Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Η περαιτέρω στόχευση και μέριμνά μας θα επικεντρωθούν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Η περαιτέρω στόχευση και μέριμνά μας θα επικεντρωθούν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα
«Δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη», αναφέρει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας
«Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας πρέπει να είναι ο στόχος και η αναγκαία προτεραιότητα της κυβέρνησης», τονίζει σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ».
Όπως αναφέρει, «στα δυόμιση χρόνια που ο ελληνικός λαός μάς έχει εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας -και δεδομένων των συνθηκών και των ασύμμετρων πιέσεων που δεχθήκαμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την καταστροφή που προκλήθηκε την περίοδο 2010-2014 στις δομές του κοινωνικού κράτους, να στηρίξουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες, να χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση διαμόρφωσε μια ισορροπημένη συμφωνία με μέτρα και αντίμετρα, αλλά και σειρά δεσμεύσεων αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η συμφωνία καθιστά εφικτή την πρόσβαση στις αγορές, την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς και τον τερματισμό του καθεστώτος της επιτροπείας.
Σε μια χώρα που ήταν χρεωκοπημένη από τις πολιτικές διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακόψει την κοινωνική καταστροφή και να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Η περαιτέρω στόχευση και μέριμνά μας θα επικεντρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, στα οποία οφείλουμε μία έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών τους.
Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας πρέπει να είναι ο στόχος και η αναγκαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρεμβάσεις στην υγεία και την παιδεία με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη».
Υπογραμμίζει δε, πως «δεν έχουμε πλέον καμιά δικαιολογία για τις όποιες καθυστερήσεις άσκησης εφαρμοσμένης πολιτικής που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα».
Κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της ΝΔ προς την κυβέρνηση και τα δημοσκοπικά ποσοστά που δεν είναι θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι «η ΝΔ με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει απολέσει πλήρως τα όποια ψήγματα ψυχραιμίας της είχαν απομείνει.
Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι η καταστροφολογία για την οικονομία έπεσε στο κενό, με εμφανή την παντελή απουσία προτάσεων και πολιτικών παραμένει πιστός στις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές για την κοινωνία, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει μετεμφυλιακή ρητορεία που αγγίζει τα όρια της παραχάραξης της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται λυσσαλέα τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή».
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «οι δημοσκοπήσεις διαψεύδονται», κάτι που όπως λέει, «το έχει δείξει ευτυχώς ή δυστυχώς η πραγματικότητα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Αναφορικά με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, τονίζει πως «στόχος μας είναι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου».
Προσθέτει ότι «η διαχείριση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών πόρων, καθώς και ο προσανατολισμός του αναπτυξιακού νόμου, δείχνουν ότι έχουμε επιλέξει την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μορφών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας».
Κατά τον ίδιο, οι εκλογές του 2019 θα καθοριστούν από τις δυνάμεις που σε προγραμματικό επίπεδο θα έχουν την αξιοπιστία να υλοποιήσουν ένα σχέδιο για τη μετά την κρίση εποχή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτή την υπόθεση.
Μάλιστα, κάνει λόγο για σχέδιο που «βρίσκεται στον αντίποδα του καταστροφικού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης που υπερασπίζεται η ΝΔ, ως γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού και της συνέχισης της διαπλοκής».
Ακόμη, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη», ενώ σημειώνει πως «η φυγή των νέων ανθρώπων εκτός συνόρων αποτελεί τη μεγαλύτερη λεηλασία του εθνικού πλούτου της Ελλάδας στα μνημονιακά χρόνια και η αντιστροφή του brain drain συνιστά εθνικό στοίχημα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «τα μισθολογικά κίνητρα σε κατηγορίες εργαζομένων, η αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού για την έρευνα και την καινοτομία, οι αλλαγές στο χώρο της παιδείας είναι στην κατεύθυνση της αναστροφής του φαινομένου αυτού», ενώ «εργαλεία όπως η κοινωνική οικονομία και η στήριξη των μικρομεσαίων start-up επιχειρήσεων νέων επιστημόνων θα πρέπει να αποτελέσουν το συντομότερο στρατηγικά όπλα στη φαρέτρα μας».
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το υπουργείο Παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει μια μεγάλη, ενιαία μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο.
 «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν αποσπασματικές παρεμβάσεις, τις οποίες ονόμαζαν μεταρρύθμιση, με στόχο την υποβάθμιση και εντέλει την ιδεολογική χειραγώγηση της Παιδείας στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.
Είναι αναγκαίο και ώριμο πλέον να προχωρήσουμε στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων», συμπληρώνει.
Ο κ. Ρήγας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων το λύκειο επανακτά τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, απελευθερώνονται οικονομικοί πόροι που όδευαν στην παραπαιδεία, εκσυγχρονίζεται το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και εξορθολογίζεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων ανθρώπων, στοιχεία που μέχρι χθες συνιστούσαν το πιο σύντομο ανέκδοτο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS