Πετρόπουλος: Δεν πρόκειται να έχουμε τέταρτο μνημόνιο – Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Πετρόπουλος: Δεν πρόκειται να έχουμε τέταρτο μνημόνιο – Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις συθέμελα το τοπίο του ασφαλιστικού χώρου είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε τέταρτο μνημόνιο διατύπωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η συγκυρία επιτρέπει να έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα».
«Εκείνο που ενδεχομένως να χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι να προσδιοριστούν κάποια σημεία, τα οποία εντοπίζουμε κι εμείς ότι χρειάζονται κάποια ειδικότερη ρύθμιση ή εξειδίκευση» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο υφυπουργός, φέροντας ως παράδειγμα τις διορθωτικές κινήσεις που υπήρξαν στον Νόμο 4387/2016 για το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας.
«Εισάγουμε προς ψήφιση στη Βουλή μία σειρά από διατάξεις που κάνουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διότι εν γνώση μας κάποια θέματα έμειναν για να αντιμετωπιστούν λεπτομερώς στη συνέχεια, ζητήματα εφαρμογής τα οποία συζητάμε και με τους δανειστές, καθώς [...] δεν είναι εύκολα πράγματα, 80 χρόνια μετά την ίδρυση του ΙΚΑ να αλλάζεις συθέμελα το τοπίο του ασφαλιστικού χώρου και να έχεις μία νέα θεσμική δομή που προφανώς λόγω του μεγέθους της πρέπει να παρεμβαίνεις, διότι δεν τελειώνει με μιας αυτό το εγχείρημα» είπε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στο ύψος των συντάξεων, ο κ.Πετρόπουλος τόνισε ότι το 4,5% πλεόνασμα, που έπρεπε να έχει η χώρα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΝΔ, θα σήμαινε δραματική περικοπή συντάξεων και μισθών.
«Αλλάξαμε τελείως τα όρια αυτά, δεν δεχτήκαμε μία τέτοια δέσμευση πλεονασμάτων και γι αυτό μπορέσαμε να οργανώσουμε σε μία λογική ανταποδοτική και αναδιανεμητική το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» τόνισε ο κ.Πετρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «μέχρι και περίπου 10% των συνταξιούχων συνολικά είχαν μείωση στις επικουρικές».
«Οι απώλειες στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης των κεφαλαίων ήταν τόσο μεγάλες που δεν υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθεί αυτό το πρόβλημα αν δεν άλλαζε η δομή του συστήματος.
Αποτρέψαμε μία κατάρρευση των συντάξεων που θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
Τα εφάπαξ, αν τηρούνταν οι διατάξεις του νόμου Βρούτση που ήταν ανεφάρμοστες, θα ήταν πολύ μικρότερα από αυτά που χορηγούμε εμείς τώρα» είπε ο κ.Πετρόπουλος.
Αναφορικά με το καθεστώς που διέπει τα «μπλοκάκια», ο υφυπουργός είπε ότι «δεν είναι δυνατό να διατηρούμε αυτή την κακή πρακτική που νοθεύει και την αγορά εργασίας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματιών» και ότι «το τεχνικό πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει ο ίδιος ο απασχολούμενος να δηλώνει ότι αυτή η σχέση είναι εξαρτημένης εργασίας για να καταβάλλει ο εργοδότης το μερίδιο το οποίο του αναλογεί».
Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) διευκρίνισε ότι «είναι ιδιωτικού δικαίου φορέας και πρέπει εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνήσουν στον τρόπο καταβολής εισφορών που θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ, διότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από κάπου αλλού.
«Είναι ένα θέμα επάρκειας κεφαλαίων, που πρέπει να διασφαλιστούν για να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ, παρέχοντας πραγματικά ασφαλιστική κάλυψη.
Περιμένω τη συμφωνία των μερών για να την επικυρώσω» είπε ο κ.Πετρόπουλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS