Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα - Gentiloni - Ποια η ατζέντα των δύο πρωθυπουργών

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα - Gentiloni - Ποια η ατζέντα των δύο πρωθυπουργών
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης
Αυτή την περίοδο η Ελλάδα επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη κάτι το οποίο  διαφαίνεται τόσο από τις ομιλίες του Z.K.Junker όσο και του E. Macron ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο οικοδομεί συμμαχίες αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γάλλος πρόεδρος E. Macron και ο ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni,επέλεξαν να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή την περίοδο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει στο Ταλίν στις 28/9 στη Σύνοδο Κορυφής, στη Σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία στις  9-10/10 και στο Γκέτεμποργκ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17/7  για την Κοινωνική Ευρώπη.
Υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική μας με τη Γαλλία και την Ιταλία και ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον ιταλό Πρωθυπουργό, Paolo Gentiloni.
Αναφορικά με την αυριανή (13/9) 1η Διακυβερνητική Σύνοδο, σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι κκ Τσίπρας και Gentiloni θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, στην οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.
Η ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, θα περιλαμβάνει:
- Ευρωπαϊκά θέματα: Μέλλον της Ευρώπης, Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης
- Οικονομικά θέματα: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ΑΟΖ και ενεργειακά.
- Μεταναστευτικό
- Δυτικά Βαλκάνια
-Ευρωτουρκικές σχέσεις
- Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες
Επιπλέον, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A).
Επίσης θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης