Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης δεν θα παραλάβει καμένη γη αλλά χωρίς λύση στο χρέος, η πολιτική του θα αποτύχει

Ο Μητσοτάκης δεν θα παραλάβει καμένη γη αλλά χωρίς λύση στο χρέος, η πολιτική του θα αποτύχει
Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει μια μεγάλη ευκαιρία όχι να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως κοινώς να ζητούν 10 μέτρα οι δανειστές και η Ελλάδα να εφαρμόζει 15 για να αποδείξει ότι είναι το καλό παιδί… αλλά ως φιλελεύθερος πολιτικός να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική.
Ο Μητσοτάκης ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος, το 2019 που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.
Η πιθανολόγηση αυτού του σεναρίου φθάνει στο 100%.
Σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά είχε την ευκαιρία της, όπως και στην Ελλάδα με βασικό λόγο «πως θα καταστήσει πιο ανθρώπινη την σκληρή λιτότητα».
Ειδικά στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αρέσκεται σε αναφορές περί κομμουνισμού ή να μην θέλει να εξισώνει τον Hitler με τον Stalin, αποδείχθηκε ότι σύρθηκε στις φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες λύσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Για τον λόγο αυτό ιδεολογικά απέτυχε αλλά πρακτικά δεν εξέτρεψε την χώρα πέραν από την στιγματισμένη και άθλια περίοδο του 2015.
Η φιλελευθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μια απάντηση γιατί η αριστερά στην διακυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη απέτυχε.
Δεν είναι τυχαία η υπεροχή της Merkel στην Γερμανία που θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά τους σοσιαλδημοκράτες και δεν είναι τυχαία η στροφή της Ευρώπης στις φιλελεύθερες λύσεις για την οικονομία και κοινωνία.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει προσεχώς τον πολιτικό του κύκλο και θα περάσει στην αντιπολίτευση.
Εφαρμόζοντας την φιλελεύθερη γραμμή – που επιβάλλει λιτότητα για να αντιμετωπίσει κρίσεις – η Ελλάδα αρχίζει έστω και καθυστερημένα και με χίλια προβλήματα να επανέρχεται στον δρόμο της ομαλότητας.
Ήταν φοβερό των σχέδιο των Γερμανών να συντηρήσουν μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία στην Ελλάδα για να εφαρμόσει μια δεξιά πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σκέλος της εφαρμογής των μνημονίων και παρά τα τραγικά λάθη του επιτέλεσε ένα ρόλο.
Ελαχιστοποίησε τις κοινωνικές αντιδράσεις, υιοθέτησε ακραία λιτότητα και προσεχώς έρχεται το πλήρωμα του χρόνου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θα αφήσει στον Μητσοτάκη καμένη γη αλλά μια οικονομία που μετά από 9 χρόνια λιτότητας θα αρχίσει να ανακάμπτει  – 2019 οι εκλογές –.
Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει μια μεγάλη ευκαιρία όχι να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως κοινώς να ζητούν 10 μέτρα οι δανειστές και η Ελλάδα να εφαρμόζει 15 για να αποδείξει ότι είναι το καλό παιδί… αλλά ως φιλελεύθερος πολιτικός να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική.
Ενώ ο Μητσοτάκης είναι μακράν φιλικότερος στις αγορές σε σχέση με τον αχταρμά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μητσοτάκης θα κυβερνήσει με μειωμένα τα κοινωνικά αντανακλαστικά των διαμαρτυριών, ενώ ο Μητσοτάκης είναι πιο κοντά στο ευρωπαϊκό ιδεώδες κινδυνεύει να αποτύχει για τους εξής λόγους

1)Το 2019 όταν θα αναλάβει την εξουσία ο Μητσοτάκης – μαζί το ΠΑΣΟΚ – η παγκόσμια οικονομία ΗΠΑ και Ευρώπη θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Ήδη ο ανοδικός κύκλος της αμερικανικής οικονομίας πλησιάζει τα 10 χρόνια και η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει.
Όταν οι άλλοι επιβραδύνουν,  η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιταχύνει, η οικονομική ανάπτυξη θα μετριαστεί.
Το μοντέλο Ιρλανδίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 5% δεν θα δούμε στην Ελλάδα.

2)Η ακραία υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν θα διακοπεί όταν θα αναλάβει την εξουσία ο Μητσοτάκης.
Μέχρι το 2022 θα έχουμε ακραία υπερφορολόγηση.

3)Εάν πάμε πίσω το 2005 με 2007 και δούμε ποιοι ήταν οι βασικοί συντελεστές της μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν 60% συμμετείχαν τα δάνεια των τραπεζών.
Εκείνα τα χρόνια τα δάνεια που χορηγούσαν οι τράπεζες έφθασαν τα 25 με 28 δισεκ. ετησίως.
Τα δάνεια βοήθησαν το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2005 ή 2007.
Το 2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα ακόμη θα αγωνίζονται να λύσουν τα προβληματικά τους δάνεια, ακόμη θα αγωνίζονται να αυξήσουν τις καταθέσεις και ακόμη θα αγωνίζονται να πετύχουν σταθερή και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον Μητσοτάκη με προβλήματα αλλά δεν θα είναι οι στυλοβάτες της προσπάθειας ανάκαμψης της χώρας.

4)Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επιτύχει εάν δεν υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.
Έχει δίκιο το ΔΝΤ που επιμένει για το χρέος.
Υπάρχει μια αντίληψη ότι άπαξ και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προέρχεται από τον επίσημο τομέα, ΕSM, EFSF, διακρατικά δάνεια… το χρέος είναι αυτονόητα βιώσιμο.
Εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 188 με 190 δισεκ. δάνεια που έχει λάβει από τους θεσμούς είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι για τα επόμενα 15 χρόνια η χώρα θα κινείται… ακίνητη σε στάσιμα νερά.

Το χρέος θα πρέπει να είναι όχι απλά τον δώρο στον Μητσοτάκη αλλά στην Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει.
Εάν η Ελλάδα δεν υποστηριχθεί στο χρέος τότε είναι 100% βέβαιο ότι η τωρινή κατάσταση της προσπάθειας να βγούμε από το πρόβλημα θα διαιωνιστεί πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης