Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξαγωγές και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ross - Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ

tags :
Εξαγωγές και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ross - Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα
Με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross, συναντήθηκε την Τρίτη, 20 Ιουνίου, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου.
Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τον κ. Ross για την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό ζήτημα και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομίας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο National Press Club, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει ως ομιλητής στο  Greek Investment Forum, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συμβολή του Enterprise Greece.
Επίσης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους Αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds.
Παράλληλα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, παρουσίασε τις νεώτερες εξελίξεις όσον αφορά την οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Στην ομιλία του ο Υπουργός αρχικά αναφέρθηκε σε κάποια από τα πρόσφατα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη (προβλέπεται 2%), ήδη παρατηρείται αύξηση στο ΑΕΠ, τις εξαγωγές και τις άμεσες επενδύσεις, έχει αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή, έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις, ο ρυθμός ανεργίας μειώνεται, αυξάνονται οι δημόσιες επενδύσεις και υπάρχει θεαματική άνοδος του τουρισμού.
Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μια πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
Έτσι η χώρα γίνεται ξανά επενδυτικός προορισμός.
Όμως επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια όπως κάποια διαρθρωτικά προβλήματα, η γραφειοκρατία, η ανεπαρκής επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο κ.ά. και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη νομοθεσία για έναρξη επιχειρήσεων κλπ Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων.
Η Ελλάδα γίνεται μια σταθερή οικονομία στην περιοχή και έχει τη δυναμική να γίνει ενεργειακός κόμβος. Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια αναπτυξιακή στρατηγική που βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και σε ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης.
Το μοντέλο προβλέπει την παροχή υπηρεσιών γνώσης, την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με υψηλή διεθνή αξία, τη συγκεκριμενοποίηση των εξαγωγών και την δημιουργία κινήτρων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν αλυσίδες αξίας.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση του επικεφαλής του Enterprise Greece, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το αντιλαμβανόμενο ρίσκο για την ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο σημείο του, έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η αγορά εργασίας είναι ευέλικτη.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαδημητρίου περιέγραψε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως ένα φορέα που θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICKS.
Σε ερώτηση σχετικά με την Παγκόσμια Τράπεζα ο Υπουργός απάντησε ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία και προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τεχνική βοήθεια από την Τράπεζα και στο μέλλον.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν άπαξ αλλά θα υπάρχουν κανόνες ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι φιλική προς τις επενδύσεις και στο μέλλον.
Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει λάβει υπόψη της τις συστάσεις του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης