Τελευταία Νέα
Πολιτική

CNBC: Τα λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρά όταν δεν είναι στην εξουσία - H περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ που έχει πληγεί

CNBC: Τα λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρά όταν δεν είναι στην εξουσία - H περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ που έχει πληγεί
Ο Vincenzo Scarpetta του Open Europe επισημαίνει στο CNBC ότι η Ελλάδα θα έχει άλλη μια δύσκολη χρονιά
Το αυξανόμενο αίσθημα κατά του κατεστημένο και η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων ανησυχεί πολλούς, ειδικά στην Ευρώπη, όπου φέτος (2017) αναμένεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκλογές.
Ωστόσο, ένας αναλυτής εκτιμά ότι μπορεί σύντομα να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη του λαϊκισμού.
Συγκεκριμένα, ο David Moss της BMO Global Asset Management με δηλώσεις του στο CNBC υποστηρίζει ότι τα λαϊκιστικά κόμματα «είναι πιο ισχυρά όταν δεν είναι στην εξουσία διότι είναι εύκολο να σχολιάζουν τις πράξεις των άλλων».
Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ως παράδειγμα η Ελλάδα που κυβερνάται από τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα λαϊκιστικό κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.
Ανέλαβε την εξουσία το 2015, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι ήταν θυμωμένοι με τα κόμματα του κατεστημένου λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετών ετών».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τσίπρας -ο οποίος κάποια στιγμή παρουσίαζε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά- τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση καθώς απέτυχε να εφαρμόσει τις οικονομικές βελτιώσεις και να βάλει τέλος στη λιτότητα, όπως είχε υποσχεθεί.
Στη συνέχεια το CNBC αναφέρεται στις χριστουγεννιάτικες παροχές το Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους «σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ποσοστά του».
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη εκνεύρισε τους Ευρωπαίους πιστωτές με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
«Η Ελλάδα και πάλι θα έχει μια δύσκολη χρονιά, διότι θα έχουμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ» δήλωσε στο CNBC ο Vincenzo Scarpetta του Open Europe.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ενώ θεωρείται πολύ απίθανο να κάνει παραχωρήσεις σε ένα εκλογικό έτος.
Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και αν γίνονταν τώρα εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει από το παραδοσιακό κεντροδεξικό κόμμα».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που εξέλεξε ένα λαϊκιστικό κόμμα, αλλά η στήριξη σε αυτούς του είδους τον λαϊκισμό αυξάνεται και αυτά τα κόμματα διεισδύουν όσο και περισσότερο στην πολιτική.
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία -όπου το ακροδεξιό κόμμα δεν αποκλείεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο- αλλά και στην Ολλανδία, όπου δεν αποκλείεται η χώρα να αποκτήσει ακροδεξιά κυβέρνηση.
«Μόλις αυτά τα κόμματα αποκτήσουν την εξουσία, έρχονται αντιμέτωπα με τη διακυβέρνηση μιας χώρας» δήλωσε ο Scarpetta και πρόσθεσε «τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά και οι άνθρωποι, οι ψηφοφόροι αναπτύσσουν μια απογοήτευσε γι' αυτά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης