Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προτάσεις που κομίζει η Αθήνα στη Ουάσιγκτον - Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

Οι προτάσεις που κομίζει η Αθήνα στη Ουάσιγκτον - Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας
Στις 25 Απριλίου επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια και γραφούν τη συμφωνία ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάιου θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα θετικά αντίμετρα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να θέτει ως ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο σχεδιασμό της κυβέρνησης αλλά και οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις Αθήνας – Δανειστών είναι σε προχωρημένο στάδιο και σήμερα στην Ουάσιγκτον και τις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της εαρινής συνοδού του ΔΝΤ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα κλειδώσουν οι τελικές συμφωνίες.
Στις 25 Απριλίου επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια και γραφούν τη συμφωνία ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι σε ώριμο στάδιο έχουν ανταλλαγεί κείμενα προτάσεων μεταξύ ΔΝΤ, Βερολίνου και ESM (που έχει και τον τελικό λόγο για το βραχυπρόθεσμο πακέτο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση, δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με μια μικρή χρηματοδότηση.
Για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας θα χρησιμοποιηθούν μία σειρά οικονομικών εργαλείων, που σχετίζονται με τη διάρκεια αποπληρωμής και τη χρήση «εναλλακτικών» κεφαλαίων για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων.
Στόχος να υπάρξει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείου , τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποσά που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το τελευταίο δάνειο που είχε δοθεί στη χώρα όπως χρήματα που μπήκαν «κάβα» καθώς περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Επίσης, φαίνεται να έχει κλειδώσει ως επιμέρους λύση η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και τα οποία δεν έχουν «κουρευτεί» ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αυτά τα χρήματα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν και ως «εγγύηση» προς Ταμείο για την συμμετοχή του.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση σχεδόν κατά μία δεκαετία, μετά την ισχύουσα διάρκεια του πιο μακροπρόθεσμου κομματιού του χρέους δηλαδή να επεκταθεί έως το 2070)
Το Ταμείο ζητά να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, με το Βερολίνο αντιθέτως να επιθυμεί ένα πιο γενικόλογο πλαίσιο. Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος αναμένεται από το 181,3% του ΑΕΠ για το 2016, να πάει στο 162,8% του ΑΕΠ έως το 2022.
Στη βάση ενός αμοιβαίου συμβιβασμού όλων των πλευρών φαίνεται πως θα διατηρηθούν για μία πενταετία από το 2018 και μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα σε ύψος 3.5% του ΑΕΠ με την απαίτηση του Βερολίνου για 10 έτη εφαρμογή να έχει απορριφτεί από όλες τις πλευρές και τον Βολ. Σόιμπλε να φέρεται ικανοποιημένος με την πενταετία.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο σαφές πλαίσιο για το μεσοπρόθεσμο πακέτο του χρέους, που είναι ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και του ΔΝΤ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης