Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία Τσίπρα - Merkel ότι η β' αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τον Φεβρουάριο - Μήνυμα στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία Τσίπρα - Merkel ότι η β' αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τον Φεβρουάριο - Μήνυμα στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνομιλία τόσο με τη Βρετανή πρωθυπουργό Theresa May και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande
(upd2) «Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα», συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Angela Merkel στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ για την πορεία της β΄αξιολόγησης.
Ειδικότερα, η αξιολόγηση, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, αποτέλεσαν την τριπλέτα της ατζέντας στην κατ'ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γεερμανίας, Angela Merkel.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ως προς το οικονομικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα δε όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.  
μας σχέσεις».
Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα μια πρώτης τάξης ευκαιρίας προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με τη β΄αξιολόγηση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ενώ αναφέρεται ότι θα έχει ιδιωτική συνομιλία με τη Βρετανίδα ομόλογό του Theresa May και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.
Είναι προφανές πως κατά τις επαφές του αυτές θα επιχειρήσει αφενός να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με την αξιολόγηση και αφετέρου να προσπαθήσει να βρει ένα διέξοδο στο αδιέξοδο που καταγράφεται έως σήμερα.

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο - Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Μάλτα, όπου συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ενώ κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως «αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά».
Όπως είπε, «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα» και «υπάρχει η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της ποντάροντας στον διάλογο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξαντλούν το λαό.
«Δεν μπορούν να αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα σε κλειστές πόρτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να δημιουργεί περισσότερες κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει».
Σημείωσε, δε, ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα αν δεν αλλάξει πολιτική.

Ηχηρό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών στον Trump

Μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρώπη κρατάει την τύχη της στα χέρια της.

Muscat: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στον Trump

Αν και οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονταν στο επίσημο μενού της σημερινής (3/2/2017) Συνόδου Κορυφής, φαίνεται πως ο Donald Trump βρέθηκε στο επίκεντρο.
Αυτό άλλωστε προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μάλτας και προέδρου του συμβουλίου της ΕΕ, Joseph Muscat, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στον Trump.
Όπως επεσήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγετών σχετικά με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τις συμπεριφορές που έχουν υιοθετηθεί.
«Αλλά δεν υπήρχε αίσθημα αντιαμερικανισμού.
Θέλουμε να κρατήσουμε μια στάση κατά την οποία δεν θα μείνουμε σιωπηλοί.
Θα μιλήσουμε με σαφήνεια για κάποιες αρχές που πρέπει να τηρηθούν» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο νέος ρόλος που θέλουν οι ΗΠΑ να παίξουν στον κόσμο αλλάζει και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.
«Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης μεταξύ των 28 ότι η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποιος είναι πιο επικίνδυνος για την ΕΕ, ο Trump ή ο Putin, ο κ. Muscat απάντησε ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι πως πρέπει να δράσουμε μαζί, να είμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι.

Merkel: Η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, ιδίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα.
Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις, όποτε αυτό είναι δυνατόν.
Παράλληλα, η Merkel καλωσόρισε τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, η οποία δήλωσε πως η Βρετανία επιθυμεί να βλέπει μια ισχυρή Ευρώπη.
«Είναι στο χέρι μας, των 27 κρατών-μελών, να καθορίσουμε πόσο ισχυρή, πόσο καλή και πόσο αυστηρή είναι η Ευρώπη και πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας και η Γερμανία θέλει να επιτελέσει τον ρόλο της σε αυτό», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Hollande: Οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, η ταξιδιωτική απαγόρευση αλλά και οι επαφές του με τη Ρωσία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.
«Πρέπει να υπάρξει απάντηση από την Ευρώπη στις αποφάσεις του Trump» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.
«Το πεπρωμένο της ΕΕ είναι στα χέρια της» δήλωσε κινούμενος στα χνάρια της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel η οποία είχε κάνει την ίδια δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο.
«Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα έχει διάλογο με τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού» επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί την αλλαγή των συμφωνιών από τον Trump.
«Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου, η ΕΕ πρέπει να διαπραγματεύεται τις συμφωνίες» τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει μία ομόφωνη θέση της ΕΕ στις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Juncker: Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που περνά στην Ευρώπη από το Αιγαίο

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσουμε τις αφίξεις των προσφύγων.
Αυτό υποστήριξε ο Jean Claude Juncker, πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα.
«150.000 πρόσφυγες περνούν τη Μεσόγειο ετησίως, πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που περνά στην Ευρώπη από το Αιγαίο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Υπενθυμίζω ότι η Επιτροπή έχει υιοθετήσει συστάσεις εδώ και 10 χρόνια για τη μεσογειακή οδό», προσέθεσε.
Ο ίδιος εξήρε την «εξαιρετική δουλειά» της Λιβύης στο προσφυγικό.

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής

Hollande: Απαράδεκτες οι πιέσεις Trump - Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει

Απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande,  τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ασκείται μέσω ενός κάποιου αριθμού δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ πίεση όσον αφορά το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι πια η Ευρώπη", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν ενωμένες προς όφελος της δικής τους ασφάλειας παρά να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο ειδικές χάρες από την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε o Hollande.
"Δεν υπάρχει μέλλον με τον Trump αν αυτό δεν καθοριστεί από κοινού" από τους Ευρωπαίους, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ "θα πρέπει να το καταλάβει αυτό επειδή εκείνο που μετράει είναι η εσωτερική αλληλεγγύη της Ευρώπης" και "αυτό που διακυβεύεται είναι η μοίρα της ΕΕ".
"Πολλές χώρες θα πρέπει να σκεφτούν ότι το μέλλον τους βρίσκεται πρωτίστως εντός της ΕΕ παρά να φαντάζονται δεν ξέρω και γω ποια διμερή σχέση με τις ΗΠΑ, μολονότι είναι φυσιολογικό ο καθένας να μιλάει με τον Αμερικανό πρόεδρο", υπογράμμισε και τόνισε: "Οφείλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή θεώρηση του μέλλοντός μας".
"Ποιος ξέρει τι θέλει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρίως σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία", σημείωσε εξάλλου ο πρόεδρος Hollande ο οποίος είχε ήδη από το Σάββατο καλέσει την Ευρώπη να ενωθεί και να δώσει μια "αυστηρή" απάντηση στον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει για το Brexit ότι είναι "κάτι το καταπληκτικό".

Έκκληση Merkel για ενότητα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της», δήλωσε η Merkel προσερχόμενη στη σύνοδο.
«Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις, τόνισε αναφορικά με τις πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

Αιχμές Juncker κατά Trump - Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ δεν ξέρει λεπτομερώς την Ευρώπη

Για την ανάγκη συνεννόησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα μεγάλα ζητήματα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.
«Υπάρχει ένας κανόνας για τα συμβούλια της Ε.Ε.
 Δεν ξέρεις ποτέ τι θα γίνει στο τέλος», ανέφερε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ δεν ξέρει λεπτομερώς την Ευρώπη και οι λεπτομέρειες μετράνε, υπογράμμισε ο Juncker, αφήνοντας αιχμές κατά του Donald Trump.
Τέλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, το οποίο θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Κομισιόν έχει κάνει προτάσεις για το μεταναστευτικό.
Πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε.

Kern (Αυστρία): Ανησυχία για Trump - Καταλύτης για μια ισχυρή Ευρώπη το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια ισχυρή Ευρώπη, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Christian Kern, προσερχόμενος στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα.
«Σήμερα έχουμε αρκετά ανάμικτα συναισθήματα, για να είμαι ειλικρινής, διότι οι απτές πλευρές της πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Trump εγείρουν κάποιες ανησυχίες», δήλωσε ο Kern.
«Το Brexit θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ισχυρή, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη, είναι ένας κώδωνας κινδύνου… Η σύνοδος της Ρώμης είναι μια καλή στιγμή για να διευθετηθούν κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα και έχουμε πολλά: φορολογική πολιτική, αλληλεγγύη, μετανάστευση, άρα θα μπορούσε να έχουμε κάποια οφέλη από αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες.
Στην πρώτη που θα διεξαχθεί στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο επίκεντρο θα βρεθεί το μεταναστευτικό, με τους Ευρωπαίους να αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στον «δρόμο» της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης.
Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να συμφωνήσουν στη λήψη σειράς άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών αλλά και να επισημάνουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης της συνεργασίας τους με τις αρχές της Λιβύης, τονίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ στην κυβέρνηση της χώρας, και σχεδιάζοντας την βοήθεια της ΕΕ προς τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.
«Ο κύριος στόχος μας στη Σύνοδο της Μάλτας είναι η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι ανθρώπων στις ερήμους και τις θάλασσες.
Είναι επίσης, ο μόνος τρόπος για να τεθεί έλεγχος της μετανάστευσης στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Η δεύτερη συνεδρία θα γίνει μετά τις 17:00 το απόγευμα και από αυτήν απούσα θα είναι η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, μια και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit αλλά και στην προετοιμασία της 60ης επετείου, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.
«Στη Ρώμη πρέπει να επαναλάβουμε μετ' επιτάσεως τις δύο βασικές, αλλά λησμονημένες αλήθειες:
Πρώτον, ενωθήκαμε για να αποφύγουμε άλλη μια ιστορική καταστροφή και δεύτερον, η εποχή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης υπήρξε η καλύτερη εποχή ολόκληρης της μακραίωνης ιστορίας της Ευρώπης.
Πρέπει να καταστεί "κρυστάλλινα" καθαρό ότι η αποσύνθεση της ΕΕ δεν θα οδηγήσει στην αναγέννηση κάποιας μυθικής, πλήρους ανεξαρτησίας των κρατών-μελών της, αλλά στην αληθινή και πραγματική εξάρτηση τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι» είχε αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του για το μέλλον της ΕΕ ο Tusk.

Ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: 















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης