Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δήμαρχος Μυκόνου στο bankingnews: Το νησί δεν μπορεί να λύσει τα βασικά του προβλήματα...

Δήμαρχος Μυκόνου στο bankingnews: Το νησί δεν μπορεί να λύσει τα βασικά του προβλήματα...
Τα όσα είπε ο 35χρονος Δήμαρχος της Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς...
Η τουριστική βιομηχανία «κολυμπά» στα βοθρολύματα διότι το ελληνικό κράτος δεν επενδύει στη ανάπτυξη της χώρας αλλά στην ψηφοθηρία των πολιτών.
Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά δηλαδή τα «διαμάντια» της τουριστικής βιομηχανίας δεν διαθέτουν στο βαθμό που επιβάλλει το τουριστικό προϊόν, βιολογικούς καθαρισμούς διότι το κράτος για δεκαετίες αντιμετωπίζει τα τουριστικά νησιά ως ζώνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, στερώντας στην ουσία βασικές υποδομές από τα νησιά που κάθε καλοκαίρι υποδέχονται τον κύριο όγκο των εκατομμυρίων τουριστών για τις ολιγοήμερες διακοπές.
Όταν η Μύκονος η «βασίλισσα» του Αιγαίου δεν μπορεί να λύσει τα βασικά της προβλήματα δεν μπορεί κανένα άλλο νησί να δει το φώς της προόδου και της τουριστικής ανάπτυξης.
Τα κράτος για δεκαετίες χρηματοδοτεί τους Δήμους των τουριστικών νησιών με βάση τους μόνιμους κατοίκου και όχι με βάση τις αφίξεις των επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί με προγράμματα «μπαλώματα» να λύσει τα προβλήματα των νησιών κάνοντας μισές δουλειές βάζοντας σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν.
Το νησί των Ανέμων, η Μύκονος, επιχορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ διότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται σε 10.134 άτομα.
Πάντως, η Τουριστική Βιομηχανία της χώρας αναγνωρίζεται από το κράτος και συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών ως πεδίο φοροδιαφυγής ενώ οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν ξέρουν τίποτα για το τουριστικό νησί που λέγεται Μύκονος όπως και για τα υπόλοιπα νησιά...
Ο δήμαρχος της Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλάει στο bankingnews για όσα πληγώνουν το «διαμάντι» της τουριστικής βιομηχανίας.
Ο ίδιος λέει ότι η Μύκονος δεν μπορεί να λύσει βασικά ζητήματα υποδομών και διερωτάται αν μπορούν να τα λύσουν άλλα μικρότερα νησιά.
Ο 35χρονος Δήμαρχος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βόθρων στο νησί προχωρώντας στην αναθεώρηση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού στην ανατολική πλευρά και πιο τουριστική ζώνη του νησιού.
Όπως επισημαίνει, ο βιολογικός καθαρισμός καλύπτει μόλις τους 40.000 κατοίκους του νησιού όταν στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν υποδέχεται 120.000 άτομα. Δηλαδή η Μύκονος μεταμορφώνεται σε μα επαρχιακή πόλη η οποία όμως δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο.
Ο Δήμαρχος της Μυκόνου διερωτάται με το 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο τι να φτιάξει σε ένα νησί που «βουλιάζει» από κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μυκόνου έχει εκπονήσει σχέδια για την αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού και το ποσό που απαιτείται ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προγραμματίζει τη δημιουργία ενός νέου βιολογικού καθαρισμού από τη δυτική πλευρά του νησιού με συνολικό κόστος 10 εκατ. ευρώ.
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Μυκόνου που γνωρίζουν το πρόβλημα λένε ότι τα βυτιοφόρα ρίχνουν τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τον υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο που έχει φθάσει τα όρια του.
Να σημειωθεί ότι κάποιες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αντιμετωπίσει κάπως το πρόβλημα επενδύοντας σε υποδομές βιολογικού καθαρισμού.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου υπενθυμίζει στις κρατικές αρχές ότι με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι αρμόδιοι είχαν υποσχεθεί τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου το οποίο θα επέστρεφε ένα μέρος στο Δήμο για τη βελτίωση των υποδομών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το bankingnews απευθύνθηκε σε στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας τα οποία απέφυγαν να τοποθετούν στο πρόβλημα.
Οφείλουμε εκ των προτέρων να αναγνωρίσουμε τη γενναιότητα του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά που μίλησε για το πρόβλημα όταν όλοι προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από χαλί.
Επίσης να σημειωθεί ότι από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για το πρόβλημα και μας έδωσε στοιχεία τα οποία συμφωνούν με αυτά που μας έχει αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Την ίδια στιγμή αναμένουμε τη λίστα με τα νησιά που διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές.
Το εύλογο ερώτημα που μπορεί να προκύπτει από τον αναγνώστη του ρεπορτάζ είναι ότι τα έσοδα του Δήμου Μυκόνου δεν θα έφθαναν για να ολοκληρώσουν το αποχετευτικό δίκτυο του νησιού.
Όμως προκύπτει ούτε τα έσοδα ούτε η χρηματοδότηση του κράτους δεν ήταν αρκετές όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει η Μύκονος μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.
Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνουν αυτά που πρέπει για να δώσουν στην Ελλάδα τη θέση που τις αξίζει.
Το bankingnews θα δημοσιεύσει εν ενθέτω χρόνο τα ονόματα των υπουργών Τουρισμού που πέρασαν και τι έκαναν για την τουριστική βιομηχανία που την υπερασπίζονται με κάθε ευκαιρία.
Τα προβλήματα όμως τους διαψεύδουν περίτρανα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης