Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη ενός δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού στο θέμα του δημόσιου χρέους

Βενιζέλος:  Η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη ενός δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού στο θέμα του δημόσιου χρέους
«Σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας επικράτησε η αντίληψη ότι το ελληνικό ζήτημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εξωγενώς, με τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημοσίου χρέους»
Το θέμα του δημοσίου χρέους και του PSI το 2012  πραγματεύεται το νέο βιβλίο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Το δημόσιο χρέος είναι όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, όχι όμως πρόβλημα πρωτίστως οικονομικό, αλλά πολιτικό,  για την ακρίβεια νοοτροπιακό», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος στον πρόλογο του βιβλίου του, που τιτλοφορείται: «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012 - 2017» και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δεύτερο πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2011, θέλοντας να καταδείξει «τη δραστική επέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος που έγινε το 2012 τόσο σε ονομαστική, όσο και σε παρούσα αξία (PSI, PSI plus, OSI)».
Κορμός του βιβλίου, είναι η εμπλουτισμένη (με υποσημειώσεις και διαγράμματα) παρουσίαση της επέμβασης του 2012 που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή δημοσίου χρέους της Βουλής στις 20.12.2016.
«Σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας επικράτησε η αντίληψη ότι το ελληνικό ζήτημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εξωγενώς, με τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημοσίου χρέους, μονομερώς ή με διεθνή πολιτική συναίνεση», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.
«Και ενώ το δεύτερο πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2011 προέβλεπε δραστική επέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ο ελληνικός δημοσιονομικός εθνικολαϊκισμός αναπροσανατολίστηκε. Επιδόθηκε σε μια, επαγγελματικά οργανωμένη, επικοινωνιακή επιχείρηση αμφισβήτησης και απαξίωσης της μεγαλύτερης μείωσης δημοσίου χρέους», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ανεύθυνο δημσιονομικό  εθνικολαϊκισμό» του οποίου είναι «αιχμάλωτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης