Κυβερνητικές πηγές: Μέχρι το Δεκέμβριο προς υλοποίηση 90 από τα 113 προαπαιτούμενα - Εφικτός ο στόχος

Κυβερνητικές πηγές: Μέχρι το Δεκέμβριο προς υλοποίηση 90 από τα 113 προαπαιτούμενα - Εφικτός ο στόχος
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός
Στην υλοποίηση 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του προγράμματος θα στοχεύσει η κυβέρνηση κατά την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει μετά από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου εφέτος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι εφικτός, αν και όπως αναφέρουν, στην επικείμενη αξιολόγηση υπάρχουν τα "αγκάθια" των κοινωνικών επιδομάτων και της υλοποίησης των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.), ενώ για το 2018 αναμένεται να "οδεύσει" ο φάκελος με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πάντως,στο τέλος Αυγούστου ή  αρχές Σεπτεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης ή στις Βρυξέλλες, όπου στις 4/9 συνεδριάζει το Euro Working Group, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν μια πρώτη επαφή για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος της νέας αξιολόγησης και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η νέα επισκόπηση με συνοπτικές διαδικασίες, παρά τον αστάθμητο παράγοντα των γερμανικών εκλογών που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η γ' αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από τον χρόνο εκκίνησης των διαβουλεύσεων, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει τώρα "μάχη" για το (κατά το Ταμείο) δημοσιονομικό κενό για το 2018.
Αντίθετα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει η ανησυχία μήπως τον επόμενο Απρίλιο ή τον Μάιο ζητήσει την εφαρμογή κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου (σ.σ. το 2019 αντί του 2020) ή τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων, "και εφόσον φυσικά θα παραμένει μέσα το Ταμείο έως τότε".
Εκτιμάται ότι μετά από τη νέα αξιολόγηση θα υπάρξουν ακόμη δύο - ήτοι τρεις συνολικά - έως το τέλος του προγράμματος.
Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και άλλες εξόδους στις αγορές για άντληση ρευστότητας και για βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων.
Έναν από τους βασικούς παράγοντες για το εάν η "επόμενη ημέρα" μετά το πρόγραμμα θα αποτελεί "καθαρή έξοδο" ή θα "συνοδεύεται" από μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με πιστωτική γραμμή (την ενισχυμένη ECCL ή την απλή PCCL), θα αποτελέσουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρα.
Πάντως, η Αθήνα θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο προϊδεάζει για "καθαρή έξοδο", όμως αυτό πρέπει να συμφωνηθεί ρητά με τους πιστωτές.
Εκ του λόγου αυτού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες "σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να είναι πάντα πιο συντηρητικοί (και από τους πρωθυπουργούς ακόμη) έως τέλους", ενώ παράλληλα "δουλειά τους είναι να σπάζουν τα νεύρα των άλλων υπουργών για να συντονίζονται και να υλοποιούνται ο προϋπολογισμοί".
Τέλος, αναφέρεται πως μετά από τη νέα χαλάρωση πρόσφατα των capital controls, κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν πότε θα αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά στο άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν πως στο συγκεκριμένο ζήτημα- και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχετικά με το μνημόνιο - η ΕΚΤ είναι πιο "σκληρή" από το ΔΝΤ, φοβούμενη "έξοδο κεφαλαίων".
Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες "το πρόβλημα (για την ΕΚΤ) είναι ότι εάν ανοίξουν και άλλοι λογαριασμοί ή μπουν συνδικαιούχοι, θα βγαίνουν τα λεφτά από τη χώρα γιατί θα έχεις μεγαλύτερο όριο αναλήψεων".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS