Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Στους 65.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα – Το 30% είναι Σύροι

Μουζάλας: Στους 65.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα – Το 30% είναι Σύροι
«Ελπίζω να έχει επικρατήσει στο μεταξύ η αντίληψη πως η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ε.Ε. είναι συγκοινωνούντα δοχεία»
Στις 65.000 ανέρχεται ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στους καταυλισμούς της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εκ των οποίων το 30% είναι Σύροι και το 15% Αφγανοί, έχοντας καλές προοπτικές για θετική έκβαση της αίτησης ασύλου.
Οι υπόλοιποι είναι οι αποκαλούμενοι «παράτυποι μετανάστες».
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η «βαλκανική οδός» δεν αποτελεί σήμερα θέμα, αφενός γιατί υπάρχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, και αφετέρου γιατί η Ελλάδα εμποδίζει τους μετανάστες να συνεχίζουν την πορεία προς Βορρά, γεγονός που δεν καθιστά ελκυστική αυτή τη διαδρομή.
Ωστόσο, όπως είπε, αν η Ελλάδα «πέσει», τότε μπορεί οι δυτικοβαλκανικές χώρες να προσπαθήσουν να μειώσουν μεν τη μετανάστευση, αλλά δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη ροή.
«Ελπίζω να έχει επικρατήσει στο μεταξύ η αντίληψη πως η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ε.Ε. είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πως δεν μπορεί κανείς να πιστεύει σοβαρά, ότι εάν στην Ελλάδα ανατραπεί η κατάσταση, θα μπορεί να συνεχίζει να παραμένει κλειστή η Διαδρομή των Βαλκανίων», σχολίασε σχετικά.
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία και που τελικά εφαρμόστηκε για συνολικά μόλις 12.000 πρόσφυγες, ο κ. Μουζάλας παρατηρεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα εφαρμόσει μία σωστή απόφαση, «και η απόφαση για τη μετεγκατάσταση ήταν σωστή», ή θα την εγκαταλείψει, μόνον επειδή δεν συμφωνούν με αυτή χώρες όπως η Ουγγαρία.
«Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη έχει μια νομική και όχι μια ηθική διάσταση και ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσο μπορεί αυτή να επιβληθεί - όμως δεν μπορεί και να υπάρχει μία Ε.Ε. "α λα καρτ", όπου κάποιος θα λέει "ναι" στις επιδοτήσεις και "όχι" στις υποχρεώσεις, και πως η προσφυγική κρίση θα έπρεπε να φέρνει πιο κοντά και όχι να διχάζει τις χώρες – μέλη», τονίζει.
Σε σχέση με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε., ως προς την ενίσχυση με προσωπικό, παρατηρεί πως από τους 400 της πρώτης συμφωνίας έχουν έλθει στην Ελλάδα 69, ενώ από τους 200 υπαλλήλους και μεταφραστές από την Ε.Ε. που θα αποστέλλονταν στα ελληνικά νησιά στη βάση μίας δεύτερης συμφωνίας, έφθασαν οι 39.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης