Κ. Σκανδαλίδης στο bankingnews: Γραφική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εισβάλει στο χώρο μας - Τσαλαβουτά σε θολά νερά

Κ. Σκανδαλίδης στο bankingnews: Γραφική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εισβάλει στο χώρο μας - Τσαλαβουτά σε θολά νερά
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Κ. Σκανδαλίδης, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για τυχοδιωκτισμό
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε συνέντευξη του στο bankingnews, μιλά για τον αριστερό λαϊκισμό και για τις συντηρητικές δυνάμεις που κατάφεραν να συρρικνώσουν "το ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσε την πιο δημιουργική και προοδευτική δύναμη σε όλο τον ιστορικό κύκλο της Μεταπολίτευσης".
Μιλά για τη νέα πολιτική προσπάθεια, την τοποθετεί στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με αρχές, με ιδέες και ουσία.
Κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για  τυχοδιωκτισμό στην προσπάθεια του να διεισδύσει στο πολιτικό μας χώρο.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν θεωρεί πρόβλημα τις πολλές υποψηφιότητες και τονίζει ότι η ατομική επιδίωξη δεν αποτελεί πρόβλημα όταν εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια.
Ο ίδιος θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεμπλακεί από τον βραχνά των capital controls και να δημιουργηθούν συνθήκες επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλει η πολιτική με νέες δομές και θεσμούς έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σημερινή ανισορροπία δανείων και καταθέσεων.       

 Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο:

-Ο νέος πολιτικός φορέας που βρίσκεται υπό διαμόρφωση θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ή να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα ή προτίθεται να διαχειρισθεί ένα κράτος, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες στους πολίτες (Υγεία- παιδεία);

Κώστας  Σκανδαλίδης: Θέλω να σημειώσω ότι η προσπάθεια δεν αρχίζει από το μηδέν.
Έγιναν ήδη πολύ συγκεκριμένα βήματα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Θυμίζω το «Σχέδιο Ελλάδα» μια ολοκληρωμένη πρόταση μετάβασης από το κρατικιστικό μοντέλο ήτο μοντέλο των υποδομών στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων αφ’ ενός μεγάλων και κεντρικών και αφ’ ετέρου μικρών και μεσαίων αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων πόρων και των προγραμμάτων.   

-Ο νέος πολιτικός φορέας θα κινηθεί στο Κέντρο ή στην Κεντροαριστερά;

Κώστας  Σκανδαλίδης: Νομίζω ότι η συζήτηση περί « Κέντρου και «Κεντροαριστεράς» είναι χωρίς ιδιαίτερο αντικείμενο.
Το πρόβλημα της φυσιογνωμίας δεν είναι πρόβλημα τοπογραφίας αλλά αρχών, ιδεών και ουσίας.
Είμαστε δύναμη προοδευτικής αλλαγής και μεταρρύθμισης οργανικά ενταγμένη στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου όλοι τσαλαβουτούν σε θολά νερά με προεξάρχουσα την γραφική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εισβάλει στο χώρο.
Εμείς δεν μπορούμε για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο να απεμπολήσουμε την ιστορική παρακαταθήκη της παράταξης μας, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την κοινωνική αλλαγή και τις  προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.   

-Μήπως η βασική επιδίωξή του, είναι να μπει ως ανάχωμα στον οποιοδήποτε πολιτικό αντίπαλο για να καρπωθεί  ένα μέρος από τα πολιτικά οφέλη που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος καθώς οι κυβερνητικές αυτοδυναμίες ανήκουν στο παρελθόν;

Κώστας Σκανδαλιδης: Μια παράταξη δεν εξαρτάται από τους εκλογικούς νόμους, ούτε καθορίζεται στη βάση εκλογικών σκοπιμοτήτων.
Δεν θέλουμε να γίνουμε ανάχωμα σε κανένα.
Διεκδικούμε το χώρο μας που ιστορικά υπήρξε πάντοτε πλειοψηφικός.
Το χώρο της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Οι συντηρητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού και τυχοδιωκτισμού είναι αυτές που εκμεταλλευόμενες τις περιστάσεις της κρίσης επιχείρησαν και κατάφεραν να συρρικνώσουν το ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσε την πιο δημιουργική και προοδευτική δύναμη σε όλο τον ιστορικό κύκλο της Μεταπολίτευσης.  

-Οι πολίτες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια θα είναι η στάση  του νέου φορέα και σε ποιόν θα δώσει χείρα κυβερνητικής βοηθείας.
Θα πάει με  όλους ή θα υπάρχουν αποκλεισμοί;  


Κώστας Σκανδαλίδης: Συνεχίζοντας την απάντηση μου από την προηγούμενη ερώτηση θέλω να σημειώσω  ότι εμείς θα διατυπώσουμε την προοδευτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση και εισόδου σε νέα φάση πραγματικής ανάπτυξης και θα προσκαλέσουμε τους άλλους να συμπράξουν.
Η αίσθηση ότι θα γίνουμε ουραγοί οποιουδήποτε κερδίσει τις εκλογές ή θα συντρέξουμε να τον βοηθήσουμε είναι έξω από τη λογική μας.
Διεκδικούμε με τη ψήφο του λαού εμείς να οδηγήσουμε τις εξελίξεις μετά τις εκλογές.  

 - Θα είναι σε θέση ο νέος πολιτικός φορέας να μπολιάσει τη δημόσια  συζήτηση, αναγνωρίζοντας το σήμερα και να σχεδιάσει το μέλλον.
Μήπως όμως προτιμήσει τη σιγουριά της παρελθοντολογίας καθώς υπάρχει ακροατήριο.   


Κώστας Σκανδαλίδης: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους τελευταίους μήνες διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς για το παρόν και το μέλλον.
Το «Σχέδιο Ελλάδα» διατυπώνει μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική που αποτελεί την περιβάλλουσα της προγραμματικής μας πρότασης με πολλά καινοτόμα και πρωτοποριακά στοιχεία.
Έχω επανειλημμένα εδώ και πολύ καιρό εκφράσει την ανάγκη « να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας  με το παρελθόν και να μετρηθούμε με το παρόν και το μέλλον της χώρας».
Η παρελθοντολογία έγινε συνώνυμη  της παρακμής που βιώνει για χρόνια η χώρα.

 -Είναι εφικτό το πολιτικό σύστημα της χώρας να αναμετρηθεί με την Οικονομία και τους εκπροσώπους της που διαρκώς ζητούν διευκολύνσεις σε βάρος των εργαζομένων;

Κώστας Σκανδαλιδης: Όσο δύσκολο και να φαίνεται, όση προσπάθεια κι αν απαιτηθεί, πρέπει να ανατραπεί η σημερινή άδικη και παράλογη σχέση.
Κι αυτό για μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ο πρώτιστος και καθοριστικός στόχος.
Ένας συνδυασμός πολιτικών που αφορούν την προστασία του εισοδήματος, την μείωση και δίκαιη κατανομή των φόρων, την κινητροδότηση των θέσεων εργασίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με τομές και μεταρρυθμίσεις είναι η επείγουσα προτεραιότητα.
Δεν λέω ότι στις σημερινές συνθήκες είναι μια εύκολη υπόθεση.
Όμως, από την πρώτη μέρα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια και να ολοκληρωθεί σταδιακά.    

 - Μπορεί η πολιτική να συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων  στο τραπεζικό σύστημα.
Η μείωση των καταθέσεων ήταν έργο  κυβερνητικών αποφάσεων και της πολιτικής που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια.  


Κώστας Σκανδαλίδης: Πρέπει όσο γίνεται γρηγορότερα να απεμπλακεί το τραπεζικό σύστημα  από τον βραχνά των «capital controls» και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.
Αυτό ασφαλώς συνδυάζεται με την είσοδο της χώρας στις αγορές και την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.
Παράλληλα πρέπει να δημιουργηθούν δομές νέες που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Σε συνθήκες ανασφάλειας όσο κι αν επικαλούμαστε αναπτυξιακούς δείκτες πραγματική άρση του αδιεξόδου που συνιστά η ανισορροπία δανείων και καταθέσεων δεν μπορεί να γίνει.
Μια δέσμη  από πολιτικές, κίνητρα και νέους δυναμικούς θεσμούς μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

 -Ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να φθάσει τους 5 ακόμη και να τους ξεπεράσει. Θεωρείτε ότι είναι πρόβλημα αυτό;

Κώστας Σκανδαλίδης: Ποτέ η πραγματική φιλοδοξία και η ατομική επιδίωξη δεν αποτελεί πρόβλημα αν εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια, υποτάσσεται σε κοινά αποφασισμένες διαδικασίες και κανόνες και έχει διασφαλισμένη την αξιοπιστία της αυτοπρότασης.
Αντίθετα η συντεταγμένη πορεία και οι περισσότεροι των τριών υποψήφιοι μπορούν να οδηγήσουν στην κάλπη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και τότε η παράταξη θα κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Με την ελάχιστη προϋπόθεση να μείνουμε  ενωμένοι και μετά την εκλογή στο κοινό στόχο.
Να ξαναγίνουμε η δύναμη που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά. 
Το χρωστάμε στον τόπο και στο λαό μας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS