότι οι θέσει του είναι γνωστές από το 2010, αλλά τα δεδομένα στο μεταξύ έχουν αλλάξει.
«Οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει το κλίμα…
Τα «βάζει» με τον Ομπάμα την Κομισιόν, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Υπάρχει μετατόπιση στον συσχετισμό δύναμης» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι βασικοί άξονες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας Ιουλίου – Αύγουστου 2015.
«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς υποχωρήσεις άρχων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
«Η αγορά εργασίας μετατράπηκε σε ζούγκλα στα χρόνια του μνημονίου.
Έχουμε δυνατότητα να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις που θα μετατρέψουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας σε ακόμη πιο σκληρό.
Πρώτος στόχος μας είναι η επαναρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως σε όλη την Ευρώπη.
Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στόχος μας είναι να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να περάσουμε σε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε, μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων είναι και η αλλαγή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά.
«Αυτό θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές, αν επενδύσουν στην οικονομία θα ξέρουν ότι τα επιτόκια τους είναι σταθερά.
Θα ανοίξει και ο δρόμος για το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ που θέλει κάποια μέτρα για το χρέος.
Εντός του 2017 η ένταξη στο QE αλλάζει πλήρως το τοπίο» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρήματος είναι ένα βήμα για έξοδο από την επιτροπεία, παραδέχθηκε όμως πως δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem είπε ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, ενώ ανέφερε ότι «όψιμα θυμήθηκε η αντιπολίτευση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει λόγο για μείωση φόρων, επικαλούμενος και τους όρους της συμφωνίας, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας.
«Η ΝΔθέλει σκληρή λιτότητα θέλει μείωση φορολογίας κατά κύριο λόγο των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019…
Η ΝΔ θέλει να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να μην υπάρχει ρύθμιση του χρέους».
Όσον αφορά το προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία αυτά που θα ζήσουμε δεν έχουν σχέση με όσα έχουμε ζήσε έως σήμερα».
«Καταφέραμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με τρόπο που δεν έκαναν άλλες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
H Eυρώπη ευθύνεται γιατί κωλυσιεργεί στην μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι από τα νησιά να φεύγουν μόνο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει η αίτηση ασύλου τους» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης